Piano ArtIs – concurs national de interpretare pianistica

piano artis

Competiţia pianisticã Piano ArtIs a luat naştere în anul 2011 la iniţiativa profesorilor Carmen Şoltuz – şef al catedrei/comisiei metodice de pian şi dr. Roxana Ota, ce îşi desfãşoarã activitatea didacticã la Colegiul Naţional de Artã Octav Bãncilã din Iaşi. Este singura competiţie destinatã celor ce abordeazã în mod profesionist arta pianisticã, desfãşuratã cu consecvenţã la Iaşi.

Piano ArtIs a apãrut din nevoia creãrii unei embleme de calitate învãţãmântului pianistic ieşean, care încã de la înfiinţarea Conservatorului Filarmonic Dramatic în 1836, a dãruit lumii muzicale personalitãţi celebre.

Iaşiul nu este doar un important centru artistic dar si un oraş care a educat oameni de valoare internaţionalã ale cãror contribuţii aduse muzicii sunt binecunoscute publicului larg. Opera Nationalã Ieşeanã, Filarmonica Moldova, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri, Universitatea de ArteGeorge Enescu precum şi instituţia ce gãzduieşte anual concursul Piano ArtIs, Colegiul Naţional de Artã Octav Bãncilã, sunt simboluri ce demonstreazã legãmântul acestui oraş de a atinge cele mai înalte standarde în toate domeniile artistice.

De la început, proiectul Piano ArtIs s-a bucurat de susţinerea conducerii Colegiul Naţional de Artã Octav Bãncilã, a colegilor profesori împreunã cu care s-a creat o echipã puternicã de organizare, a Inspectoratului Şcolar precum şi a elevilor şi pãrinţilor acestora.

Scopul competiţiei este acela de a îmbunãtãţi viaţa culturalã româneascã şi de a încuraja tinerii pianişti în studiul acestui minunat instrument. Începând cu ediţia a IV-a, desfãşuratã în luna martie a anului 2014, a aparut secţiunea destinatã studenţilor şi masterazilor din Universitãţile de Artã, noutate ce vine în întâmpinarea nevoii de competiţie din cadrul învãţãmântului superior, din pãcate destul de puţin reprezentatã prin concursuri de specialitate, la nivel naţional.

Performanţa concurenţilor este apreciatã de un juriu alcãtuit din personalitãţi marcante ale pedagogiei româneşti şi, începând cu 2014, internaţionale. Competiţia Piano ArtIs a fost onoratã de prezenţa în juriu a doamnelor: conf.. univ. dr. Mihaela Constantin – Universitatea de Arte George Enescu Iaşi, prof. dr. Monica Noveanu – Liceul de Artã Sigismund Toduţã Cluj Napoca, prof. Elisa Bârzescu – Colegiul Naţional de Artã George Enescu Bucureşti precum şi a prof. univ. dr. Laura Vasiliu – decan al Facultãţii de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universitãţii de Artã George Enescu Iaşi.

Repertoriul solicitat în regulamentul concursului a fost conceput pentru a dezvolta şi, în acelaşi timp pentru a pune în valoare calitãţile tehnice şi interpretative ale tinerilor muzicieni. Aşa cum se poate observa, pânã la clasa a IV-a, aria stilisticã este uşor restrânsã la lucrãri din perioada barocã şi clasicã (cu excepţia studiului), din considerentul cã învãţarea temeinicã a elementelor tehnico-stilistice ale acestor epoci creatoare constituie punctul de plecare al viitorului muzician. Repertoriul celorlalte secţiuni oferã candidatului o mai mare libertate de exprimare, paleta stilisticã extinzându-se pânâ în epoca contemporanã, nu fãrã a trece însã prin sonatele marilor compozitori clasici (clasele V-XII) sau prin polifonia bachianã (studenţi şi masteranzi).

Competiţia s-a desfãşurat în fiecare an în sala de Festivitãţi a Colegiului Naţional de Artã Octav Bãncilã din Iaşi.In acest an insa, pianistii vor concura in Aula Bibliotecii Centrale Universitare Iasi.

INFO

Piano ArtIs

pianoartis.ro

www.facebook.com/Piano-Artis

PE ACEEASI TEMA:

Trenduri Caleidoscopice | Classix Festival

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Expoziția “Poveste sentimentală” | Galeria de artă “Th. Pallady”

Atelier de decorat ouă în cadrul Atelierelor DICE de la Palatul Culturii

Se lanseaza BOLD SCHOOL, un proiect educational online dedicat New Media

Expoziția “Dacă vreau să flutur, fluturi…” | Iulius Mall Iasi

Scrie un comentariu: