Poezie, muzică, pictură, carte și spectacole la Zilele UMF 2013

zilele-universitatea-de-medicina-si-farmacie-iasi-afis-2013În zilele de 5 și 6 decembrie, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, în cadrul Zilelor UMF 2013, prescrie ieșenilor o rețetă culturală: poezie, muzică, spectacol de bună calitate, pictură și carte.

La sfârșitul acestei săptămâni, în zilele de 5 și 6 decembrie, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași sărbătorește 134 de ani de existență în spațiul academic ieșean. Cu acest prilej, pe parcursul celor două zile vor avea loc mai multe manifestări cultural-artistice: un „turnir” de poezie, expoziţie de pictură, lansări de carte, muzică de jazz dar și muzică de cameră, decernări de premii, totul într-o atmosferă de bogăţie spirituală.

Zilele Universității de Medicină ieșene debutează joi, 5 decembrie, la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, unde va avea loc o „Petrecere cu poezie, prieteni și … trufe de ciocolată”. Poeții Nora Iuga, Ioan es. Pop, Ion Mureșan, Emil Brumaru, Nichita Danilov, Teo Dună, Constantin Acosmei și Horia Gârbea vor încerca să convingă publicul că merită Premiul “Petrecerii …”. De asemenea, în prima zi a manifestării, publicul va avea parte de un concert de muzică de jazz susținut de Maria Răducanu și Mircea Tiberian.

Vineri, 6 decembrie, de la ora 11.00, manifestările dedicate Zilelor UMF vor sta sub semnul picturii și al cărții, în holul Aulei „George Emil Palade” a Universității de Medicină. Aici va avea loc o expoziție de pictură „Ion Țuculescu” care va fi vernisată de criticul de artă Pavel Șușară, precum și o expoziție de carte la care participă Editurile Tracus Art, Monitorul Oficial, Adenium și Editura Universității de Medicină din Iași. Dintre cele șapte lansări de carte programate, amintim albumul de artă Corneliu Baba care va fi prezentat de criticul de artă Pavel Șușară.

Pentru seara de 6 decembrie, organizatorii au pregătit un recital extraordinar al actorului Horațiu Mălăele, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Actorul va susține spectacolul „Sunt un orb” și va fi însoțit pe scenă de „Flautul de aur” al lui Ioan Bogdan Ștefănescu precum și de acordurile de chitară clasică ale lui Bogdan Mihăilescu. Spectacolul de la Teatrul Național va fi prezentat de actrița premiată la Cannes Cosmina Stratan.

La ambele evenimente, din Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” precum și din Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Studenții Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași participă cu agenda proprie la sărbătorirea celor 134 de ani de la înființarea Universității de Medicină ieșene. Astfel, astăzi, 4 decembrie, Asociațiile Studenților de la UMF au organizat „Ziua Porților Deschise”, eveniment adresat elevilor de liceu care intenţionează să studieze medicina.

Joi, 5 decembrie, Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” găzduiește trei importante manifestări. De la 12.30, aici are loc deschiderea Congresului Internațional de Medicină Dentară pentru studenți și tineri medici STOMis 2013, de la ora 13.30 – Sesiunea Școlii Doctorale UMF – “Experiențe Internaționale în Cercetarea Doctorală” iar de la ora 15.00, Târgul Oportunităţilor de Cercetare. În cadrul acestui târg, sunt invitați toţi profesorii universității care au activitate de cercetare sau cerc ştiinţific să-și prezinte activitatea şi, în același timp, să explice în ce măsură se pot implica studenţii în cercetarea lor.

În Holul Facultăţii de Bioinginerie Medicală, între orele 16.00 – 18.00, are loc Expoziţia cu lucruri handmade făcute de copiii de la Centrul de Plasament Bogdăneşti. Studenții de la UMF vizitează săptămânal copiii din Centrul de Plasament Bogdănești încurajându-le atât activitățile artistice, de creație, cât și cele educaționale; îi învață deprinderi noi și le oferă sfaturi pentru o igienă și o alimentație corespunzătoare.

Vineri, 6 decembrie, începând cu ora 16.00, studenții sunt provocați la întrecere: Medchallenge! Astfel, în sala APSS, studenții din anii 3-6 de la Medicină Generală sunt puși să rezolve (teoretic) trei cazuri prezentate în cascadă după formatul celor care se dau la examenul de rezidenţiat în Franţa. Spre deosebire de anii trecuți, anul acesta studenții vor să facă o ediţie mixtă atât în limba franceză, în colaborare cu studenţii francezi, cât şi în limba română.  Subiectele de tip cascadă vor stimula gândirea logică a participanţilor, obligându-i să raţioneze, să analizeze datele şi să tragă o concluzie, iar apoi să ia o decizie fie de explorare, fie de tratament. Subiectele vor fi corectate de medici rezidenţi, iar primele 3 locuri vor fi premiate.

INFO

www.umfiasi.ro

www.facebook.com/UniversitateaDeMedicinaFarmacieGrTPopa

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: