Pete Burns – Dead or Alive

La Power Play avem astazi un sarbatorit din zona new-wave. E vorba despre Pete Burns de la trupa Dead Or Alive. Peter Gezzepe Burns s-a nascut pe 5 august 1959 in Port Sunlight, Anglia, si a inceput sa-si manifeste interesul pentru muzica la 16 ani, odata cu moda punk. A format primul sau  grup, intitulat Mystery Girls, in 1977, apoi a cantat o perioada cu Nightmares In Wax, pentru ca in 1980 sa puna bazele grupului care il va face celebru, Dead Or Alive.


Socand prin extravaganta costumelor (de multe ori feminine) si prin machiajul intunecat care il facea sa para mai mult un vocalist de gotic rock, Pete Burns a reusit sa socheze audienta si prin sound-ul pe care il propunea prin Dead Or Alive, mai rapid decat The Cure, mai violent in limbaj decat Duran Duran, insa in acelasi timp destul de melodic pentru a prinde la publicul mainstream.

Albumul de debut, “Sophisticated Boom Boom”, aparut in 1984, s-a impus prin preluarea pe care Dead Or Alive au facut-o dupa KC & The Sunshine Band, “That’s The Way I Like It”. In 1985 a aparut cel de-al doilea disc, cel care le-a adus si consacrarea prin clasarea single-ului “You Spin Me Round (Like a Record)” pe prima pozitie in topul britanic. Albumul “Youthquake” a dat insa si alte single-uri de top, iar Dead Or Alive au concertat mult in acea perioada. “Mad, Bad, and Dangerous to Know”, aparut in 1986, le-a adus un alt succes de top, piesa “Brand New Lover” impunandu-se si in clasamentele dance. Albumul din 1988 “Nude” a trecut insa neobservat.

Pete Burns in 2008, dupa o serie de operatii estetice nereusite.

Sub presiunea industriei muzicale in expansiune, a noilor genuri aparute peste noapte si a miilor de artisti britanici care incercau sa se impuna, Dead Or Alive s-au desfiintat in 1995, dupa lansarea in Japonia a albumului “Nukleopatra” si a unei compilatii intitulata “Fan the Flame (Part 1)”. De altfel, Dead Or Alive au gasit multi fani printre japonezi, dovada fiind si vanzarile bune ale best-of-urilor aparute in 2000 si 2003 si a albumului de remixuri din 2001.

In 2006, Dead Or Alive au reusit sa intre din nou in topuri cu o varianta noua a piesei pe care o ascultam si noi astazi la Power Play: “You Spin Me Round (Like A Record)” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: