Opera ieseana participa cu ”Troienele” la Festivalul National de Teatru

Opera Natională Română Iasi  participa la editia cu numărul 23 a Festivalului National de Teatru din Bucuresti, organizat de UNITER, între 23 octombrie – 3 noiembrie 2013.

Pe lista finală a nominalizărilor, la categoria “Legendele scenei” se află “Troienele”, după Euripide, în regia lui Andrei Serban, spectacol montat în 2012 la Opera Natională Română Iasi. După 22 de ani, Andrei Serban a refăcut la Iasi un spectacol grandios, o sansă unică de a lua parte la drama care a marcat istoria unei civilizatii.

Sectiunea Legendele scenei documentează, fie si partial, într-o formulă revizuită dar la fel de viguroasă ca acum 23 de ani (vârsta festivalului!), un veritabil mit al teatrului românesc de după 1989 – O trilogie antică”, sustin organizatorii.

Astfel, spectacolul “Troienele”, după Euripide, va deschide Festivalul National de Teatru vineri, 25 octombrie 2013, desfăsurându-se în prezenta lui Andrei Serban. Maestrul va veni special în tară, de la New York, cu această ocazie.

Andrei Serban a montat prima dată “Troienele” în urmă cu aproape 40 de ani pe scena Teatrului La MaMa din New York, iar în 1990 a realizat spectacolul si în tară, la Teatrul National Bucuresti.

Până acum, am făcut Troienele numai cu actori de teatru, cu toate că e o opera cântată în întregime, – nu e niciun cuvânt vorbit ca la teatru -, muzica fiind compusă de Liz Swados” a explicat Andrei Serban, spectacolul de la Opera ieseană jucându-se pentru prima dată cu solisti si membri ai corului, orchestrei si baletului, tineri actori, dar si copii din corul Juniorii Operei. De asemenea, costumele poarta semnătura Doinei Levintza.

Spectacolul “Troienele” este dedicat memoriei Doamnei Ellen Stewart, fondatoarea teatrului La Mama din New York, acolo unde a fost creat initial.

INFO

www.operaiasi.ro

www.facebook.com/pages/Opera-Nationala-Romana-Iasi

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: