PC-ul dispare in doi ani, afirma Gartner

Gartner Inc., o importanta firma de consultanta IT,  a publicat un studiu in care sustine ca epoca PC-ului este foarte aproape de sfarsit. Epoca post-PC, anticipata de Steve Jobs, ar putea incepe din 2015, odata cu dezvoltarea accelerata a serviciilor  de Personal Cloud.

Personal Cloud

Concluzia la care ajunge studiul Gartner pare exagerata pentru orice observator, avizat sau nu, al lumii IT. Chiar daca aceasta este tendinta, orizontul de timp pe care il propune compania de cercetare si consultanta pare extrem de mic: in doar doi ani, PC-ul nu va mai reprezenta principalul centru al activitatii digitale, fiind inlocuit de Personal Cloud, scrie Wired.

Intr-un fel, studiul confirma viziunea lui Steve Jobs despre era post-PC, insa cat de pregatiti suntem noi, ca si consumatori, pentru o astfel de trecere rapida la o tehnologie pe care nu o stapanim nici fizic (cloud based storage) si  care nu ne ofera, cel putin acum, o garantie de securitate completa?

Previziunea Gartner este bazata pe cinci mari tendinte ale caror efecte conjugate vor duce, in opinia lor, la revolutia Cloud si disparitia PC-urilor:

1. Consumerizarea – Inca nu ati vazut nimic!

Gartner a discutat despre aceasta tendinta de mai multe ori in ultimii ani si a evidentiat impactul sau asupra diverselor zone ale lumii corporatiilor IT. Insa, ceea ce este cu adevarat important abia acum urmeaza si va influenta toate aspectele tehnologiei informatiei:

  • utilizatorii sint tot mai educati din punct de vedere al tehnologiei si au asteptari foarte diferite de la aceasta;
  • Internetul si retelele sociale au marit puterea utilizatorilor, dorinta lor de a se implica si capacitatea lor de a distribui informatia;
  • aparitia unor dispozitive  mobile cu putere de calcul marita si convenabile ca pret au schimbat cu totul regulile jocului pentru utilizatori. Acestia au devenit inovatori, capabili sa creeze aplicatii si sa distribuie creatiile lor celorlati;
  • odata cu democratizarea tehnologiei utilizatori de toate felurile au acces la tehnologii care, odata, erau disponibile numai pentru organizatii si firme.

2. Virtualizarea – Se schimba regulile jocului

Virtualizarea a imbunatatit flexibilitatea firmelor si a diversificat modurile prin care o organizatie IT poate interactiona cu clientii sai, vinzind servicii sau produse, oferind suport si consultanta.

3. De la Aplicatii la App

Atunci cind felul in care aplicatiile software sint create, livrate si utilizate de consumatori se schimba, efectul asupra celorlate aspecte de piata este dramatic. Astazi, spre deosebire de trecutul nu foarte indepartat,  parcursul unui produs software de la furnizor la utilizatorul final este mult mai scurt si mai direct.

4. Serviciile de Personal Cloud

Evolutia serviciilor de cloud si extinderea acestora catre utilizatorul individual deschide oportunitati inexistente pina acum. Orice utilizator poate avea acces la un set de resurse teoretic infinite, care pot fi scalate oricind in functie de nevoi si de posibilitati, intr-un mod dinamic si aproape instantaneu.

5. Mobilitatea — Orice si oricind vrei

Astazi, dispozitivele mobile in combinatie cu serviciile de  Personal Clouding  pot rezolva cele mai multe dintre sarcinile care implica lucrul pe calculator. Mai mult, compromisurile pe care le implica utilizarea dispozitivelor mobile in locului unui PC sint acceptate de catre cei mai multi dintre utilizatori datorita comoditatii si flexibilitatii pe care le ofera alternativa mobila.

Combinarea celor cinci tendinte importante in IT coroborate cu dezvoltarea de noi tehnologii ar putea precipita abandonarea PC-ului, asa cum a prezis Steve Jobs, care vorbea despre era post-PC.

Steve Jobs vs Bill Gates

Cine are dreptate?

Pe de alta parte, analistul IDC  Bob O’Donnell  este de parere ca in perioada urmatoare vom asista mai mult la dezvoltarea de solutii complementare pe piata IT, nu la excluderea unei game de produse din cauza aparitiei alteia.  Adica, PC-ul nu va muri, se va transforma, in acord cu solutiile actuale care pun accent pe Internet si Cloud Storage. Ati renunta la computerul de acasa si ati folosi exclusiv o tableta PC sau un ultrabook? Probabil ca nu. Tabletele PC si chiar si ultrabook-urile sunt in acest moment doar o extensie a PC-ului clasic. Asadar, vorbim despre “era plus PC”, dupa cum o denumeste reprezentantul IDC, Bob O’Donnell. “Cu tot respectul pentru Steve Jobs, nu suntem chiar in era post PC. In acest moment suntem in ceea ce as denumi era plus-PC, cand consumatorii detin un PC si alte gadgeturi pe langa acesta“, spune Bob O’Donnell, citat de Cnet. ”PC-urile vor avea inca multa vreme un rol bine determinat in viata consumatorilor. Ganditi-va doar la necesitatea de a rula aplicatii care au nevoie de putere mare de calcul. Tabletele nu pot oferi acum aceasta putere. Tabletele si-au ocupat locul lor distinct pe piata. Iar PC-urile si-l pastreaza pe al lor”.

Daca afirmatiile analistului vor fi confirmate de industrie si de consumatori inseamna ca gigantul Microsoft si viziunea sa despre un sistem de operare unitar precum Windows 8 va bate viziunea lui Steve Jobs.

Voi ce credeti?

Surse:hit.ro, wired.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: