O nouă micro-expoziție la Muzeul de Istorie a Moldovei: „Cufărul pentru joben al lui Mihail Kogălniceanu”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, cu o temă ce îl aduce în prim plan pe marele om politic Mihail Kogălniceanu, în contextul împlinirii a 130 de ani de la trecerea în Eternitate a marelui om politic.

Astfel, până pe 24 iunie 2021, la Palatul Culturii din Iași, sub genericul „Conu’ Mihalache și moda pariziană”, publicul va putea admira un cufăr pentru joben, o piesă ce a aparținut lui Mihail Kogălniceanu, și care acum face parte din colecțiile Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu”.

Această cutie pentru pălării, tip „portbagaj pentru călătorie”, este confecționată din lemn îmbrăcat în piele de crocodil. Capacul său este prevăzut cu un mâner din piele pe care este ștanțat numele producătorului și adresa atelierului: „A. DELION, PARIS, 21*23 PASSAGE JOUFFROY”. De altfel, acest „port-bagaj” este într-o bună stare, păstrând și ornamentele din alamă, originale, lipsindu-i doar cheia pentru încuietoare. Interiorul cutiei este capitonat cu o pânză pe care se află inscripționat, pe unul dintre pereți, BREVETÉ S.G.D.G. Expresia înseamnă „Breveté Sans Garantie Du Gouvernement”, legea din Franța anului 1844 stipulând că brevetele trebuie emise „fără garanție guvernamentală”.

Pălărierul Delion și asociatul său, Caron, deschiseseră un magazin de pălării și accesorii pentru acestea în 1847, odată cu inaugurarea celebrului Passage Jouffroy. După cum ne indică inscripționarea inițialelor sale, MK, pe capacul cutiei, diplomatul român făcea parte din clientela loială a acestui atelier faimos pentru eleganța pălăriei de mătase numită joben.

Micro-expoziția va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10.00-17.00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30), cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.

INFO

Palatul Culturii

Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1, Iasi

contact@palatulculturii.ro

Webwww.palatulculturii.ro

FBwww.facebook.com/PalatulCulturiiIasi

Instagram: palatulculturii_iasi

YouTubePalatul Culturii

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: