Poezia lui Matei Visniec a facut sala plina la Paris

La finalul lunii februarie, a avut loc in salonul de aur al Palatului de Béhague din Paris evenimentul „Platoul cu poezie / On vous sert un vers”, o intalnire poetic-muzicala cu Matei Visniec, dramaturg si autorul colectiei A table avec Marx (editia Bruno Doucey), alaturi de Mr. Delagare (voce si improvizatie) si Aurelien Rozo (chitara).

Matei Visniec a fost invitatul primei editii a seratelor literare „Platoul cu poezie/ On vous sert un vers ” care a debutat luni  in organizarea Institutului Cultural Roman de la Paris. Peste o suta de francezi si de romani au ascultat confesiunile literare ale scriitorului cu dubla cultura si au aplaudat performantele artistilor francezi Mr. Delagare si Aurelien Rozo, care au transformat poezia sa in spectacol.

Matei Visniec a evocat efervescenta creatoare de la miticul „Cenaclu de luni”, unde s-a format ca poet in anii ’80, si a citit versuri din primele sale volume aparute in Romania, inainte de a se exila la Paris in 1987. „Usile exilului s-au deschis, in Franta, si pentru ca aveam cu mine cele trei volume. Poezia a fost, la inceput, cartea mea de vizita ” a marturisit scriitorul care s-a afirmat in Franta ca un autor original de piese de teatru, intens impregnate de spiritul poeziei.

Seria de intalniri „Platoul cu poezie / On vous sert un vers”, organizata de Institutul Cultural Roman de la Paris, este un amestec ludic si exigent de serata literara, conferinta in jurul unui poet si happening poetic si muzical, cu ambitia de a pune pe harta evenimentelor literare pariziene o intalnire periodica cu poeti de origine romana care traiesc in Franta, fiind creatori in ambele culturi.

In ultima luni a lunii un poet roman tradus in franceza sau care scrie in ambele limbi este invitat sa interactioneze cu publicul caruia i se ofera, pe un platou, biletele impaturite cu versuri din opera poetului invitat:

On vous sert un vers e un joc de cuvinte: va oferim un pahar sau va oferim un vers se pronunta la fel. E un mod convivial de a atrage publicul francez catre poezia romaneasca, vie si plina de savoare. E o bucurie ca la prima editie publicul a intrat in joc acceptand o lectura spontana, participativa, din versurile lui Matei Visniec, tandre si nelinistitoare, dovedind ca scriitorii sunt cei mai buni ambasadori ai dialogului iar poezia ne poate aduna pe noi, francezi si romani, pe un acelasi platou.” explica jurnalistul literar Cristina Hermeziu, initiatoarea proiectului.

Urmatoarea serata „Platoul cu poezie / On vous sert un vers” va avea loc pe 29 mai 2017 la Palatul Behague, resedinta Ambasadorului Romaniei in Franta, si va fi dedicata scriitorului Basarab Nicolescu.

INFO

ICR Paris

www.icr.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: