Pelerinaj la Cacica, 14-15 august

Mii de pelerini vor fi anul acesta la sanctuarul national marian din Cacica (jud. Suceava) in zilele de 14 si 15 august, cu ocazia sarbatorii Adormirea Maicii Domnului. In afara celor din Romania, vor fi prezenti pelerini din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia… La celebrarile de anul acesta va fi prezent si PS Joan Piris Frigola, episcop de Lleida (Spania).

Şi anul acesta icoana sfintei Fecioare de la Cacica a fost prezenta in comunitatile romano-catolice din Dieceza de Iasi, in cel de-al treilea an dedicat familiei. Astfel, in preajma incheierii celor trei ani dedicati familiei, multi credinciosi au ocazia sa intoarca vizita sfintei Fecioare, reprezentata de icoana sa din sanctuarul de la Cacica.  Printre pelerini se afla: Preasfintitul Petru Gherghel, episcop de Iasi, Preasfintitul Aurel Perca, episcop auxiliar.

Pelerinaj Cacica

Foto: www.inbucovina.ro

Marti, 13 august, la ora 9.00, PS Petru Gherghel va da startul pelerinajului biciclistilor. Aproximativ 100 de biciclisti vor porni de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman urmand sa ajunga la Cacica miercuri, 14 august, in jurul orei 11.00. La ora 12.00 se va celebra sfanta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Celebrant principal va fi pr. Emilian Catalin, OFMConv., provincial al Fratilor Minori Conventuali din România.

Din programul celebrarilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor de miercuri, 14 august, fiind condus de PS Aurel Perca. Pelerinajul pe jos incepe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, urmand ca la ora 13.30 sa aiba loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar, la ora 18.00, sfanta Liturghie celebrata de PS Aurel Perca va fi animata de tineri. Privegherea mariana cu lumanari de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sarbatorii Adormirea Maicii Domnului. Rugaciuni si cantece mariane se vor inalta din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidata de PS Petru Gherghel.

In ziua de hram, joi, 15 august, vor avea loc, la ora 6.00, sfanta Liturghie in limba romana, iar la ora 7.30 sfanta Liturghie greco-catolica. Liturghia in limba maghiara va fi la ora 8.30, iar Liturghiile in limba polona si in limba germana, la ora 9.15.

In centrul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrata la ora 11.00 de episcopul de Iasi. PS Joan Piris Frígola va avea un mesaj special pentru pelerini. La Liturghie vor participa: PS Aurel Perca, numerosi preoti din tara si din strainatate. La final, vor fi binecuvantate florile si obiectele religioase aduse de pelerini.

Cu siguranta, si anul acesta de la Cacica multi se vor reintoarce spre casele lor reinnoiti sufleteste. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidela a celei de la Częstochowa, va indrepta privirile multor pelerini spre cea care este “plina de har” pentru a contempla impreuna cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.

In ziua de 15 august, seara, la ora 18.30, la Iasi, se va celebra Liturghia de hram a catedralei romano-catolice “Adormirea Maicii Domnului”.

Cacica este un loc de rugaciune si meditatie, sfintit prin prezenta icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei “Madona Neagra” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusa la Cacica in anul 1809. Sanctuarul se gaseste in frumoasa regiune bucovineana, la 19 km de Gura Humorului si la 36 de km de Suceava. Bazilica se afla in centrul localitatii, care este inconjurata de dealuri acoperite cu paduri, pajisti, delectand prin aceasta imagine
privirea oricarui  trecator. Actuala biserica a fost construita intre anii 1903 si 1904, in stil neogotic, in cruciera, din piatra cioplita si caramida rosie presata, urmand un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrata in ziua de 16 octombrie 1904, de catre arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski si Josef Weber. Cu aceasta ocazie s-a stabilit celebrarea oficiala a hramului si a pelerinajului in cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. In ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarata sanctuar diecezan; in anul 1997 a fost declarata sanctuar national, iar in anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de “basilica minor”.

INFO

www.ercis.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: