Opening Opportunities 3.0. – program de pregătire și încurajare a carierelor în computer science prin mentorat pentru liceeni

afis-open-opp-2016-completa

Marți, 27 septembrie 2016, de la ora 11, la Sala de lectură de la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a avut loc loc lansarea ediției a III-a a Opening Opportunities, un proiect educațional de încurajare a carierelor în computer science pentru elevi de liceu, creat de Asociația Techsoup România în cadrul programului global Microsoft YouthSpark, în parteneriat cu Microsoft România și Asociația Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

Programul se desfășoară simultan, în perioada septembrie 2016 – februarie 2017, în următoarele localități: București, Iași, Vaslui, Focșani, Onești, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Lugoj și Bârlad. La Iași, proiectul se desfășoară sub coordonarea și cu facilitarea Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”.

Prin intermediul acestui proiect, elevii de liceu au ocazia să discute și să lucreze în grupuri de mentorat online timp de 4 luni cu profesioniști IT și să dezvolte produse și aplicații software sau proiecte tehnice în grup. Proiectul își propune un focus special către elevii cu rezultate bune la învățătură sau/și care provin din medii sau situații sociale dezavantajate.

Elevii au ocazia să afle de la angajați voluntari Microsoft România ce înseamnă o carieră în IT, care sunt cerințele, pașii, cât de tehnic sau netehnic poți fi, ce abilități și trasee de carieră pot fi cultivate ca să ajungi în această industrie. Pentru a putea fi mentori în program, profesioniștii Microsoft au primit un training în instrumente de mentorat de la specialiști în educație cu experiență și sunt permanent coordonați de oameni cu experiență în proiecte educaționale.

În lunile noiembrie, decembrie și ianuarie se vor forma echipele de elevi, se vor alege proiectele la care vor lucra și vor începe lucrul efectiv la aplicații/proiecte.

În februarie, echipele vor intra într-o competiție cu proiectele la care au lucrat, iar cel mai bune proiecte vor fi premiate. Pe parcursul acestor luni, elevii vor căpăta cunoștințe atât de programare, cât și de vânzare, project management, prezentare etc.

Grupul-țintă al ediției 2016, la nivelul municipiului Iași, sunt elevi din clasele IX-XI de la profile de matematică-informatică sau științe exacte de la următoarele instituții de învățământ: Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Economic Administrativ, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” și Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”.

Primele două ediții Opening Opportunities au implicat peste 4.700 de elevi, 18 biblioteci județene și municipale, peste 50 de licee și peste 70 de mentori Microsoft România care au susținut cca 500 de sesiuni de mentorat. Opening Opportunities a fost premiat cu Premiul pentru cel mai bun proiect CSR al unei companii mari la Gala Oameni pentru Oameni 2015 și Proiectul Anului în Voluntariat Corporatist la Gala Națională a Voluntariatului 2015.

 

Asociația TechSoup România este dedicată promovării accesului la tehnologie pentru ONG-uri și utilizării tehnologiei de către tineri pentru a-și atinge potențialul. Techsoup România creează resurse gratuite de învățare pentru ONG-uri, facilitează accesului ONG-urilor la software legal și profesionist și creează experiențe pentru tineri să învețe cu și despre tehnologie. De la înființarea ei în 2010, Asociația TechSoup este parte din rețeaua globală TechSoup. Programele Asociației Techsoup au primit deja 5 distincții pentru impactul lor social în competiții naționale de proiecte educaționale și nonprofit.

Microsoft YouthSpark este un program global dedicat creării de oportunități pentru tineri cu ajutorul tehnologiei: www.microsoft.com/youthsparkhub/.

INFO

www.openingopportunities.ro

www.facebook.com/OpeningOpportunities

vimeo.com/openingopportunities

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: