Premiera piesei de teatru despre episcopul martir Anton Durcovici

piesa-de-teatru-despre-episcopul-martir-anton-durcovici-foto“Anton Durcovici – omul cu faţa de bronz” este titlul piesei de teatru despre episcopul martir Anton Durcovici, născut în anul 1888 şi mort în închisoarea din Sighetu Marmaţiei, la 10 decembrie 1951. Premiera piesei va avea loc luni, 28 octombrie 2013, ora 19.30, la Teatrul Luceafărul.

Piesa va fi jucată de 12 actori ai “Teatrului din Clopotniţă” din Bacău. Textul este semnat de Laurenţiu Budău, regia aparţinând lui Ion Coşa. La ora 19.30 va fi premiera oficială a piesei, în prezenţa PS Petru Gherghel, a PS Aurel Percă, a preoţilor profesori de la Institutul Teologic “Sfântul Iosif”, a preoţilor din Iaşi, a oficialităţilor ieşene şi a altor invitaţi.

Piesa se joacă în cadrul unei campanii de popularizare a personalităţii episcopului Anton Durcovici. Se aşteaptă ca în curând să fie ridicat la cinstea altarelor (beatificat). Se va organiza şi o “caravană Durcovici”, piesa urmând să fie reprezentată în mai multe comunităţi din dieceză.

Petru Gherghel, episcop de Iaşi, într-o scrisoare trimisă credincioşilor din Moldova, exprimându-şi dorinţa că episcopul Durcovici va fi beatificat cât mai curând, îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru exemplul dat de episcopul martir: “Îi mulţumim Domnului pentru mărturia lui, pentru sângele pe care l-a vărsat pentru ca noi «să avem viaţă şi s-o avem din belşug» şi îi suntem recunoscători marelui nostru păstor că ne-a arătat drumul pe care putem învinge orice duşman şi orice piedică şi că ne-a încredinţat Mamei noastre cereşti, care ne-a luat sub mantia ei şi ne-a făcut să creştem în credinţă şi să ieşim victorioşi din lupta cu Cel Rău şi cu slujitorii săi”.

Reprezentaţia vieţii episcopului martir Durcovici are loc în luna octombrie, lună în care, odinioară, fostul episcop de Iaşi i-a îndemnat pe preoţi şi credincioşi să se roage pentru a scăpa de flagelul comunismului.

* * *

Episcopul Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888, în Bad Deutsch-Altenburg, în Austria. La vârsta de şase ani a venit la Iaşi, unde a frecventat cursurile Şcolii Elementare a Parohiei Catolice. S-a transferat la o şcoală din Ploieşti şi, apoi, la Bucureşti, unde s-a înscris ca seminarist la Liceul “Sfântul Iosif” (1898-1906). La 30 octombrie 1906 a fost trimis la Roma, pentru a-şi continua studiile teologice la Colegiul “De Propaganda Fide” (1906-1911). După ce a fost sfinţit preot, la 24 septembrie 1910, în bazilica “Sfântul Ioan din Lateran” (Roma), s-a reîntors în ţară, la 29 iulie 1911, a fost mai mulţi ani profesor şi a activat la parohiile din Tulcea, Târgovişte şi Giurgiu. După Primul Război Mondial, părintele Anton Durcovici a ocupat diferite funcţii în cadrul Arhidiecezei de Bucureşti: vicar general al Mitropoliei de Bucureşti, rector şi profesor la Seminarul Teologic din Bucureşti şi canonic al aceleiaşi arhidieceze.

La 30 octombrie 1947, papa Pius al XII-lea l-a numit episcop de Iaşi. A fost consacrat la 5 aprilie 1948, de nunţiul apostolic Gerald Patrik O’Hara, şi înscăunat, în catedrala din Iaşi, la 14 aprilie, acelaşi an. În timpul scurtei sale păstoriri a Diecezei de Iaşi, episcopul Durcovici a desfăşurat o activitate pastorală asiduă, vizitând parohiile din Moldova şi însufleţind cu viaţa sa inimile enoriaşilor. La 14 aprilie 1948 a fost numit şi administrator apostolic al Arhidiecezei de Bucureşti. La 26 iunie 1949, în timp ce mergea spre Popeşti-Leordeni pentru a administra taina sfântului Mir, a fost arestat de Securitate şi închis la Bucureşti, Jilava şi, apoi, la Sighetu Marmaţiei, unde, în urma bătăilor şi a înfometării, a murit la 10 decembrie 1951.

Pr. Cornel Cadar

INFO

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi

Oficiul pentru Comunicaţii Sociale

Bd. Ştefan cel Mare, 26, 700064-Iaşi

Tel. 0232/212003; fax 0232/212006

www.ercis.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: