Ce trebuie să faci pentru a obține un pașaport pentru animalul tău de companie

Ce trebuie să faci pentru a obține un pașaport pentru animalul tău de companie/ foto caineLa Iaşi s-au eliberat peste 300 de paşapoarte pentru câini şi pisici

Numărul de mai sus priveşte doar anul în curs. Ce trebuie să faceţi dacă vreţi să vă luaţi cu voi, în afara ţării, şi animăluţul de care nu vă puteţi despărţi.

Pe lângă ieşenii care pleacă în concedii, se pare că şi animalele au parte de propria lor vacanţă. Asta pentru că, de la începutul anului şi până în prezent, la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) au fost înregistrate în total nu mai puţin de 371 de cereri pentru legalizarea paşapoartelor la câini, pisici, dar şi pentru papagali.

Deparazitat şi vaccinat

Pentru a obţine un astfel de paşaport, un ieşean trebuie să meargă la un cabinet medical veterinar, acolo unde trebuie să dovedească faptul că animalul de companiei este apt pentru a ajunge peste hotare. „Pentru a obţine un paşaport pentru animale, există câteva condiţii ce trebuie îndeplinite. Printre acestea se numără următoarele: animalul trebuie să fie deparazitat la un cabinet medical şi trebuie să fie vaccinat antirabic, lucru ce trebuie să fie stipulat în carnetul de sănătate”, a declarat Alexandru Diaconu, purtător de cuvânt al DSV. Acesta a adăugat că, pentru ţările non-europene, ieşenii sunt obligaţi să obţină pentru animalul de companie şi un certificat de transport de la medicul veterinar zonal la care sunt arondaţi. „Condiţiile de transport diferă de la o ţară la alta, aşa că ieşenii trebuie să se intereseze în acest sens. Cei care deţin animale trebuie să precizeze unde vor să meargă, apoi li se indică toate actele de care au nevoie”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al DSV. Potrivit acestuia, după ce ieşenii obţin paşaportul de la medicul veterinar, ei trebuie să meargă la DSV împreună cu animalul de companie pe care doresc să-l ducă în afara ţării pentru a legaliza actul.

Paşaportul costă 100 de lei

„E simplu. Eu vreau să plec în Turcia. Am deja paşaportul pentru căţel şi am venit să legalizez actul. Am plătit 100 de lei pentru paşaport”, a spus un tânăr care se afla ieri la DSV împreună cu animalul de companie. Procedura a fost simplă: un reprezentant al DSV a scanat căţelul după cap, ceea ce a însemnat că a fost înregistrat ca viitor turist. „Din ce ştim noi, preţurile pentru un paşaport pentru animale diferă de la cabinet veterinar la cabinet veterinar. Aşadar, ieşenii ar putea plăti între 60 şi 100 de lei. De obicei, cei mai mulţi vor paşaport pentru câini şi pisici. Mai puţin pentru papagali. De precizat este şi faptul că, într-un an, un ieşean nu poate scoate din ţară mai mult de cinci animale”, a mai menţionat Alexandru Diaconu.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro; Autor: Lidia Rusu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

8 comentarii la “Ce trebuie să faci pentru a obține un pașaport pentru animalul tău de companie”

 1. Maria says:

  Buna ziua! As dori sa aflu exact de ce acte, documente, etc este nevoie pentru a duce o pisica in Turcia. Pana acum are pasaport, carnet de sanatate cu vaccinurile, deparazitarile, vaccin antirabic ( au trecut 21 de zile), microchip. Stiind ca Turcia nu este membru al UE, ma intereseaza, daca e nevoie pt pisica, de ceva in plus fata de alte tari. Multumesc!

 2. Maria says:

  Buna ziua! As dori sa aflu exact de ce acta, documente, etc este nevoie pentru a duce o pisica in Turcia. Pana acum are pasaport, carnet de sanatate cu vaccinurile, deparazitarile, vaccin antirabic ( au trecut 21 de zile), microchip. Stiind ca Turcia nu este membru al UE, ma intereseaza, daca e nevoie pt pisica, de ceva in plus fata de alte tari. Multumesc!

 3. Paul says:

  Este aplicabil si pentru argeseni?

 4. Iulian says:

  Buna asi dori si eu o informatie am trait in italia si am vanit de curind in ro si aici am adoptat si eu o pisica duar ca nu stiu daca e de rasa sau nu as vrea sa o iau cu mine in italia puntru ca eu traiesc acolo ce trebuie sa fac…

 5. popa maria simona says:

  am doi papagali mici sunt in italia vreau sa iau cu mine in romania ce trebuie sa fac cat costa pasaportul pentru ei

  1. Un says:

   Lasa-i sa zboare :))

 6. Elena says:

  Asi dori o informatie; am un papagal mic inseparabil care l-am purtat cu mine din italia aici in ro. insotit de un certificat medica pentru a trece la ganita, iar acuma vazind ca nu sa obisnuit cu pers. de aici vreau sa-l iau inapoi in italia, dar din toti doctorii veterinari nici unul nu stie si nici nu poate sa-mi elibereze un act pt aceasta calatorie…Ce trebuie sa fac ? pe data de 19/05 trebuie sa ma intorc , mentionez ca, calatoresc cu masina..

 7. Teodora says:

  Buna ziua! As dori sa Aduc un catelus maltez in italia.de ce documente am nevoie ca sa pot sa-l scot din tara si care Ar fi timpul necesar pentru pregatirea documentelor?va multumesc astept raspuns.

Scrie un comentariu: