Peste 4000 de spectatori în Spania pentru Teatrul “Luceafărul”

S-a încheiat cel mai amplu turneu internaţional de pînă acum realizat de Teatrul “Luceafărul”: între 31 mai şi 12 iunie, spectacolul Capra cu trei iezi/Los tres cabritillos după Ion Creangă a fost jucat în Spania pentru comunitatea spaniolă şi românească din peninsulă.

Au fost 10 reprezentaţii în opt oraşe (şase în limba spaniolă: Barcelona, la Colegiul Escuelas Pias Lluria, două la Alicante, la Centrul de Artă Contemporană Las Cigarreras – Caja Negra şi la Universitatea din Alicante, Salamanca, în cadrul Festivalului Internaţional FACYL, Ciudad Real, Museo Lopez Villasenor, Alcala de Henares, Centrul Hispano-Român; patru în limba română (la Valencia, Centrul Cultural Ca Revolta;  Castellon de la Plana, sala La Pergola, Universitatea Alicante – cu subtitrare în spaniolă, Zaragoza, Teatrul Arbole). Toată lumea a fost impresionată de spectacol, de felul în care prin intermediul poveştii lui Ion Creangă este reprezentat de fapt satul românesc arhaic. Publicul român adult şi-a adus aminte de locul natal, copiii români care trăiesc în Spania au descoperit lucruri noi despre ţara de care îi mai leagă doar bunicii, iar spaniolii au fost fascinaţi de talentul şi pasiunea cu care actorii dau viaţă păpuşilor şi, prin intermediul lor, poveştii.

In realizarea acestui important turneu au fost implicate ICR Madrid, Departamentul Românii din afara graniţelor ţării din cadrul MAE, Asociaţiile Suflet Românesc Valencia, Aripi-Alicante, Hispano-Rumana Ciudad Real, Centro Hispano-Rumana Alcala de Henares, Acasa-Zaragoza, Consulatele României din Barcelona, Castellon de la Plana, Zaragoza, Festivalul International FACYL Salamanca.

Efortul artiştilor şi tehnicienilor a fost mare: au străbătut peste 10.000 de km, la Alicante au jucat 3 spectacole într-o singură zi, în două locuri diferite, dar aplauzele şi bucuria cu care i-au întîmpinat publicul (un total de cca. 4000 de spectatori români şi spanioli) au compensat oboseala. Cel mai numeros public, peste 600, a fost la Castellon de la Plana. Domnul consul Radu Cătălin Mardare a scris o scrisoare oficială în care adresează “cele mai calde mulţumiri pentru spectacolele de înaltă ţinută oferite de echipa de actori şi tehnicieni ai Teatrului Luceafărul (…) Spectactacolele oferite cu multă pasiune în limba română şi în limba spaniolă au adus multă emoţie şi bucurie în inimile spectatorilor de toate vîrstele şi au oferit şansa unei mai bune cunoaşteri a culturii româneşti”.

La Zaragoza, ziarele locale El Periodico si Heraldo de Aragon au publicat articole despre prezenţa Teatrului Luceafărul. In Heraldo de Aragon, sub semnătura lui Carlos Garcia Cancer a apărut un articol consistent care printre altele vorbeşte despre faptul că acest spectacol “abrir una puerta al intercambio cultural dando a conocer un pedazo de la tradicion literaria y teatral de Rumania”.

Universitatea din Alicante a oferit trupei un trofeu de mulţumire pentru felul în care au prezentat cultura română ca mesageri artistici. Iar la Salamanca, directoarea Festivalului International FACYL, Cristina Mateo Rebollo, le-a mulţumit artiştilor “pentru prezenţa de înaltă ţinută. Şi în literatura spaniolă există o poveste similară, doar că sînt şapte iezi. Ne-a placut faptul că tonul spectacolului este unul pozitiv, plin de culoare şi educativ”.

INFO

www.luceafarul-theatre.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: