Pleiada Boutique Hotel te invită să vezi Iașul Magic, prin lucrările pictorului Gabriel Gheorghiu

Pleiada Boutique Hotel intră în luna octombrie sub genericul Magical Iasi, cu o expoziție de pictură semnată de artistul Gabriel Gheorghiu. Este cea de-a opta expoziție din cadrul celor inițiate și organizate de Pleiada Boutique Hotel.

Expoziția lui Gabriel Gheorghiu invită la admirație. Artistul surprinde, cu tușe pline de viață, un Iași romantic, uneori plin de umbre și energii colorate. Pleiada Boutique Hotel crede în arta ieșeană, arta care de multe ori ne scoate din rutină și banal, arta care ne invită să ieșim din casă, să admirăm viața și mișcarea acesteia.

Iașul din pictura lui Gabriel Gheorghiu vine cu iconicele imagini cu care și-a construit povestea, legenda. Pe alocuri, transpar secvențe aproape cinematografice, prin care ne construim propria imagine pe care o purtăm cu noi, oriunde am pleca. La urma urmei, picturile devin niște semne de reverență pentru Iașul din toate timpurile: romantic, iernatic, văratic, primitor și plin de accente boeme.

Pe Gabriel Gheorghiu îl cunosc de ani buni și este unul dintre cei mai vizibili artiști contemporani ai Iașului și, de fiecare dată, prezențele sale lasă urme plăcute. Are o istorie personală foarte interesantă, cu studii de artă la București. A expus foarte mult, după ‘90, în Germania, în Statele Unite, a venit în țară și de atunci e o prezență remarcabilă la marile evenimente. Dacă tragem linie, rămâne această impresie de artist cu o activitate foarte fertilă și cu meritele, dacă vreți, în plan plastic. Este un romantic, am spus eu, un artist care ne invită întotdeauna să privim înapoi, să recuperăm, dacă vreți, locurile frumoase din trecut. Este un nostalgic, în ultimă instanță, un om foarte atașat de trecut, de trecutul Iașului, de trecutul locurilor pe care le-a cunoscut și probabil, aici găsim și elemente de amprentă personală, pentru că în tablourile lui întâlnim culorile vii ale Iașului de odinioară – Iașul, magic, Iașul frumos, Iașul boem, Iașul nocturn. Probabil, nocturnele sale sunt cele mai ingenioase și mai bine elaborate sub aspect plastic”, precizează prof. univ. dr. Petru Bejan, critic de artă.

Expoziția lunii octombrie stă sub genericul unui Iași care ne surprinde pe toți, pe care îl păstrăm în cartea personală ca pe un foarte drag capitol. Ne place să promovăm și să prețuim aerul capitalei culturale a României, așa cum sperăm să-și recapete pe deplin locul de capitală spirituală. La Pleiada Boutique Hotel, credem că totul este posibil, de aceea, în luna frunzelor arămii, credem în magie”, precizează Dora Morhan, General Manager Pleiada Boutique Hotel.

Cred cu tărie în tuşa trasă de mână, cu nerv, cu puterea sângelui care trece prin mine. Cred în exprimarea spontană, în pata de culoare născută, nu făcută, ci pictată, simţită. Un artist adevărat pictează pictură, o poezie a realităţii. Arta este un act de viaţă, intelectual prin definiţie, iar eu încerc să mă confund cu ea”, precizează pictorul Gabriel Gheorghiu.

Pictorul Gabriel Gheorghiu a studiat la Academia de Arte “George Enescu” Iaşi, clasa profesorului Dan Hatmanu, secţia pictură, grafică, restaurare. Printre expoziţiile personale: Fascinaţia negrului, pictură, Galeriile de Artă Galla, Bucureşti | 1994 Pictură, North-West Gallery, Dallas, S.U.A. | 1993 Pictură, grafică, Tolmezzo, Udine, Italia | 1991 Pictură, grafică, Galeria Hansa, Hamburg, Germania | 1989 Evocări ieşene, Galeriile de Artă Victoria, Iaşi.

INFO

www.hotelpleiada.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: