„Pe urmele generalului Berthelot”, conferință și prezentare de carte

pe-urmele-generalului-berthelot-afis-iasi-michel-roussin-institutul-francez-iasi-12-noiembrie-2013Evenimentul „PE URMELE GENERALULUI BERTHELOT” (conferinta si prezentare de carte) va avea loc marti, 12 noiembrie 2013, incepand cu ora 18.00 in Sala Dublei Alegeri, Muzeul Unirii din Iasi.

  • Conferinta in franceza tradusa in romana
  • Invitat: Michel Roussin (autorul cartii Sur les traces du général Berthelot, Editura Guéna-Barley, 2013, fost deputat, prefect si ministru al Cooperarii)
  • Eveniment organizat de Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Iasi si Complexul Muzeal National Moldova
  • Conferinta va avea loc in prezenta Excelentei Sale Domnul Philippe Gustin, Ambasadorul Frantei in Romania

MICHEL ROUSSIN

Tanar ofiter de Stat Major la Paris, la sfarsitul anilor ’60, Michel Roussin scrie o lucrare despre Berthelot. Ia decizia de a veni in Romania, pe urmele generalului care s-a facut remarcat in aceasta tara in timpul Primului Razboi Mondial, mai intai pentru a conduce o importanta misiune militara, iar mai apoi in calitate de comandant al Armatei de la Dunare.

Suntem in perioada ce a urmat vizitei generalului De Gaulle la Bucuresti, in mai 1968, fapt care starneste in Franta interesul pentru aceasta tara comunista care se deschide lumii occidentale. Se implinesc 50 de ani de la sfarsitul Primului Razboi Mondial, cand, moment mult asteptat de istorici, se deschid arhivele militare ale conflictului cunoscut pana la acel moment mai ales prin intermediul marturiilor celor care l-au trait. Michel Roussin soseste in 1970 in Romania comunista pentru a-si completa informatiile pe care le-a descoperit printre materiale despre misiunea Berthelot aflate in arhivele militare de la Vincennes. Prin calatoria sa in Romania, Roussin urmareste in primul rand sa intre in contact direct cu locurile pe unde a trecut, unde a lucrat si a trait generalul. Ajunge mai intai Iasi.

Rodica, o tanara romanca, fiica unui fost combatant decorat la Marasesti, este cea care-i va fi ghid. Unul discret insa, deoarece ne aflam in Romania perioadei ceausiste, o Romanie indragostita de Franta si foarte primitoare, dar in care Securitatea si suspiciunea sunt omniprezente.

Michel Roussin ne invita, asadar, in cartea sa, la o dubla descoperire: cea a Romaniei lui Ceausescu si cea a generalului Berthelot, ghidati de Rodica, personaj ce ramane enigmatic.

Nascut la Rabat in 1939, Michel Roussin a fost, pe rand, ofiter de jandarmi, prefect, deputat si ministru al Cooperarii in Guvernul Balladur, inainte de a deveni consilier al mai multor directori generali de societati. In prezent, este consilier al directorului general al EDF, Henri Proglio.

INFO

INSTITUTUL FRANCEZ IASI

www.facebook.com/pages/Institut-francez-Iasi

www.institutfrancais-roumanie.com/ro

Evenimentul pe Facebook: www.facebook.com/events/1451878715038821

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: