”’A fost ca intr-un episod din Zona crepusculara” spun cei de la Chicago Sun despre victoria filmului ”The Artist” la editia a 84 – a premiilor Academiei Americane de Film. ”Premiul Oscar pentru cel mai bun film a fost cistigat de un film alb-negru si mut. Invincibilul The Artist a invins filme cu bugete imense si pline de vedete deoarece… ei bine deoarece este atit de distractiv. Victoria lui ii va face pe producatorii holywoodieni sa-si regindeasca felul in care fac filmele” , continua ei.
Atit ”The Artist” cit si ”Hugo” au cistigat 5 statuete dar surprinzatorul film alb-negru a cistigat la cele mai importante categorii: ”Cel mai bun film”, ”Cel mai bun actor” si ”Cel mai bun regizor” in timp ce ”Hugo” a cistigat Oscarul la categoriile tehnice, normal de altfel pentru un film la care efectele speciale si imaginile spectaculoase au fost foarte importante. Este interesant ca ambele filme vorbesc despre cinema-ul de altadata: ”The Artist” trateaza trecerea de la filmul mut la cel sonor iar Hugo spune povestea unui baietel orfan care il cunoaste pe inventatorul francez al cinema-ului, Georges Melies.
Meryl Streep a cistigat cel de-al treilea Oscar al sau pentru interpretarea ”doamnei de fier” – Margaret Thatcher in filmul ”The Iron Lady”. ”Cind mi-am auzit numele , parca am auzit jumatate de continent spunind: ” O nu, nu ea din nou”, a spus actrita stiind, probabil, ca favorita la premiu era Viola Davis – ”The Help”. A continuat multumind sotului sau – sculptorul Donm Gummer si ”celuilalt ”partener al meu”, J Roy Helland – cel care s-a ocupat de machiajul si coafura artistei. Acesta, de altfel, a si cistigat Oscarul pentru munca sa din ”The Iron Lady”.

Jean Dujardin, imbratisat inainte de a urca pe scena pentru a primi premiul Oscar pentru ''Cel mai bun actor'' - The Artist
Proaspat cistigatorul Oscarului pentru ”Cel mai bun actor” – Jean Dujardin a strigat catre public ” Va iubesc tara” si a adaugat ” Atit de multi dintre voi m-ati inspirat in munca mea”.
Dupa ani de plictiseala si ratinguri dezolante, spectacolul din acest an a suferit o imbunatatire remarcabila. Intregul show s-a intors la radacini, inspirat fiind de anii de aur ai Holywood-ului. Producatorii Brian Gazer si Don Mischer au fost o alegere buna dupa ce Brett Ratner, cel care trebuia sa se ocupe de productia intregului spectacol, a fost inlocuit pentru o remarca cu tenta homofoba.
A stirnit rumoare in sala anuntarea cistigatoarei pentru ”Cel mai bun rol secundar feminin” – Octavia Spencer, ”The Help”. Inlacrimata, actrita a urcat pe scena si a inceput sa multumeasca oamenilor care au sprijinit-o dar a renuntat repede, spunind ” Sint ingrozita”. Emotia a fost coplesitoare pentru proaspata cistigatoare de Oscar. Ea a jucat in film rolul unei slujitoare in casa unor albi din Alabama. Au fost voci care au criticat filmul pentru o noua portretizare stereotipa a femeii de culoare, dar interpretarea sa a reusit sa dezvaluie partea ascunsa a acestui stereotip.
Cea mai asteptata victorie a fost probabil cea a lui Christopher Plummer, care a luat Oscarul pentru ”Cel mai bun actor in rol secundar” – ”Beginners.” Plummer a fost rasplatit cu ovatii, iar publicul s-a ridicat in picioare, onorind astfel o cariera remarcabila.
Premiul pentru filmul de animatie a ajuns la ”Rango”, o comedie plina de actiune a carei actiune se pretrece in Vestul Salbatic. A fost primul film de animatie regizat de Gore Verbinski, cel care a facut regia primelor trei filme din seria ”Piratii din Caraibe”.
Woody Allen a primit si el un premiu Oscar pentru scenariul filmului ”Midnight in Paris” – o fantezie despre un scriitor care este transportat in timp, in Paris-ul de pe vremea lui Hemingway, Fitzgerald si Gertrude Stein. Woody Allen a fost nominalizat de 23 de ori pentru Oscar dar, asa cum se astepta toata lumea, nu a participat niciodata. O singura exceptie, in 2002, dupa atentatele din septembrie 2001, cind a pledat pentru pastrarea orasului New York ca locatie de filmare.
Premiul pentru ”Cel mai bun cintec original” a fost cistigat de Bret McKenzie pentru ”Man or Muppet”, melodie din filmul ”The Muppets”. Nu este un cintec extraordinara dar competitia la aceasta categorie nu a fost mare in acest an. In discursul de acceptare, Mc Kenzie a glumit spunind: ”Am fost socat cu adevarat cind l-am intilnit pe Kermit Broscoiul. Ca multe alte staruri prezente aici, in aceasta seara, el este mult mai mic in realitate”.
Iata lista cistigatorilor la cele mai importante categorii:
Cel mai bun film: “The Artist”
Cea mai buna actrita in rol principal: Meryl Streep (“The Iron Lady”)
Cel mai bun actor in rol principal: Jean Dujardin (“The Artist”)
Cel mai bun regizor: Michel Hazanavicius (“The Artist”)
Cel mai bun scurtmetraj animat: “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”, de William Joyce şi Brandon Oldenburg
Cel mai bun scurtmetraj documentar: “Saving Face”, de Daniel Junge şi Sharmeen Obaid-Chinoy
Cel mai bun scurtmetraj de fictiune: “The Shore”, de Terry George şi Oorlagh George
Cel mai bun scenariu original: “Midnight in Paris” (Woody Allen)
Cel mai bun scenariu adaptat: “The Descendants” (Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash)
Cel mai bun cintec: “Man or Muppet” din “The Muppets” – Bret McKenzie
Cea mai buna coloana sonora: “The Artist” – Ludovic Bource
Cel mai bun actor in rol secundar: Christopher Plummer (“Beginners”)
Cele mai bune efecte vizuale: “Hugo”
Cel mai bun lungmetraj de animatie: “Rango”, de Gore Verbinski
Cel mai bun documentar: “Undefeated”, de TJ Martin, Dan Lindsay şi Richard Middlemas
Cel mai bun montaj de sunet: “Hugo”
Cea mai buna coloana sonora: “Hugo” – Howard Shore
Cel mai bun montaj: “The Girl with the Dragon Tattoo” (Kirk Baxter şi Angus Wall)
Cea mai buna actrita in rol secundar: Octavia Spencer (“The Help”)
Cel mai bun film strain: “Nader and Simin, A Separation” (Iran)
Cel mai bun machiaj: “The Iron Lady”
Cele mai bune costume: “The Artist” (Mark Bridges)
Cea mai buna regie artistica: “Hugo” (Dante Ferretti, Francesca Lo Schiavo)
Cea mai buna imagine: “Hugo”(Robert Richardson)
Ceremonia de decernare a Premiilor Oscar, editia 2012 a avut loc in aceasta dimineata. Gala a inceput la ora 2.00 dimineata (ora Romaniei) cu defilarea vedetelor pe covorul rosu si a fost urmata de inminarea propriu-zisa a trofeelor, dupa ora 3.30.