Pe 6 aprilie, proteste impotriva fracturarii hidraulice in toata tara

Protest impotriva exploatarii gazelor de sist - Barlad, 2012

Pe 6 aprilie 2014 au loc simultan, în peste 60 de localităti din România si în mai multe orase din străinătate, mitinguri si marsuri împotriva „fracking-ului”.  La Iasi, protestul va avea loc la Teiul lui Eminescu din Parcul Copou, incepand cu ora 17.00.

Organizatorii cer Parlamentului si Guvernului:

  • Interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea si exploatarea hidrocarburilor neconventionale, inclusiv a gazelor de sist.
  • Anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de sist.
  • Respectarea vointei comunitătilor locale si transparentizarea procesului decizional.

Protestele împotriva fracturării hidraulice au intrat într-o nouă etapă. În timp ce la Pungesti se pregăteste primul foraj, alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de sist. Metoda fracturării hidraulice, în cea mai agresivă formă, începe să fie implementată pe ascuns atât la exploatările clasice de petrol si gaze, pentru cresterea productivitătii, cât si la explorările din largul Mării Negre, fără niciun fel de studiu de impact asupra sănătătii si mediului.

Frenezia extragerii resurselor condamnă Romania la poluare ireversibilă, iar autorităţile, în loc să-şi îndeplinească atribuţiile, sunt mai degrabă complice. Interesele unor companii precum Chevron, Gazprom şi OMV Petrom primează, iar cetăţenii sunt singurii care pot să tragă un semnal de alarmă, pentru protejarea mediului, dar şi pentru respectarea principiilor democratice şi a drepturilor omului.

Tehnologia fracturării a fost interzisă în multe localităti si tinuturi din 18 state din SUA si tări europene precum Franta si Bulgaria iar, în România, protestele au început în urmă cu doi ani. (http://stopfracturare.ro/ultima-ora) Guvernantii ignoră însă vointa cetătenilor, continuând demersurile pentru autorizarea si începerea proiectelor de explorare/exploatare în mod netransparent si în lipsa unei legislatii care să reglementeze extragerea gazelor de sist, resursă neconventională ce nu se regăseste în Legea Petrolului (nr. 238/2004).

In această situatie HG-urile de aprobare a Acordurilor Petroliere sunt lovite de nulitate. În acelaşi timp, în ciuda raportului publicat de Avocatul Poporului care apreciază ca disproportionate măsurile luate de M.A.I. la Pungesti, lucrările Chevron se continuă, sub paza Jandarmeriei si sub privirile înspăimântate ale sătenilor.

Aproape 100 de ONG-uri si grupuri informale participă la organizarea Zilei Nationale de Luptă împotriva Fracturării Hidraulice, printre care 70 de ONG-uri grupate în Coalitia pentru Mediu, Miscarea de Rezistentă de la Pungesti, Asociatia România Fără Ei, Comunitatea Uniti Salvăm, Academia Civică Bihor, Asociatia România Vie, Asociatia Femeilor Universitare, Asociatia Cetătenilor Abuzati din România, DobroGeea, Miscarea Natională de Rezistenta, Centrul de Interventie Civică, precum si primari si preoti din zonele afectate de lucrările privind explorarea si exploatarea gazelor de sist. Au fost pornite peste 10 actiuni în instantă, unele dintre ele în desfăsurare, prin implicarea unor avocati pro bono si a mai multor ONG-uri.

De asemenea, peste zece documente stiintifice care demonstrează impactul fracturării hidraulice au fost strânse si traduse de voluntari (http://stopfracturare.ro/dovezi-stiintifice).

INFO

www.StopFracturare.ro

www.farafracturare.ro

www.gazedesist.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: