Pelerinaj la Cacica, 14-15 august 2018

Mii de pelerini vor fi şi anul acesta la sanctuarul naţional marian de la Cacica (jud. Suceava) în zilele de 14 şi 15 august 2018, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La unele celebrări va participa şi ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, care îşi serbează jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoţeşti la sanctuarul de la Cacica.

În afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria – credincioşii vor fi însoţiţi de PS János Székely, episcop de Szobathelyi -, Austria, Italia, preoţi, autorităţi civile. Printre pelerini vor fi: PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, şi Mons. Ionuţ-Paul Strejac, care lucrează în diplomaţia Sfântului Scaun.

Marţi, 14 august, la ora 12.00, pr. Adrian-Sorin Giurgi, OFMConv., vicar provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România, va celebra sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale vor fi ţinute de pr. Irinel-Iosif Iosub, paroh la Parohia “Sfântul Mihail” din Săbăoani şi decan al Decanatului de Roman.

Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor de marţi, 14 august. Ei vor fi salutaţi de PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar la ora 18.00 va fi sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă, animată de copii, ministranţi, tineri, seminarişti şi persoane consacrate. În cadrul acestei Liturghii, Excelenţa Sa va ţine cuvântul de învăţătură.

Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni şi cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălţa din inimile pelerinilor.

În ziua de hram, miercuri, 15 august, vor avea loc, la ora 6.00, sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 8.30, iar Liturghiile în limba polonă şi în limba germană, la ora 9.15.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00, de ÎPS Ioan Robu, care va avea un mesaj special adresat pelerinilor. La Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii şi vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.

Cu siguranţă, de la Cacica mulţi se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiţi sufleteşte. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Częstochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este “plină de har” pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.

În seara aceleiaşi sărbători, 15 august, la ora 18.30, la Iaşi, ÎPS Ioan Robu va prezida Liturghia pontificală de hram al catedralei şi va rosti un cuvânt de salut şi o rugăciune de binecuvântare. Totodată, alături de ÎPS Ioan Robu, PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă, vor fi prezenţi şi preoţii colegi de promoţie ai ÎPS Ioan, care au fost hirotoniţi la 15 august 1968. Cuvântul de învăţătură la această Liturghie va fi rostit de pr. dr. Vladimir Petercă, unul dintre preoţii care sărbătoresc 50 de ani de la hirotonirea preoţească.

PROGRAM

Marţi, 14 august 2018

  • 10.00 – Celebrare penitenţială
  • 12.00 – Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului
  • 12.00 – Pelerinajul tinerilor (se va porni de după calea ferată înainte de zona unde încep serpentinele din drumul spre Cacica)
  • 13.30 – Sosirea tinerilor la sanctuar
  • 16.00 – Calea sfintei cruci
  • 17.00 – Adoraţie euharistică
  • 18.00 – Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate
  • 22.00 – Priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului

Miercuri, 15 august 2018

  • 06.00 – Sfânta Liturghie de dimineaţă
  • 07.30 – Sfânta Liturghie greco-catolică
  • 08.30 – Sfânta Liturghie în limba maghiară
  • 09.15 – Sfânta Liturghie în limba polonă
  • 09.15 – Sfânta Liturghie in limba germană
  • 11.00 – Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului din Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.

INFO

www.ercis.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: