Pisica verde merge la București!

pisica_verde_festival_2

Foarte bine primit atât de public, cât și de critica de specialitate, spectacolul Pisica verde de Elise Wilk a avut premiera în cadrul celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (4-9 octombrie 2015). Calitățile lui artistice l-au dus rapid în circuitul festivalier, la Festivalul Pledez pentru tineri de la Piatra Neamț, iar acum este invitat la Festivalul Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ImPuls, organizat de Teatrul Țăndărică București (7-18 noiembrie).

Festivalul cuprinde evenimente dedicate copiilor, tinerilor și adulților, iar spectacolul Teatrului Luceafărul este unul special din mai multe puncte de vedere. Este, în primul rând, o premieră în România în privința sistemului pe care tânărul  regizor Bobi Pricop l-a utilizat, sistemul silent disco.

Fiecare participant primește o pereche de căști prin intermediul cărora receptează spectacolul, publicul devine participativ, se află împreună cu actorii într-un club, Periferia, dansează și sunt parte a poveștii adolescenţilor Dani, Bianca, Boogie, Robert, Roxana, Flori. Personajele sunt întruchipate de tinerii actori ai Teatrului Luceafărul – Carmen Mihalache, Ioana Corban, George Cocoș, Alex Iurașcu, Camelia Diblea și Dragoș Maftei; scenografia este semnată de Irina Moscu.

Spectacolul propune un format scenic inedit: construit pe formula silent disco, regândește fundamental raporturile dintre interpreți și public, modalitățile de receptare, spectatorul având posibilitatea de a interveni direct în felul în care primește oferta artistică.

Creațiile lui Bobi Pricop au fost selectate și laureate în numeroase festivaluri de teatru din România, Franţa, Polonia, Macedonia, Germania şi Italia.

Despre Pisica verde, acesta spune căeste o piesă care vorbeşte despre lumi imaginare, despre adolescență, dragoste și singurătate. Personajele imaginate de Elise Wilk nu interacționează aproape deloc, ci se adresează direct publicului, povestind propria versiune a aceluiași eveniment. Provocarea pe care o adresăm publicului tânăr este să urce pe scenă alături de actori într-un club, la o petrecere silent disco, unde vor afla povestea a șase adolescenți și a unei seri care le va schimba viețile.

Criticul de teatru Cristina Modreanu scria în revista  Scena.ro că „alegerea regizorului Bobi Pricop de a spune povestea acestor adolescenți aproape banali, a căror banalitate e spulberată însă în mod tragic, în format de «silent disco» vine deci organic, și pare cea mai firească – nu doar pentru publicul țintă al teatrului care a produs spectacolul, (Teatrul Luceafărul din Iași merită felicitat pentru alegerea repertorială), dar și pentru lumea adolescenților din poveste. Cu toții se află, într-un fel sau altul, în căutarea unei «pisici verzi», o dorință «altfel» – fie o carieră impusă de părinți, fie o relație mai armonioasă cu o familie care îi lasă pe locul doi, fie prima iubire, fie o evadare dintr-o realitate care îi constrânge să crească prea devreme”.

La Festivalul ImPuls sunt spectacole de teatru susținute de trupe din țară (Timișoara, Oradea, Sibiu, Cluj, Târgu Mureș, Galați, Iași, Baia Mare, Brașov, Craiova și București) și din străinătate (China, Bulgaria, Belgia, Spania, Italia, Polonia), ateliere, conferințe, dialoguri și discuții teatrale, lansări de carte.

Pisica verde se va juca luni, 16 noiembrie, ora 19, la sala mare a Teatrului Țăndărică.

INFO

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi

Fondat: 1949, Finanţator: Consiliul Judeţean Iaşi

Adresa: str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi

Telefon: 0232-212662

E-mail: teatrul_luceafarul@yahoo.com

Web: www.luceafarul-theatre.ro‎

FB: www.facebook.com/teatrul.luceafaruliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: