Pentru multi copii americani, ”Monstrul din Loch Ness” exista

Mii de elevi din scolile americane sint educati sa creada ca ”Monstrul din Loch Ness” este real – intr-o incercare a fundamentalismului crestin de a combate teoria evolutionista a lui Charles Darwin.

Monstrul din Loch Ness

Copii care frecventeaza scolile private crestine din sudul statului Louisiana vor invata anul viitor ca cea mai faimoasa creatura mitologica a Scotiei exista in realitate. Mai mult decit atit, invata asta pe pe banii contribuabililor americani, copii beneficind de tichete finantate din fonduri publice pentru a acoperi o parte din costurile inscrierii la scoala – care se ghideaza dupa o programa scolara fundamentalista, extrem de stricta.

Programa Accelerated Christian Education (ACE) le inoculeaza copiilor credinte religioase controversate care vizeaza negarea teoriei evolutioniste si sustinerea creationismului. Tinerilor li se spune ca daca poate fi dovedit ca dinozaurii au fost contemporani cu oamenii,  atunci darwinism-ul este o teorie total gresita. Criticii au evaluat continutul cartilor ca fiind ”bizar”,  acuzind promotorii acestei programe de radicalism religios si politic.

Iata ce se afirma in unul dintre manualele de biologie ACE:  ”Traiesc dinozaurii in zilele noastre? Oamenii de stiinta sint tot mai convinsi ca raspunsul este pozitiv’‘. ”Ati auzit de Monstrul din Loch Ness? Nessie, pe scurt a fost inregistrat pe sonarul unui submarin, descris de unii martori si fotografiat de altii. Nessie pare sa fie un plesiosaur.” O alta poveste predata copiilor este aceea ca o baleniera japoneza ar fi prins un dinozaur.

Jonny Scaramanga, care a trecut prin programa ACE ca scolar dar care acum militeaza impotriva fundamentalismului crestin, confirma ca Nesie era folosit ca o dovada ca evolutia nu ar fi putut avea loc.

El spune: ”Daca potopul a avut loc in urma cu 4000 de ani, iar ei sint convinsi ca potopul a avut loc asa cum este descris in Biblie, exista posibilitatea ca monstrii marini sa fi supravietuit.

Scoli private crestine, incluzind Eternety Christian Academy din Westlake, Louisiana – care urmeaza programa ACE – au fost deja acceptate in programul de subventionare prin intermediul tichetelor platite din bani publici ca urmare a unei legi initiata de Bobby Jindal, guvernatorul republican al statului, convertit de la Hinduism la Catolicism.

Cercetatorul si scriitorul Bruce Wilson, specializat in Drepturile politice si religioase americane a declarat: ”In unul dintre manualele scoase de Universitatea Bob Jones se afirma ca dinozaurii erau dragoni care aruncau flacari pe gura. Asa ceva nu are nici o legatura cu stiinta asa cum o intelegem in mod obisnuit. Este mai degraba un fel de scolastica medievala”.

Wilson crede ca acest tip de educatie fundamentalist crestina are loc in cel putin 13 state americane. El adauga: ”Exista o multime de fonduri publice care ajung la aceste scoli private,  probabil  in jur de 200.000 de copii primesc aceasta educatie”.  In incheiere, spune: ”Nu cred ca scolile care folosesc aceste manuale trebuie finantate din fonduri publice”.

Sursa: www.scotsman.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: