Pelerinaj la Cacica cu ocazia sarbatorii Adormirea Maicii Domnului

Mii de pelerini vor fi anul acesta la sanctuarul national marian de la Cacica (jud. Suceava) in zilele de 14 si 15 august, cu ocazia sarbatorii Adormirea Maicii Domnului. Se implinesc 110 ani de la consacrarea bisericii. In cadrul celebrarilor se va inaugura piata din fata bazilicii, se va incorona icoana Macii Domnului si se vor inalta rugaciune pentru pacea in lume.

Pelerinaj Cacica

Foto: www.inbucovina.ro

In afara pelerinilor din Romania, vor fi prezenti credinciosi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoti, autoritati civile. Printre pelerini vor fi: PS Petru Gherghel, episcop de Iasi, IPS Stanisław Nowak, episcop de Częstochowa (Polonia), PS Anton Cosa, episcop de Chisinau, PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba Iulia, PS Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucuresti, si pr. Roman Majewski, OSPPE, prior al sanctuarului marian din Częstochowa.

Joi, 14 august, la ora 12.00, pr. Emilian Catalin, OFMConv., provincial al Fratilor Minori Conventuali din Romania, va celebra sfanta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale vor fi tinute de pr. Iosif Dorcu, decan de Iasi.

Din programul celebrarilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor de joi, 14 august, fiind condus de PS Aurel Perca. Pelerinajul pe jos incepe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, urmand ca la ora 13.30 sa aiba loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar, la ora 18.00, sfanta Liturghie celebrata de PS Aurel Perca va fi animata de tineri.

Privegherea mariana cu lumanari de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sarbatorii Adormirea Maicii Domnului. Rugaciuni si cantece mariane se vor inalta din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidata de PS Petru Gherghel. Inainte de privegherea mariana, la ora 20.30, va avea loc un concert dedicat sfantului Ioan Paul al II-lea, sustinut de Fanfara Minerilor de la Salina Bochnia (Polonia), locul de unde au venit primii locuitori ai satului Cacica. La miezul noptii, tinerii si voluntarii, la indemnul papei Francisc, vor conduce o priveghere de rugaciune pentru pacea in lume, in special pentru pacea in Irak, Fasia Gaza, Israel si Ucraina.

In ziua de hram, vineri, 15 august, vor avea loc, la ora 06.00, sfanta Liturghie in limba romana, iar la ora 07.30 sfanta Liturghie greco-catolica. Liturghia in limba maghiara, prezidata de PS József Tamás, va fi la ora 08.30, iar Liturghiile in limba polona si in limba germana, la ora 09.15. La ora 10.45 va fi inaugurata Piata „Sfantul Ioan Paul al II-lea” din fata bazilicii.

In centrul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrata la ora 11.00 de episcopul de Iasi, care va tine si cuvantul de invatatura. La inceputul sfintei Liturghii va fi incoronata icoana Maicii Domnului, care, cu ajutorul credinciosilor din Dieceza de Iasi, a primit un vesmant nou. IPS Stanisław Nowak va avea un mesaj special pentru pelerini la sfarsitul Liturghiei. La Liturghie vor concelebra episcopi si peste 100 de preoti din tara si din strainatate. La final icoana va fi purtata in procesiune in jurul bisericii si vor fi binecuvantate florile si obiectele religioase aduse de pelerini.

PROGRAM

Joi, 14 august 2014

 • 10.00 – Celebrare penitentiala
 • 12.00 – Sfanta Liturghie solemna de deschidere a pelerinajului
 • 12.00 – Pelerinajul tinerilor
 • 13.30 – Sosirea tinerilor la sanctuar
 • 16.00 – Calea sfintei cruci
 • 17.00 – Adoratie euharistica
 • 18.00 – Sfanta Liturghie pentru tineri, seminaristi si persoane consacrate
 • 20.30 – Concert dedicat sfantului Ioan Paul al II-lea, sustinut de Fanfara Minerilor de la Salina Bochnia, Polonia
 • 22.00 – Priveghere mariana, urmata de procesiunea cu lumanari in jurul bisericii
 • 24.00 – Priveghere de rugaciune pentru pace

Vineri, 15 august 2014

 • 06.00 – Sfanta Liturghie de dimineata
 • 07.30 – Sfanta Liturghie greco-catolica (in biserica)
 • 08.30 – Sfanta Liturghie in limba maghiara (la grota)
 • 09.15 – Sfanta Liturghie in limba polona (in biserica)
 • 09.15 – Sfanta Liturghie in limba germana (la grota)
 • 10.45 – Inaugurarea Pietei „Sfantul Ioan Paul al II-lea”
 • 11.00 – Sfanta Liturghie solemna pontificala a hramului, cu incoronarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica, incheiata cu procesiunea cu icoana in jurul bisericii.

Cu siguranta, si anul acesta de la Cacica multi se vor reintoarce spre casele lor reinnoiti sufleteste. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidela a celei de la Częstochowa, va indrepta privirile multor pelerini spre cea care este „plina de har” pentru a contempla impreuna cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.

In ziua de 15 august, seara, la ora 18.30, la Iasi, se va celebra Liturghia de hram a catedralei romano-catolice „Adormirea Maicii Domnului”.

Cacica este un loc de rugaciune si meditatie, sfintit prin prezenta icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagra” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusa la Cacica in anul 1809. Sanctuarul se gaseste in frumoasa regiune bucovineana, la 19 km de Gura Humorului si la 36 de km de Suceava. Bazilica se afla in centrul localitatii, care este inconjurata de dealuri acoperite cu paduri, pajisti, delectand prin aceasta imagine privirea oricarui trecator. Actuala biserica a fost construita intre anii 1903 si 1904, in stil neogotic, in cruciera, din piatra cioplita si caramida rosie presata, urmand un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrata in ziua de 16 octombrie 1904, de catre arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski si Josef Weber. Cu aceasta ocazie s-a stabilit celebrarea oficiala a hramului si a pelerinajului in cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. In ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarata sanctuar diecezan; in anul 1997 a fost declarata sanctuar national, iar in anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”.

INFO

www.ercis.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: