Perform Iasi: To fringe or not to fringe / Program complet

Festivalul PERFORM Iasi sustine si promovează miscările artistice independente, de la “mai teatru” la “mai putin teatru”. Peste 100 de invitati, spectacole de teatru, performance-uri, conferinte, lansări de carte va asteapta în săptămâna 22-29 iunie 2014, la Iasi.

În perioada 22-29 iunie, Festivalul de Teatru si Artă Performativă PERFORM Iasi 2014 deschide perspectivele unei explorări a zonei teatrale independente din România.Organizat în cadrul Festivalului International al Educatiei FIE 2014, PERFORM Iasi propune 26 de evenimente menite să încurajeze atât contactul publicului avizat, cât si al celui nespecializat, cu manifestări teatrale ce se vor desfăsura în spatii cu specific fie conventional, fie neconventional.

Aflat la prima editie, festivalul urmăreste în acelasi timp antrenarea unor obisnuinte culturale ale profesionistilor neinstitutionalizati, fiind astfel un pretext de dezvoltare profesională pentru artisti, prin intermediul unor ateliere, conferinte, dezbateri, lansări de carte.

„To fringe or not to fringe”, aceasta este întrebarea cu care PERFORM îsi întâmpină publicul iesean timp de 8 zile, aducând totodată în dialog nume-cult ale teatrului românesc, de la actori ca Maia Morgenstern, Andreea Bibiri, Ioana Păun, la regizori cu nume sonore cum ar fi Radu Afrim, Eugen Jebeleanu, coregrafi recunoscuti precum Vava Ştefănescu, Andreea Gavriliu, Farid Fairuz si teatrologi reputati precum OltitaCîntec, Ionuţ Sociu, Cristina Rusiecki si multi altii.

Spectacolele se vor juca la: Uzina cu teatru-TNI, Teatru Fic, Cafeneaua Meru, Cartuiresti, Palatul Roznovanu, Sala BCU, Sala Studio – UAGE si Teatrul Luceafarul.

Organizat de Asociatia Artes, cu sprijinul PrimărieiMunicipiuluiIasi, PERFORM Iasi se încadrează în seria miscărilor ce sustin candidatura Iasului la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Dintr-un brainstorming de o noapte s-a născut PERFORM, ca identitate a unei platforme de dialog si manifestare pentru artistii si artele performative. Ideea festivalului a apărut încă din 2013, în cadrul FIE, în care a fost introdusă o sectiune de Fringe teatral. Conceptul se axează pe ideea de festival de teatru independent, deci liber de orice constrângere. Astept ca cei care vor afla de noi să vină în număr cât mai mare la spectacole si le garantez că ceea ce vor vedea la PERFORM le va lăsa urme” spune Conf. Univ. Dr. Octavian Jighirgiu, Directorul Festivalului de Teatru si Artă Performativă Perform.

PROGRAM

INFO

Perform Iasi

www.performiasi.ro

www.facebook.com/performiasi

www.fieiasi.eu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: