Palatul Lascar Cantacuzino-Pascanu / Prin Trecut Spre Viitor

Palatul Lascar Cantacuzino-Pascanu - Starea Civila

Palatul Lascar Cantacuzino-Pascanu a fost construit spre sfarsitul secolului al XVIII pe vechea ulita ieseana Sfantul Ilie si a suferit prima renovare in 1822. Pe la 1900, primarul Iasilor, Nicolae Gane, cumpara imobilul pentru sediul Primariei Comunale Iasi, iar in 1913 arhitectul Ghica-Budesti a relizat schitele pentru modificarea functionala a parterului cladirii pentru instalarea numeroaselor birouri ale institutiei.

Primaria Municipiului Iasi a functionat in acest edificiu pana in deceniul al VII-lea al vecului trecut, cand s-a mutat in Palatul Roseti-Roznoveanu de pe B-dul Stefan cel Mare. Incepand cu anul 1971, in spatiul de aici au fost gazduite, redactiile cotidianului iesean „Flacara Iasului” si cele ale revistelor „Convorbiri literare” si „Cronica”, iar la subsol, pentru o scurta vreme, a functionat o „Cafenea literara”.

Dupa 1989 a inceput restaurarea generala a cladirii, revenindu-se in interior la eleganta infatisare originala, in deplin acord cu noua sa destinatie, de Oficiu al Starii Civile al Primariei Municipiului Iasi.

Adresa: Str. Alecsandri Vasile, nr. 8

Proiectul ”Prin Trecut Spre Viitor”

Proiectul realizat de o echipa de elevi de la scoala Gh. I Bratianu si-a  propus identificarea a 12 cladiri cu valoare istorica si culturala din Iasi, prezentarea lor si promovarea acestora catre public.

Sponsor: Petrom OMV

Parteneri: Scoala “Gh. I. Bratianu”, Club Rotary Curtea Domneasca, Institutul A.D.Xenopol, Ateneul Tatarasi, Biblioteca Gh. Asachi, Radio Iasi, Ziarul de Iasi, Iasi Fun.

Scoala “Gh. I. Bratianu”, Iasi
Echipa: Bratienii (30) elevi
Prof. Coord.: Daniela Murgescu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: