Paul Daniel Frehley, un chitarist de exceptie

Unul dintre chitaristii care au influentat decisiv muzica rock este pe lista noastra azi la Power Play. Paul Daniel Frehley, cunoscut sub pseudonimul de Ace Frehley s-a nascut pe 27 aprilie 1951 in Bronx, New York, si inca de mic a fost un rebel, la 12 ani el intrand intr-o banda de strada intitulata The Duckies din care mai facea parte si Blackie Lawless, mai tarziu fondatorul trupei WASP.

ace frehley

Ace Frehley, in perioada ”Kiss”

Convins de tatal sau sa lase strada in favoarea muzicii, Ace a primit in 1964 o chitara electrica drept cadou de Craciun si influentat de Pete Townshend si Jeff Beck a inceput sa compuna primele cantece la 18 ani. Cateva din ele au fost prezentate la mai multi manageri si impresari, insa nici unul nu s-a oferit sa-l ajute.

In ianuarie 1973 a dat o proba pentru o trupa intitulata “Village Voice” formata din Paul Stanley (chitara), Gene Simmons (bass) si Peter Criss (baterie). Acestia l-au primit sa cante cu ei, iar trupa nou formata  a fost redenumita Kiss. Primul album a aparut in februarie 1974, iar restul e istorie. Kiss au devenit liderii unei generatii, iar Ace Frehley un chitarist de exceptie in ciuda varstei sale.

In 1978, dupa 4 albume cu Kiss, Ace Frehley si-a luat inima in dinti si a incercat sa vanda numele sau in paralel cu muzica trupei. Albumul solo din acel an a fost o reusita, iar “New York Groove” a intrat in top 20. Intors la trupa, a contribuit activ in 1979 la succesul discului din 1980, “Unmasked”. Turneul din 1983 a fost insa si ultimul la care Ace a participat, deoarece divergentele cu ceilalti membri au facut imposibila colaborarea dintre el si restul trupei.

Cel de-al doilea album solo intitulat Frehley’s Comet din 1987 a fost cel care a aratat ca Ace era intr-adevar un as in ale chitarei electrice si ca se putea impune foarte bine si fara Kiss. O piesa a intrat in top, iar in anul urmator, dupa lansarea discului Second Sighting, Ace Frehley a fost ales sa deschida turneul celor de la Iron Maiden, iar in 1989 a aparut alt disc de succes, Trouble Walkin pe care a fost invitat fostul sau coleg de la Kiss, Peter Criss si inceputul unei colaborari valoroase din punct de vedere muzical.

“I can’t even read notes. But I can teach someone how to make a guitar smoke.”Ace Frehley / FOTO: warandriot.blogspot.ro

In 1995, Criss si Frehley au mers in turneu sub numele ”Frehley’s Comet” starnind ropote de aplauze. Presat de situatia financiara precara si de vanzarile slabe ale ultimelor albume, Gene Simmons renunta la mofturi si ii cere lui Ace sa revina in trupa. Kiss apar in formula reunita prima data in 1986 la ceremonia de decernare a premiilor Grammy si pleaca intr-un gigaturneu cu megaincasari: 44 de milioane de dolari. Totusi, albumul ”Psycho Circus” aparut in 1989, nu a rupt gura targului asa cum se spera si nici incercarea din 2001 nu a avut o soarta mai buna.

Ace Frehley a aparut ultima data alaturi de Kiss in februarie 2002 la ceremonia de inchidere a Olimpiadei de Iarna, iar activitatea sa de atunci se reduce la cateva  concerte si aparitii in doua filme pentru marele ecran si doua pentru televiziune. Insa eticheta de “Mare chitarist” nu i se poate dezlipi din dreptul numelui, asa ca astazi vom asculta o mostra a talentului sau, una din piesele Kiss la care a fost coautor : “I Was Made for Lovin’ You” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: