Opere poetice, de T.S. Eliot – Humanitas Fiction

Pentru prima data in limba romana, o selectie ampla din opera celui mai reprezentativ poet al modernismului anglo-american: T.S. Eliot – Opere Poetice.

T S Eliot - Opera poetica

Data aparitiei: 16.12.2011; Editura: Humanitas Fiction; Colectia: Raftul Denisei; Formatul: 13 x 20 cm; Pret: 49 lei

„T.S. Eliot e cel care a contribuit, in cele din urma, la slabirea influentei «modernistilor» asupra culturii engleze: nu numai ca a afirmat rolul public si «utilitatea sociala» ale scriitorului intr-o maniera aproape asemanatoare cu cea a secolului al XIX-lea, dar a sustinut de asemenea ca principiile derivate din credintele sale religioase erau mai durabile decit cele literare si critice. El a contribuit prin poezia lui «dificila» la ideea crearii unei miscari moderne, apoi a asistat la ingroparea ei. Acesta este talentul sau extraordinar: alegerile si obsesiile sale intime au devenit emblematice pentru intreaga traditie a secolului XX, determinind intr-un anumit sens felul nostru de a intelege.“ (Peter ACKROYD)

„Respect, si pe cale de consecinta accept implicit asertiunea lui T.S. Eliot potrivit careia «poezia este ea insasi, si nu e altceva». Dar el credea si ca poezia nu exista izolata de alte forme ale activitatii umane: desi poemul se naste din lupta creativa insingurata a poetului, el exprima totodata spaimele si aspiratiile epocii, desi intr-o modalitate mult mai profunda decit cea indicata de chemarile imature la «relevanta pentru contemporaneitate». Gasesc pe de-a-ntregul admirabila convingerea lui Eliot ca poetul, oricit ar fi de erudit si dedicat meseriei sale, este dator sa participe la un sir cit mai larg de activitati care-l caracterizeaza pe omul civilizat: ca trebuie sa-l citeasca pe Dante si sa frecventeze salile de concert, ca trebuie sa fie interesat de filozofie, religie, sociologie si politica, de balet si educatie.“ (Bernard BERGONZI)

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , ,

Scrie un comentariu: