Perseidele “Ploaia de stele cazatoare”

În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseidele. Curenţii meteorici, mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”.

Denumirea are ca sursă de inspiraţie, un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.

Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelaţia Perseu (Perseus).

Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie – 24 august, şi momentul maxim din anul acesta va fi în după amiaza zilei de 12 august 2017, ora 19.00.

Observatorul Astronomic şi Astroclubul „Perseus” al Muzeului „Vasile Parvan” va organiza o noapte de observaţii astronomice în afara oraşului Bârlad, Rezervaţia Bădeana, comuna Tutova, Judeţul Vaslui (circa 15 km sud de Bârlad). Cu această ocazie este învitat şi publicul să observe cerul, în intervalul orar 20.30 şi 04.00 dimineaţa.

Trebuie facuta precizarea că, cei care doresc să participe la această activitate au nevoie de transport personal ca să ajungă la locul stabilit pentru observaţii astronomice (vedeţi harta ataşată la comunicat).
În cazul în care condiţiile meteo nu vor perimite observarea fenomenului astronomic, activitate va fi anulată!

INFO

Observatorul Astronomic din Bârlad

www.facebook.com/astrobarlad

www.astrobarlad.wordpress.com

www.muzeuparvan.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: