Pavel Șușară: de la Pallady la Brâncuși – lansare de carte

Marți, 23 iunie 2020, de la ora 18:00, spațiul cultural hibrid Art+Design găzduiește lansarea cărții „Brâncuși” de Pavel Șușară, apărută la Editura Monitorul Oficial. Invitat, alături de autor, este criticul literar Bogdan Crețu, iar discuția, ce nu va ocoli volumul „Pallady”, publicat în 2017 la aceeași editură, va fi moderată de George Pleșu.

În contextul actual, lansarea se va desfășura pe terasa din curtea interioară, cu un număr limitat de locuri disponibile, accesul fiind condiționat de purtarea măștii.
Studiul-eseu Brâncuși urmărește nașterea și evoluția operei brâncușiene într-un dublu context: pe de o parte, în mediul de formare din România, din care sculptura a lipsit cu totul până în a doua jumătate a sec. XIX și, pe de altă parte, în mediul parizian, în cea mai spectaculoasă perioadă a modernismului European. Cartea analizează trecerea lui Brâncuși de la sculptura canonică, de tip european, în care figurativul are o pondere majoră, culminând cu momentul excepţional pe care îl reprezintă Rodin, la sculptura nonfigurativă, esențializată și spiritualizată, în care se regăsesc atitudinea și filosofia specifice Răsăritului.

În acest sens, concluzia cercetării este aceea că opera brâncușiană marchează o ruptură fără precedent în întreaga istorie a sculpturii europene, și nu numai, deplasând interesul de pe aspectul ei material, de pe percepția ei explicită ca masă, pe energia lăuntrică, pe imaterialitatea și pe spiritualitatea ei implicită. Revoluția radicală pe care o reprezintă opera lui Brâncuși este tocmai mutația pe care ea o propune prin reevaluarea perspectivei răsăritene, nonfigurative și nondiscursive.

Pe de altă parte, volumul dedicat pictorului ieșean Theodor Pallady prezintă, cu ajutorul a 128 de ilustrații, lucrări din opera timpurie sau de maturitate a lui Pallady, care sunt însoțite de însemnări ale pictorului, extrase din jurnal sau alte documente, și oferă astfel acea imagine variată necesară unei înțelegeri autentice.

Pavel Șușară (născut în 1953, loc. Bănia, Caraș -Severin) este autor, critic și istoric de artă, poet și scriitor, cercetător în istoria artei al Institutului de Istoria Artei de pe lângă Academia Română. Specializat în istoria artei contemporane, Pavel Șușară este autorul unei monografii importante despre opera pictorului Corneliu Baba, dar și un poet având câteva volume de poezii publicate, pentru care a primit două premii ale Uniunii Scriitorilor din România în 1996 și 2000. Din 1992, este autorul unei rubricii permanente de critică de artă în revista „România literară”. În 2018 a înființat în București Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară, o fundație privată pentru artă modernă și contemporană românească.

Proiectul face parte din programul curatorial „Librăria ca spațiu public”, derulat de Art + Design și co-finanțat de AFCN. Partener: Direcția Județeană pentru Cultură Iași. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

INFO

Art + Design

Bd. Carol I nr. 4, cladirea Habitat Proiect, Iasi

www.facebook.com/artplusdesign.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: