„O scrisoare pierduta” la Casa de Cultura a Studentilor/ 9 octombrie 2012

Afis O scrisoare pierduta la Casa de Cultura a Studentilor/ 9 octombrie 2012

Marcel Iures ajunge la Iasi in rolul lui Nae Catavencu

Spectacolul “O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale, pus in scena de Alexandru Dabija, va avea loc pe 9 octombrie, la Casa de Cultura a Studentilor, incepand cu ora 19. Pretul unui bilet este de 100 de lei.

Teatrul de Comedie din Bucuresti va oferi la Iasi o reprezentatie extraordinara a spectacolului „O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale, pus in scena de Alexandru Dabija. Adaptarea realizata de unul dintre cei mai premiati regizori poate fi urmarita pe 9 octombrie, la Casa de Cultura a Studentilor, incepand cu ora 19.

BILETE

Biletele au fost puse in vanzare de institutia gazda si pot fi achizitionate la pretul de 100 lei. Personajele creionate de Caragiale in cea mai cunoscuta opera a sa vor fi intruchipate pe scena de actori foarte apreciati.

DISTRIBUTIA

Asadar, din distributie fac parte Marius Florea Vizante (Stefan Tipatescu), George Mihaita (Agamemnon Dandanache), Valentin Teodosiu (Zaharia Trahanache), Florin Dobrovici (Tache Farfuridi), Eugen Racoti (Iordache Branzovenescu), Marcel Iures (Nae Catavencu), Dragos Huluba (Ghita Pristanda), Dorina Chiriac (Cetateanul turmentat), Mihaela Teleoaca (Zoe Trahanache) si Dan Radulescu (Ionescu). Decorul este realizat de Puiu Antemir, costumele poarta semnatura Ancai Raduta, iar muzica spectacolului este asigurata din repertoriul cantaretei Ada Milea.

Prima reprezentatie a acestuia a fost oferita anul trecut, in luna iunie, in cadrul Festivalului Comediei Romanesti (festCO), desfasurat in Capitala. La editia de anul acesta a aceluasi festival, Marcel Iures a fost desemnat cel mai bun actor in rol principal pentru modul in care a intrat in pielea personajului Nae Catavencu. Ca si in spectacolul „O noapte furtunoasa”, pus in scena la Nationalul iesean, Alexandru Dabija are o versiune „demitizata” asupra comediei-simbol din opera lui Caragiale.

„Bonomia, intelegerea lui Caragiale pentru personajele lui au disparut, relatiile si motivatiile lor sunt modificate. Cu toatele, imbracate in haine cenusii, (cu exceptia lui Zoe si a lui Dandanache) evolueaza intr-o lume sordida: biroul/casa lui Tipatescu e o pivnita jegoasa, intunecoasa in care se cultiva ciuperci, Tipatescu doarme pe o banca acoperita cu un pres, Pristanda isi curata bocancii de noroi deasupra ciupercilor din care altii vor gusta, Trahanache tine, sub cheie, in sertar, o cutie cu dulciuri din care mananca bulimic, in loc de serviete – avocatii umbla cu boccele; iar in scena finala,  zac toti care pe unde-apuca, beti morti si cu berea curgandu-le din halbe. Ce-i uneste acum, in afara unei game deloc intinse de patimi primare, e un nationalism  de carciuma al carui vestitor si principal propagator devine Cetateanul turmentat”, sublinia Liviu Ornea intr-o cronica publicata la scurt timp dupa lansarea spectacolului.

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro; autor: Loredana Oprea

INFO

www.facebook.com/CCSIASI

www.ccsiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: