One World Romania la Iasi

Ca in fiecare toamna pornim prin tara cu programul One World Romania On Tour. De pe 25 octombrie pana pe 25 noiembrie vom merge din oras in oras (Brasov, Craiova, Cluj, Iasi, Miercurea Ciuc, Sibiu, Timisoara, Tirgu Mures), vom aduce invitati (Kristof Bilsen, Stephane Lucon), vom proiecta filme si vom discuta dupa fiecare documentar.

one world romania

ONE WORLD ROMANIA - FESTIVAL DE FILM DOCUMENTAR DEDICAT DREPTURILOR OMULUI, EDITIA A IV-A

Traim intr-o lume minunata?! Ar arata si mai bine daca unele documentare nu ne-ar deschide ochii.  Recunoastem solemn: noi suntem cei care strica imaginea omenirii. In timp ce imaginea Romaniei in lume este pazita cu indarjire de multi dintre cetatenii ei, unele tari mai slabe au ramas fara aparare. Asadar, am complotat impreuna cu regizori din toata lumea: fie ei britanici sau egipteni, mexicani sau estonieni, italieni sau americani, cu totii vorbesc in mod iresponsabil despre suferinta, injustitie, coruptie sau conflicte de familie.

Ce le pasa lor? E problema lor daca oamenii ar face orice pentru bani? Si de ce continua sa scormone traumele trecutului in loc sa se bucure de prezent? In plus, unii dintre ei indraznesc sa ne puna la indoiala eroii, zguduindu-ne certitudinile si defaimandu-ne statuile.

Ce o sa se intample cu lumea asta daca ei se tot plang despre felul in care ne tratam femeile si copiii? Mai mult, ceea ce ei numesc intoleranta e, de fapt, painea noastra cea de toate zilele.  De ce le-ar pasa? De ce v-ar pasa? Chiar e nevoie sa deschideti ochii?

Noi credem ca da, asa ca veniti la One World Romania. Suntem mandri sa va prezentam unele dintre cele mai relevante documentare ale anului, realizate de unii dintre cei mai ’nerusinati’ regizori.

IASI – One World Romania @ Doc Est

Moldova Mall / Str. Palat nr. 1

14 noiembrie / The Perfect Belgian

15 noiembrie / Dupa Revolutie

15 noiembrie / Men of the City

18 noiembrie / Valea Corlatului / in prezenta regizorului Stephane Lucon

19 noiembrie / Thieves by Law

Eveniment organizat in parteneriat cu Festivalul de film documentar Doc Est

The Perfect Belgian

Intr-un film din arhiva familiei, regizorul Kristof  Bilsen descopera  o lume necunoscuta, de la sfarsitul anilor ’50,  in care Belgia si cetatenii sai par intr-o perfecta armonie culturala si etnica.
In cautarea belgianului perfect, acest road movie dezvaluie realitatile contemporane ale conflictul flamando-valon, care penduleaza intre exclusivitati lingvistice si exhibari nationaliste, totul in contextul globalizarii deloc favorabila clarificarilor identitare.

Tara, anul: Marea Britanie, 2010
Sectiunea: Intoleranta noastra cea de toate zilele
Regia: Kristof Bilsen
Durata: 34′
VO: franceza
Subtitrari: engleza, romana

Dupa revolutie

Filmul lui Laurentiu Calciu documenteaza situatia din Bucuresti in primele 6 luni dupa revolutia din 1989. Este o perioada de proteste continue impotriva unui guvern care a preluat conducerea de la partidul comunist putin cam usor. Contextul este dat de lideri politici si jurnalisti si de alegerile grabite (si puternic contestate). Alegerile din 1990 sunt prezentate printr-o sectie de votare supra-aglomerata si prin conferinta de presa a monitorilor internationali, care se declara socati de numarul mare de nereguli intalnite.

Premii si festivaluri:
Jihlava International Documentary Film Festival 2010; FIDMarseille 2010

Tara, anul: Romania, 2010
Sectiunea: Cum se (re)scrie istoria
Regia: Laurentiu Calciu
Durata: 83′
VO: romana
Subtitrari: engleza

Men of the City

marc_isaacs

Marc Isaacs - regizor "Men of the City''

In City, zona financiara si administrativa a Londrei, documentaristul Marc Issacs observa cateva figuri masculine care trec prin incercari serioase din pricina transformarilor financiare de data recenta.

Un agent de bursa, vesnic cu ochii in monitoare, isi tine la distanta familia, departe de iuresul care-l acapareaza. Un imigrant din Bangladesh circula cu pancarte publicitare pe strazi si aduna bani pentru studiile fiicei. Un maturator se afla in profunde cautari spirituale. In plina criza financiara, costurile umane sunt greu de calculat.

Premii si festivaluri:
DocsDF 2010, Mexic; Krakow Film Festival 2010, Polonia; East End Film Festival London 2010, Marea Britanie; Tempo Film Festival 2010, Suedia; One World – International Human Rights Documentary Film Festival 2010, Republica Ceha; Sheffield Doc Fest 2009, Marea Britanie

Tara, anul: Marea Britanie, 2010
Sectiunea: Orase in criza
Regia: Marc Isaacs
Durata: 60′
VO: engleza
Subtitrari: romana

Valea Corlatului

In judetul Brasov, 87% dintre locuitori sunt romani.
In judetul Covasna, 76% dintre locuitori sunt maghiari.
Intre Brasov si Covasna, o vale ingusta intesata de case, formeaza un sat care nu exista pe nicio harta, un sat fara nume caruia i se refuza dreptul la identitate. Pentru ca majoritatea locuitorilor sunt romi, i se spune “In tiganie”. Romii isi numesc asezarea “dincolo de pod”, iar autoritatile se refera la ea vorbind de “satul din valea Corlatului”.

Tara, anul: Romania, 2010
Sectiunea: Proiectii speciale
Regia: Stephane Lucon
Durata: 53′
VO: romana
Subtitrari: engleza

Thieves by Law

„Thieves by Law” prezinta trei fosti sefi ai mafiei rusesti, una dintre cele mai cunoscute organizatii criminale din lume. Regizorul Alexander Gentelev dezvaluie modul in care s-au format aceste grupuri/grupari inca din perioada gulagului stalinist din anii ’30 si au continuat sa existe si dupa 1990.
Mafiotii, care s-au transformat in oameni de afaceri de renume, arata in detaliu cum au ajuns sa influenteze economia Rusiei abia iesita din deceniile de dominatie sovietica, si modul in care si-au folosit averea pentru a construi o baza politica intr-o tara care odata ii trata ca pe niste criminali de rand.

Premii si festivaluri:
Tribeca Film Festival 2010, SUA; International Documentary Film Festival Amsterdam 2010, Olanda

Tara, anul: Israel, Germania, 2010
Sectiunea: Ce ai face pentru bani?
Regia: Alexander Gentelev
Durata: 90′
VO: rusa
Subtitrari: engleza, romana

Spotul ONE WORLD ROMANIA

Organizatori: Asociația One World Romania & Centrul Ceh
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad Adenauer Stiftung
cu sprijinul: Centrul National al Cinematografiei
Sustinut de: Consiliul National pentru Combaterea Discriminării, Institutul Cultural Roman, Pilsner Urquell
Parteneri: Ambasada Republicii Cehe, Arhiva Nationala de Film & Cinemateca Romana, Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Romania Film, People in Need, Centrul Cultural American, Institutul Francez, Ambasada Frantei, Institutul Goethe, British Council, Institutul Italian de Culturã “Vito Grasso”, Ambasada Statului Israel, Ambasada Canadei, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei, Ambasada Estoniei la Varsovia, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Fundatia pentru Dezvoltare Societatii Civile, DocuMentor, Documentary in Europe, Active Watch, ESTE’N’EST, Reea, DHL, Macondo, iStyle, Cluburile de film One World, Intercontinental Bucharest, Chainsaw Europe


 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , ,

Scrie un comentariu: