O poveste si o invitatie

Pe drum_Jack Kerouak_coperta desenata

Aceasta intimplare se incadreaza in categoria: ”Daca vrei ca ceva sa fie facut bine, fa singur!

POVESTEA

Jack Kerouak nu a fost multumit de coperta realizata de Editura Harcourt Brace la primul sau roman, ”Orasul si metropola”, publicat in 1950.  Asa ca, in 1952,  pe cind era in cautarea unei edituri care sa-i publice cel de-al doilea roman – ”Pe drum”, ce avea sa devina romanul cult al generatiei beat – Kerouak a decis sa-si deseneze singur coperta. A trimis-o unuia dintre editori, A.A.Wyn, insotita de o nota postata chiar in partea superioara a desenului:

Draga domnule Wyn,

Inaintez ideea mea de coperta, atragatoare din punct de vedere comercial, expresiva in acelasi timp. Coperta pentru “Orasul si Metropola” a fost la fel de monotona ca titlul si fotografia de pe spatele cartii. Fotografia cu mine realizata de Wilbur Pippin este perfecta pentru “Pe Drum”.[…]J.K.

Wyn a refuzat atit coperta cit si cartea, aceasta nefiind publicata pina in anul 1957. A devenit un bestseller si a fost publicata de-a lungul timpului cu nenumarate variante de coperta. Versiunea publicata a romanului a fost cea de-a treia incercare a scriitorului. Lucrul la prima varianta a inceput in noiembrie 1948 si-l avea ca erou pe Ray Smith. A abandonat-o curind si a inceput o a doua varianta, in martie 1949, eroul purtind de aceasta data numele Ray ”Red” Moultrie. Incercarile ulterioare din 1950 s-au dovedit a fi starturi false. Varianta finala a venit numai dupa ce scriitorul s-a inspirat din scrisorile lui Neal Cassady, la finalul anului 1950, cind a abordat un stil fluid, mai liber rezultatul fiind cel din aprilie 1951, care a devenit baza versiunii publicate.

O parte dintre copertile editiilor ”Pe drum” pot fi vazute mai jos:

Pe drum, Jack Kerouak, 1957

Prima editie a cartii, publicata in 1957 la Editura Viking, SUA.

Pe drum, Jack Kerouak, Penguin, SUA

Editia din 1991, aparuta la Editura Penguin, SUA

Pe drum, Franta, 1972

Editia franceza a romanului, aparuta in 1972, la Editura Galimard

otr_china_2006

Editia chineza, aparuta in 2006.

otr_romania_2003

”Pe drum”, de Jack Kerouak a fost publicata de Editura Polirom in 2003 si republicata in 2009 si 2012.

…SI INVITATIA

Am descoperit aceasta poveste pe openculture.com,  tocmai cind ne pregatim sa distribuim impreuna cu Ziarul de Iasi, romanul lui Jack Kerouak , ”Pe drum”. Editia ce va fi distribuita pe 14 august face parte din colectia Top 10 plus si a fost publicata in 2012, fiind a treia editie publicata in Romania, si cea mai recenta.

Romanele sale au ca tema aventura, starile erotice paroxistice si obsedante si prezinta lumea nocturna si dezradacinata a vagabonzilor, într-un limbaj improvizat, argotic, adecvat capriciilor imaginatiei. Poemele sale contesta valorile pragmatice ale societatii de consum.

Asadar, va invitam sa-l descoperiti pe Jack Kerouak prin intermediul unuia dintre cele mai cunoscute romane ale sale, ”Pe drum”. Lectura placuta! Detalii despre editia cu carte AICI

DESPRE AUTOR

Jack Kerouak, fotografiat in 1956 de Tom Palumo / Foto: wikipedia.com

Jack Kerouak, fotografiat in 1956 de Tom Palumo / Foto: wikipedia.com

Jack Kerouac (Jean-Louis Lebris de Kerouac, 1922-1969) s-a nascut in Lowell, Massachusetts, intr-o familie canadiano-franceza. La terminarea liceului obtine o bursa la Universitatea Columbia si pleaca la New York impreuna cu toata familia, dar in scurta vreme isi intrerupe studiile si se inroleaza in armata. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial viitorul scriitor este lasat la vatra, considerindu-se ca ar avea un comportament schizoid. Lucreaza o perioada in Marina Comerciala, apoi porneste intr-un sir de calatorii in Statele Unite si Mexic, schimbind o multime de slujbe dintre cele mai diverse (padurar, muncitor la caile ferate etc.). Primul sau roman, The Town and the City, apare in 1950. Ulterior Kerouac isi va elabora un stil narativ spontan, brut, nefinisat, al carui rezultat a fost romanul On the Road (Pe drum,1957; Polirom, 2003, 2009). Incluzind numeroase elemente autobiografice, cartea a atras atentia asupra unui mod de viata specific, pe care prozatorul si poetul american, alaturi de Allen Ginsberg, William S. Burroughs si alti prestigiosi scriitori din bine-cunoscuta „generatie beat“, l-a transformat intr-o marca a unei epoci. Printre cartile publicate ulterior de Jack Kerouac si care surprind aceeasi lume a libertatii si extazului mistic, a muzicii si saraciei, opusa unei societati conventionale, obositoare si lipsita de vitalitate, se numara The Dharma Bums (Vagabonzii Dharma,1958; Polirom, 2009), Tristessa (1960), Big Sur (1962), Visions of Gerard (1963). Dupa moartea sa au mai fost publicate citeva volume reprezentative, dar ramase in manuscris, printre care And the Hippos Were Boiled in Their Tanks, scris in 1945 impreuna cu William S. Burroughs si aparut in 2008 (Si hipopotamii au fiert in bazinul lor, Polirom, 2009), si The Sea Is My Brother (Oceanul e fratele meu), scris in 1942.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: