Paul David Hewson

Si astazi la Power Play vom pasi in lumea celebritatilor. Paul David Hewson este sarbatoritul zilei; va este mai cunoscut sub pseudonimul Bono Vox si asa cum ii spune si numele de scena este vocalul trupei irlandeze U2. Paul s-a nascut pe 10 mai 1960 in Dublin, Irlanda.

Bono in 1984 / FOTO: u2start.com

Tatal sau, Bob Hewson era de religie romano-catolica, iar mama sa protestanta. Asa ca Bono a primit de mic o puternica educatie in spiritul religios, insa de fiecare data cand a fost intrebat daca se considera mai mult protestant decat romano-catolic el a raspuns: “ma simt ca si cum as sta pe linia care desparte cele doua religii”. Ramane fara mama la varsta de 14 ani; acest lucru il afecteaza foarte mult, asa ca o parte din cantecele U2 cum ar fi “I Will Follow”, “Out of Control”sau “Tomorrow” fac referire la acea perioada din viata sa. Se inscrie la cursurile scolii Mount Temple, un fel de institutie religioasa care imbina caracteristicile ambelor religii, prima scoala de acest fel infiintata in Dublin. Aici Paul isi ia si nick-name-ul de Bono.

In 1976 raspunde unui anunt lansat de un coleg de al sau, Larry Mullen, Jr. pentru a forma o trupa. Aceluiasi anunt au mai raspuns si Dave Evans (alias The Edge), fratele acestuia, Dik Evans care in cele din urma a parasit grupul, si Adam Clayton. Cei patru ramasi s-au pus pe treaba si au format trupa intitulata Feedback. Numele suna insa mai mult a trupa de funk asa ca il schimba in ‘The Hype’. Cu acest nume au participat la un festival pentru tinerele talente pe care il castiga. In afara celor 500 de lire, trupa a castigat si un contract pentru un album cu cei de la Columbia Records. In urma sugestiilor mai multor prieteni isi schimba numele in U2, un tip de submarin militar. In 1980, Columbia ii trimite pe cei de la U2 la o filiala cunoscuta: Island Records. Acolo apare “Boy”, un album care nu a trecut neobservat desi criticii au zis ca e mai mult scris cu pasiune decat cu stiinta muzicala. Turneul care a urmat cu 40 de date in Irlanda si Marea Britanie le-a adus celor de la U2 o multime de fani, din cauza atitudinii sincere de pe scena. In 1981 a aparut “October” pe care toata lumea a putut asculta versurile profunde ale lui Bono, teme importante ca saracia, conditia umana si relatia cu divinitatea fiind doar cateva din ele.

Pe albumul din 1983 War, U2 au vorbit despre luptele de strada din Irlanda dintre catolici si protestanti, iar single-ul Sunday Bloody Sunday promovat de un videoclip interesant le-a adus in sfarsit celebritatea. Totusi vanzarile au ramas modeste atat pentru acest album, cat si pentru urmatorul “The Unforgettable Fire”, inspirat de al doilea razboi mondial si in special de dezastrele nucleare de la Hiroshima si Nagasaki. Single-ul “Pride (In the Name of Love)” a fost singurul care a ajuns in Top 5 in Marea Britanie. Anul urmator, cei de la U2 au participat la spectacolul “Live Aid” de pe stadionul Wembley unde in timpul unei variante de 13 minute la piesa “Bad”, Bono a plecat de pe scena sa danseze cu o fana. Deranjati de aceasta atitudine, celilati membri i-au cerut sa paraseasca grupul, dar Bono a refuzat si i-a convins ca prin gestul sau excentric a atras multi fani in tabara formatiei. Marele succes U2 s-a numit “The Joshua Tree” din 1987. Albumul a intrat direct pe prima pozitie in topuri, urmat si de single-urile “With or Without You” si “I Still Haven’t Found What I’m Looking For”. Atat publicul american cat si cel britanic au umplut la refuz salile de concerte, turneul de promovare din 1988 tinandu-se cu casa inchisa. Bucati din show-uri au fost inregistrate pe albumul live Rattle And Hum aparut in 1989.

Anii 90 au fost ai lor. U2 au scos albume care au ajuns de platina (Achtung Baby, Zooropa sau Pop), au avut nu mai putin de 5 piese number one printre care se numara celebrele “One”, “Mysterious Ways” sau “Discotheque”, piesa care i-a pus pe jar pe fanii vechi U2. Acestia au acuzat grupul de comercialism ieftin, noua tenta techno-dance nefiind pe placul lor. Insa U2 si-au vazut de treaba in continuare, experimentand de la album la album noi modalitati de exprimare muzicala. Albumul “All That You Can’t Leave Behind” a fost primit cu mare bucurie, toata lumea fiind de acord ca era cel mai bun material al trupei dupa “Achtung Baby”. Dovada si cele 5 number-one-uri de pe acest LP. Un alt album scris in acelasi dulce stil clasic a fost lansat in 2004. “How To Dismantle An Atomic Bomb” este si acest moment unul dintre cele mai bine vandute albume, dar nu si ultimul, pentru ca in 2009 a aparut No Line on the Horizon, la care U2 au lucrat timp de 3 ani.

Bono in 2012 / FOTO: Robyn Beck/AFP/Getty Images

Ce-ar mai fi de spus despre Bono ? Ca este implicat foarte mult in munca de caritate, ca a participat cu U2 la multe astfel de evenimente, a calatorit pe tot globul fiind primit inclusiv de presedintii celor mai puternice state din lume in incercarea de a aduna fonduri pentru bolnavii de SIDA, pentru muritorii de foame din Africa si multe altele. Astazi il ascultam la Power Play pe Bono cu U2 cu una din cele mai cunoscute piese ale lor: Pride (In the Name of Love)!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: