Peste 700 de elevi artiști se întrec în 2200 de minute de spectacol, la Festivalul “Hai la teatru”!

Devenit o tradiție – anul acesta se află la a XI-a lui ediție – Festivalul de teatru școlar “Hai la teatru!” mobilizează elevi artiști și coordonatori din toate colțurile județului. Pe 20 și 21 martie, în Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, respectiv în Ziua Mondială a Marionetei, peste 700 de elevi artiști de toate vîrstele vor evolua pe scenele Teatrului Luceafărul, într-un maraton teatral de peste 2200 de minute de teatru.

Una dintre primele manifestări de gen din România, Festivalul ieșean “Hai la teatru!” demonstrează prin continuitatea sa că valențele teatrului școlar au ecou în toate tipurile de instituții de învățămînt. Teatrul școlar este nu numai o manieră plăcută și utilă de petrecere a timpului liber, ci contribuie semnificativ la autocunoașterea copiilor și  a tinerilor, la modelarea lor, la depășirea unor eventuale probleme de maturizare și adaptare socială. Pregătirea unui spectacol de teatru concură la formarea și consolidarea culturii generale a elevilor, îi responsabilizează, îi stimulează să comunice cu ceilalți, să socializeze, să-și concentreze eforturile și să-și stăpânească emoțiile.

Cele 55 de trupe selectate provin din mediul urban (Iași, Pașcani, Tg Frumos, atît din colegii naționale, cât și din licee cu profil tehnic  sau sportiv) și din mediul rural (Deleni, Românești, Hodora, Rediu-Ruginoasa, Țibănești, Prisăcani, Cucuteni, Poiana Șcheii). 76 de coordonatori au lucrat cu acești copii luni de zile, pentru a-i apropia de personajele cărora le vor da viață scenică.

Din punct de vedere repertorial, opțiunile preferate le reprezintă, firesc, autorii clasici (I.L. Caragiale, Ion Creangă, Mihai Ispirescu, George Coșbuc), dar și contemporani (Dumitru Solomon, Eric Emmanuel Schmitt), dramatizări semnate de Constantin Brehnescu, regizor-senior al Teatrului Luceafărul.

O surpriză frumoasă o reprezintă alegerea unor texte scrise de Alexandra Badea (dramaturg și regizor român stabilit în Franța) și, mai ales, Matei Vișniec, cel mai jucat dramaturg român de expresie franceză din acest moment. Cinci dintre trupele din concurs au ales texte scrise de Matei Vișniec.

Ca tipuri de expresie teatrală, trupele din Festivalul  “Hai la teatru!” au apelat la actorie, dar și la păpuși și marionete, clovnerie, pantomimă etc., în spectacole de comedie, commedia dell’arte, farse, povești, într-o diversitate foarte atrăgătoare.

Evenimentul de la Teatrul Luceafărul este sprijinit de Clubul Rotary Iași 2000. Toți participanții vor primi cărți, rechizite, jucării.

În deschiderea oficială de luni, 20 martie, ora 12,30, vor evolau trupele de teatru școlar ale Colegiului Național “Emil Racoviță”, Novum Theatrum și Globus.

Prețul unui bilet la  Festival este 3 lei și el poate fi achiziționat de la casieria Teatrului.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: