Pelicula “Closer to the moon” si trupa byron deschid Festivalul de Film Istoric Râsnov 2014

Editia cu numarul sase a Festivalului de Film Istoric Râsnov, ce se va desfasura între 1 si 10 august 2014, va fi deschisa de cea mai recenta productie a regizorului Nae Caranfil, “Closer to the moon”, si de concertul trupei de rock alternativ byron.

Programul complet al festivalului va cuprinde peste 40 de filme documentare si de fictiune, concerte si evenimente speciale, carora li se vor adauga dezbateri legate de temele festivalului – “Marele Razboi”, “Anul 1989” si “Los Angeles 1984”.

Printre productiile ce vor fi proiectate la Festivalul de Film Istoric se numara documentarele “Ultima reduta”, regizat de Nicholas Dimancescu, “În spatele cortinei” de Bogdan Mustata si “Premier Noël dans les tranchées”, în regia lui Michael Gaumnitz, „Une promesse”, cel mai recent film al regizorului francez Patrice Leconte, exceptionalul “La grande illusion” a lui Jean Renoir, drama “La France” semnata de Serge Bozon, “Die Männer der Emden”, regizat de Berengar Pfahl si “Walesa: Man of Hope”, în regia lui Andrzej Wajda.

FILME FFIR 2014

Peste 40 de productii cinematografice vor fi proiectate în cele 10 zile de Festival, grupate pe cele 3 teme importante: “Primul Razboi Mondial”, “Anul 1989” si “Productii noi”. Dintre acestea, va recomandam sa nu ratati:

Une promesse – cel mai recent film al cunoscutului regizor francez Patrice Leconte, o drama romantica ce se desfasoara chiar înaintea si în timpul Primului Razboi Mondial. Filmul va fi proiectat în avanpremiera la Râsnov, iar din toamna va fi distribuit de Independenta Film în cinematografele din toata tara.

Premier Noël dans les tranchées – documentar francez în regia lui Michael Gaumnitz. Fapt putin cunoscut: soldatii germani, englezi si francezi au iesit din transee în decembrie 1914 pentru a fraterniza cu inamicul, emotionându-si ofiterii. Evident ca acest tip de actiuni nu sunt reprezentative, dar reflecta mult mai mult decât starea de spirit a soldatilor. Filmul îsi propune sa studieze Marele Razboi, pornind de la aceste evenimente si trecând prin corespondentele soldatilor.

Ultima reduta – Nicholas Dimancescu (1985-2011) a regizat doua documentare, parte din seria intitulata “România în razboi”. “Ultima reduta” (Hill 789: The Last Stronghold) primul film din serie, povesteste memoriile bunicului sau, Dimitri D. Dimancescu, ofiter în armata româna în Primul Razboi Mondial. Filmul aduce în fata si alte personalitati ale vremii: Generalul Berthelot (Franta), Colonelul Norton Griffiths (UK), care a sabotat rezervele României de petrol si cereale, si Locotenentul Erwin Rommel pe care Dimitri Dimancescu l-a întâlnit în lupta de pe muntele Cosna. Muzica filmului este interpretata de violoncelistul Marin Cazacu.

La France – o drama în regia lui Serge Bozon. Este toamna anului 1917. Departe, razboiul e în toi. Camille traieste asteptând vesti de la sotul sau care a plecat pe front,dar într-o zi primeste o scurta scrisoare de despartire. Bulversata si gata de orice, se hotaraste sa se deghizeze în barbat pentru a se reîntâlni cu el. Va cunoaste o trupa de soldati si o sa-i urmareasca. Pe zi ce trece descopera tot ceea ce nu i-a povestit niciodata sotului sau.

Die Männer der Emden – povestea filmului se bazeaza pe evenimente reale din Primul Razboi Mondial: nava germana de razboi SMS Emden este stationata în timpul razboiului în Qingdao. 50 de membri ai echipajului, care nu se aflau la bord în momentul în care nava a fost scufundata, ajung pe un mic atol din Oceanul Indian. Ideea de eroism, precum lupta neobosita pentru supravietuire a oamenilor se afla în centrul ecranizarii.

La grande illusion – filmul este una dintre marile opere ale cinema-ului clasic, în regia lui Jean Renoir cu Jean Gabin, Pierre Fresnay si Marcel Dalio. Doi soldati francezi au fost luati prizonieri de catre comandantul von Rauffenstein, un ofiter german rafinat si respectuos. În lagarul de prizonieri, unde sunt tinti îsi ajuta colegii de camera sasape un tunel secret. Dar în ajunul evadarii lor, detinutii sunt transferati într-o fortareata securizata, condusa de von Rauffenstein. El se poarta cu prizonieri politicos, chiar se împrieteneste cu Boeldieu, dar ofiterii francezi pregatesc o noua evadare.

Tiananmen Square – folosind imagini si surse diplomatice declasificate, documentarul prezinta povestea luptei si a mortii a sute de studenti chinezi în iunie 1989 – martiri pentru democratie în Piata Tiananmen. Filmul prezinta toate etapele unui eveniment ce a schimbat China pentru totdeauna.

The Tank man – în ziua de 05 iunie 1989, la o zi dupa ce trupele chineze au expulzat mii de manifestanti din Piata Tiananmen, un protestatar solitar so neînarmat blocheaza inaintarea unei coloane de tancuri. Imortalizata de catre fotografii occidentali, aceasta confruntare extraordinara a devenit un simbol al luptei pentru libertate din întreaga lume. Cineastul Antony Thomas investigheaza identitatea, soarta si semnificatia acestui personaj.

În spatele cortinei – film documentar în regia lui Bogdan Mustata, având ca miza principala familiarizarea publicului românesc si occidental cu imaginea reala, nemascata a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii sau promotorii sai actuali.

Adieu camarades – “Adio, Tovarasi!” spune povestea destramarii lumii sovietice si a utopiei socialiste într-un mod inovativ. Filmul documenteaza perioada 1975-1991 prin istoriile de exceptie ale unor oameni simpli, al caror curaj si hotarâre au devenit forta purtatoare ce a dus la caderea Cortinei de Fier. Sunt povesti despre dragoste, atentate esuate sau încercari dramatice de a fugi în vest. Aceste întâmplari se petrec pe fundalul vietii politice, pe care se perinda oameni de stat si de partid. Prin materiale de propaganda si filmari private, se creioneaza o imagine vie a acelor vremuri si a stilului de viata al anilor ‘70 si ‘80.

Rise and Fall of the Berlin Wall –  povestea unui constructii odioase care a dat nastere unor drame înfioratoare. Filmul spune povestea unor supravietuitori care au încercat sa fuga peste acest zid, interviuri cu oficialii de securitate care au realizat proiectarea, politisti de frontiera, politicieni, istorici si jurnalisti.

Central Europe goes to freedom – Miroslaw Jasinski este o legenda a miscarii Solidaritatea. Cel mai recent film arata evenimentele politice cheie la începutul anilor 1990 în Polonia, Cehoslovacia si Ungaria, care au dus la formarea Grupului de la Visegrad, iar mai târziu expulzarea trupelor sovietice din regiune. Filmul se concentreaza pe eroii din acele zile, care au influentat cursul evenimentelor si au jucat un rol important în procesul de a elibera Europa Centrala de la influentele Uniunii Sovietice.

7 zile la Bucuresti – secretele unei revolutii – filmul este o coproductie TVR – ECPAD (Etablissemnet de Comunicatrion et Production Audiovisuelle de la Defance-France). Documentarul se bazeaza pe arhivele TVR si pe arhive inedite ale Armatei franceze, filmate de cameramanul ECPAD care a însotit misiunea Kouchner la Bucuresti, în decembrie 1989.

Cyril and Methodius – film în premiera care se concentreaza pe povestea a doi frati greci care au influentat dezvoltarea culturala a tuturor slavilor (acestia sunt creditati cu elaborarea alfabetul glagolitic, noul sistem de drept, traducerea Vechiului Testament).

Valea plângerii – este primul documentar care descrie cinematic operatiunile de deportare si ucidere în masa a rromilor în siturile din Transnistria. Filmul alterneaza povestile batrânilor rromi cu imagini din prezent ale locurilor unde acestia au suferit, locuri care la prima vedere par golite de greutatea disperarii si a gropilor comune.

Rwanda la surface de reparation – dupa douazeci de ani de la genocid, Eugene Murangwa, fostul portar al echipei nationale din Rwanda, s-a întors în tara sa natala. Cu fostii sai coechipieri, care l-au protejat în 1994, Eugene a creat o academie de fotbal în Kigali. Ca un tânar care întruchipeaza speranta din Rwanda de mâine, astazi, acesta încearca sa repare legaturi rupte de zeci de ani de ura.

Walesa: Man of Hope – 1970, Gdansk. Autoritatile comuniste înabusesc sângeros un protest al muncitorilor. Printre ei se afla Lech Walesa, un simplu muncitor la santierul naval care încearca sa faca fata problemelor zilnice cu sotia sa Danuta. El refuza sa respecte regulile si curând se va trezi în fruntea unei revolutii ce nu doar va rasturna o dictatura poloneza, ci va da brânci si imperiului sovietic aflat în prag de colaps.

EVENIMENTE SPECIALE

A doua zi de festival va aduce la Râsnov fanfara Armatei Libaneze, a carei prestatie artistica va fi asezonata cu preparate traditionale, urmata pe 3 august de un recital Ozana Barabancea (voce) si Puiu Pascu (pian). Un eveniment special din cadrul editiei din acest an este proiectia filmului mut “Tabu” (în regia lui Friederich Wilhelm Murnau) cu sound-design live. Pe data de 8 august, Cetatea Râsnov va gazdui concertul lui Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, iar pe 9 august va fi rândul trupei Celelalte Cuvinte. Festivalul va fi închis de trupa britanica The Flamenco Thief si de Junetrip din Cluj.

CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL EVENIMENTELOR SPECIALE FFIR 2014

Editia 2014 va celebra împlinirea a 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, 25 de ani de la Revolutia din 1989 si 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, care va fi marcata prin prezenta mai multor sportivi români de marca.

Festivalul de Film de la Râsnov va gazdui si Scoala de Vara ASTRA, în cadrul careia 15 studenti si masteranzi pasionati de istorie vor participa gratuit la toate evenimentele festivalului si vor beneficia de acoperirea costurilor de cazare si masa.

Dezbaterile vor analiza temele festivalului, iar printre lectori se numara personalitati precum istoricii Adrian Cioroianu, Horia Serbanescu, Georgeta Filitti si Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurentiu Damian, eseistul Theodor Paleologu, ambasadorii Sergiu Celac si Sorin Ducaru, economistul Ionut Dumitru s.a. Ambasadorul Slovaciei, domnul Jan Gabor si profesorul Jan Rydel din Polonia vor fi printre lectorii straini ai Scolii de Vara.

CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL SCOLII DE VARA ASTRA 2014

ACCES SI DATE GENERALE

Festivalul de Film Istoric Râsnov a ajuns la cea de-a sasea editie, fiind organizat în Cetatea Râsnov si Cinematograful Amza Pellea, si este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei. Organizatorii festivalului sunt Primaria Râsnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale si Asociatia Mioritics.

Date generale despre Festival:

  • peste 40 de proiectii de filme (Cinematograf, Gradina Cetatii Râsnov);
  • 10 evenimente speciale (Gradina Cetatii Râsnov, Biserica Evanghelica si Cinematograf);
  • 23 prelegeri si dezbateri (Cinematograf);
  • peste 40 de invitati speciali (istorici, regizori, diplomati, jurnalisti, producatori etc.);
  • 2 expozitii (Cetate, Turnul Bathory);
  • târg de carte (Gradina Cetatii Râsnov);
  • peste 12.000 de vizitatori sunt asteptati pe perioada Festivalului.

* toate filmele au subtitrare în limba româna.

Accesul la festival:

  • doar pentru persoane peste 18 ani;
  • gratuit la toate momentele Festivalului în limita locurilor disponibile;
  • la prelegeri vor avea acces cu prioritate studentii înscrisi la Scoala de Vară; în limita locurilor disponibile vor fi acceptate si alte persoane.

Despre Festivalul de Film Istoric de la Râsnov: Râsnovul se identifica cu istoria cinematografiei românesti, aici fiind locul în care s-au filmat o mare parte din filmele cu tema istorica ale cinematografiei românesti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea orasului Râsnov drept capitala a filmului istoric în România. Festivalul include proiectii de filme si documentare inedite, dezbateri cu istorici si martori ai evenimentelor istorice, discutii cu actori si regizori, prezentari de carte, concerte si expozitii. Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro si la www.facebook.com/filmistoricrasnov.

Producator: Primaria Orasului Râsnov;
Coproducatori: Institutul European pentru Itinerare Culturale, Asociatia Mioritics;
Parteneri principali: Uniunea Cineastilor din România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc, Centrul National al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Banca Transilvania, Clinica Zetta, Golin, Domeniile Sâmburesti, Aqua Carpatica, Lowe&Partners, The Advisers, Asociatia Cultura Verde;
Parteneri: Institutul Francez, Ambasada Cehiei, Ambasada Slovaciei, Carturesti, Overground Music, Institutul Goethe, Institutul Român de Istorie Recenta, Fundatia Calea Victoriei, Independenta Film, RoImage;
Parteneri media: TVR 2, Radio România Actualitati, Radio România Cultural, Modernism, Cinefan; Dor de Duca, Ralix, AaRC, Revista Timpul.

INFO

www.ffir.ro

www.facebook.com/filmistoricrasnov

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: