O reverenta ”eternului feminin” pe Tamisa

În data de 14 martie, Ambasada României în Regatul Unit organizează, împreună cu Institutul Cultural Român din Londra, o seară de muzică si literatură consacrată “eternului feminin”, marcând două importante sărbători românesti, 1 Martie si Ziua Femeii. Cum e si firesc, evenimentul, sustinut de soprana Alexandra Coman si actrita Andreea Păduraru si oferit sub patronajul ES dr. Ion Jinga, ambasadorul României, se adresează în primul rând doamnelor din mediile diplomatice si artistice si, nu mai putin, celor din comunitatea românească din Londra.

Alexandra Coman, Andreea Paduraru

Seara va debuta cu evocarea unora dintre cele mai remarcabile figuri feminine din istoria României, având în centru personalitatea cu totul specială a Reginei Maria si pe aceea, nu mai putin spectaculoasă, a Marthei Bibescu. Andreea Păduraru, tânără actrită româncă aflată în plină afirmare pe scena teatrală londoneză, va citi si interpreta fragmente din jurnalele si memoriile Reginei, ca si din scrierile autobiografice ale printesei.

Cea de-a doua parte a serii va apartine muzicii. Alexandra Coman, soprana care a apărut pe scenă alături de legende ale muzicii de operă precum José Carerras şi Plácido Domingo, revine pe scena camerală din  Belgrave Square, însotită de pianistul Alexandru Petrovici, pentru un concert de gală ce va include câteva dintre cele mai iubite arii si cântece din repertoriul românesc si international.

Publicul va fi întâmpinat cu proiectia unor vechi imagini fotografice din Bucurestiul sfârsitului de secol 19 – începutului de secol 20, din colectia de cărti postale a lui Cezar Petre Buiumaci, expusă în 2013 la Biblioteca Natională a României. Seara se va încheia cu o receptie.

Alexandra Coman este una dintre cele mai cunoscute soprane din România. A urmat  cursuri de perfecţionare cu Luciano Pavarotti şi Katia Riciarelli, a cântat în săli de concert de prestigiu atât în România, cât şi în Europa, şi a urcat pe scenă alături de artişti iluştri precum José Carerras, Plácido Domingo, Alex Vicenes şi Carry Persson. Alexandra abordează un repertoriu variat si foloseste registrele vocale cu versatilitate. După întâlnirea cu soprana româncă, José Carreras o caracteriza astfel: “Alexandra Coman este o artistă foarte talentată, cu o carieră strălucită înainte”, în timp ce Luciano Pavarotti o descria ca având “o voce frumoasă,  de o coloratură interesantă şi o calitate strălucitoare”.

Andreea Păduraru este actrită de teatru si film, cu o carieră notabilă atât în România, cât si în Marea Britanie. A absolvit Academia de Teatru si Film la Bucuresti, după care a urmat cursurile London’s Drama Center – University of the Arts. Are o activitate bogată deopotrivă în teatru, film, radio si televiziune. Ca actrită de film, a devenit cunoscută pentru rolurile din “Bunraku’ (2010), “Sand Serpents” (2009), “Vine politia!” (2008), “Cu un pas înainte” (2007) si “True True Lie” (2006). În 2011, a fost apreciată de presa britanică pentru interpretarea rolului Creaturii feminine din piesa “Frankenstein”, pusă în scenă de celebrul Danny Boyle la National Theatre.

Foto © ICR Londra

INFO

www.icr-london.co.uk

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: