Participare românească la Festivalul de film „goEast” de la Wiesbaden

Între 18 și 24 aprilie 2018 va avea loc Festivalul Filmul Central-Est European „goEast” de la Wiesbaden, care prezintă peste 100 de filme din 35 de țări diferite, dintre care 8 premiere mondiale, o premieră internațională, una europeană și 20 germane.

Festivalul a fost înființat în anul 2001 de Institutul de Film din Frankfurt/Main şi s-a dezvoltat ca o platformă de dialog între Est şi Vest.

Competiția Oficială a festivalului de anul acesta include pelicula românească „Ţara Moartă / The Dead Nation”, în regia lui de Radu Jude, un documentar – eseu despre uimitoarea colecţie de fotografii realizate de Costică Axinte într-un mic oraş din România anilor ’30 şi ’40. Coloana sonoră a acestuia este compusă din capturi audio din cântecele patrotice ale vremii, înregistrări radiofonice, dar şi din texte preluate din jurnalului scriitorului şi medicului de origine evreiască Emil Dorian.

Filmele „Lemonade” de Ioana Uricaru şi „Afacerea Est” de Igor Cobileanski vor fi de asemenea prezentate în cadrul festivalului, în secţiunea Bioskop. Secţiunea, introdusă anul acesta în festival, este dedicată căutării unor noi impulsuri în cinematografia est-europeană şi prezintă lucrări contemporane ale unor regizori renumiți, filme de gen sau filme care s-au remarcat deja în alte festivaluri de film.

Totodată, filmul „In The Frame”, în regia lui Ion Gnatiuc şi Artiom Zavadovscky, va fi prezentat în cadrul secţiunii Oppose Othering, în care tineri cineaşti formează echipe bilaterale (Germania – statele EE), cu obiectivul de a utiliza mijloacele cinematografice pentru a investiga situaţii de excluziune socială pe diverse criterii și de a prezenta proiecte care promovează solidaritatea, curajul civic și rezistența la discriminare.

În acelaşi timp, în cadrul secţiunii East-West Talent Lab, dedicată creării unei rețele de dezvoltare de proiecte cinematografice între statele Europei Centrale și de Est și Germania, vor participa din România Mircea Bobîna şi Raluca David.

De asemenea, anul acesta se va prezenta pentru întâia oară, în cadrul competiției Open Frame Award, o selecție de proiecte artistice ambițioase de realitate virtuală ale unor tineri artiști vizuali şi regizori din Europa Centrală și de Est, precum și din școlile de artă și de film din Hessen. Aici îşi vor găsi locul proiectele neliniare, non-narative, care permit spectatorului să exploreze lumi noi și să depășească granițele filmului, artei și tehnologiei vizuale. Printre acestea se numără şi proiectul „Circus 360” de Dorin Moldoveanu.

Institutul Cultural Român din Berlin se află la cel de-al zecelea an de parteneriat cu Festivalul de Film goEast, în cadrul căruia a susținut prezența la festival a unor nume importante din cinematografia românească.

INFO

Institutul Cultural Roman din Berlin

Reinhardtstr 12-16, 10117, Berlin

www.icr.ro/berlin

www.facebook.com/rumanischeskulturinstitut

www.rki-berlin.de

PE ACEEASI TEMA:

Festivalul Internațional de Film de Animație- ABIFF 2021

Festivalul Filmului Francez la Iasi 2021

Două premiere românești în cadrul New York Film Festival 2021

SFR 12: Cinci zile, peste 5.000 spectatori, peste 50 de invitați și 50 de evenimente

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Flavours Of Romania | Skin Resto-Bar

Cafea și praf de stele | Prăjitorul din Oz

Miss Universe România va purta la proba costum o rochie inspirată de portul Reginei Maria a României

Începe Sinestezia. 5 zile dedicate artelor la Iași

Scrie un comentariu: