Peter Framton

Peter Frampton este cel pe care-l sarbatorim astazi la Power Play. El s-a nascut pe 22 aprilie 1950 in Beckenham, Anglia. A inceput sa cante la chitara la 8 ani, iar primele lectii de muzica au fost pe partituri de chitara clasica.

Peter_Frampton

FOTO: Richard E. Aaron / www.mandremcorp.com

Parintii sai voiau ca el sa cante intr-o orchestra, insa micul Peter a fost contaminat de nebunia “rock n’roll”: la 14 ani si si-a format propriul grup,  la 15, insa, a devenit un chitarist cunoscut dupa ce a cantat cu the Little Ravens, the Trubeats, sau the Preachers atragand atentia managerului de la Rolling Stones intr-unul din concerte. In 1966, Peter se lasa de scoala si intra in trupa “the Herd” cu care are un succes moderat intre 1967 si 1969. Deoarece arata foarte bine, a devenit preferatul revistelor pentru adolescenti care i-au oferit ocazia de a aparea pe coperta lor. Deoarece “The Herd” se indrepta incet incet spre un sound mai pop, Peter paraseste grupul pentru a forma alaturi de experimentatul Steve Marriott grupul de hard-rock Humble Pie.

Cu acest grup a scos in 2 ani nu mai putin de 4 albume: As Safe As Yesterday Is (1969), Town and Country (1969) , Humble Pie (1970) si Rock On (1970). In 1971, datorita diferentelor de opinie in privinta viitorului trupei, se desparte de Humble Pie si continua ca artist solo. Daca in trecut ii ajutase pe George Harrison si Harry Nilsson cu cateva compozitii si parti solo de chitara, acum acestia i-au dat o mana de ajutor la albumul sau de debut “Wind Of Change” care trece insa neobservat. Insa in anii urmatori, odata cu lansarea albumelor Frampton’s Camel (1973), Something’s Happening (1974) sau Frampton (1975), Peter a devenit unul dintre cei mai apreciati chitaristi din Europa.

Insa nimeni n-ar fi putut sa prevada ca cel mai mare succes al lui Peter Framnpton va fi albumul solo “Frampton Comes Alive” din 1976, care s-a vandut in peste 6 milioane de exemplare devenind cel mai bine vandut album live din istoria muzicii. Cu acest record la activ Peter a plecat in turneu in toata lumea concertand inclusiv in Asia si Australia cu casa inchisa. Insa in anii 80 Peter Framton nu a mai reusit sa se impuna, albumele sale nereusind sa depaseasca jumatatea topului britanic. Intre timp a fost depasit si recordul sau de vanzari la albumul live de catre Garth Brooks si Bruce Springsteen. Desi piesele erau bune, in perioada 80 nimeni nu mai asculta tipul de rock propus de Peter Frampton.

In 1990, a incercat sa inregistreze cateva compozitii noi cu prietenul sau Steve Mariott, insa acesta moare in 1991 intr-un incendiu, iar planurile pentru un nou disc au fost abandonate. De atunci Peter Frampton a scos periodic albume noi fara a atinge insa succesul din anii 70. Punctul sau forte au ramas concertele, cele mai recente realizari ale sale fiind albumele de studio “Fingerprints” din 2006 si “Thank You Mr. Churchill” din 2010.

Astazi il vom asculta la Power Play pe cel care s-a declarat vegetarian convins, Peter Frampton cu o piesa live : “Baby I Love Your Way” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: