O nouă expoziție a ICR Chișinău : „Mihail Kogălniceanu şi epoca Daciei literare”

afis_expo_kogalniceanu

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Complexul Muzeal Național Moldova din Iași, organizează expoziția „Mihail Kogălniceanu și epoca Daciei literare”. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor organizate cu prilejul celei de-a XI-a ediții a proiectului Noaptea Europeană a Muzeelor. Vernisajul expoziției a avut loc pe data de 16 mai a.c., ora 19.30, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași.

Mihail Kogălniceanu reprezintă una din figurile ilustre ale vieții politice și culturale din secolul al nouăsprezecelea. Ca om politic, a avut o orientare moderat liberală, progresistă, devenind prim-ministru al Principatelor Române în 1863, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Sub domnia lui Carol I, a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Externe.

Ca redactor-șef al revistei Dacia literară, concepută pentru luna ianuarie, dar apărută la 19 martie 1840  la Iași,  în articolul program, intitulat Introducție, îngrijorat de fragilitatea literaturii române, „ale cărei opere puteau fi numărate pe degete”,  Mihail Kogălniceanu a militat pentru combaterea imposturii și imitației fără discernământ a scriitorilor străini și a traducerilor mediocre, optând pentru crearea unei literaturi de specific național: inspirată din „istorie, natură și folclor”.

Preluate din estetica romantică europeană, ecoul acestor deziderate pot fi regăsite în operele generației pașoptiste, reprezentate de Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Constantin Negruzzi, Al Donici, C. Stamati,  Grigore Alexandrescu  etc. În cadrul aceluiași program, Kogălniceanu a militat, de asemenea, pentru unitatea limbii literare, pentru introducerea alfabetului latin, respingând exagerările curentelor latiniste, pentru dezvoltarea unui spirit critic obiectiv („Critica noastră va fi nepărtinitoare. Vom critica cartea, iar nu persoana”- a fost dezideratul estetic și etic al Daciei literare) și impunerea unui sistem de valori pentru publicul autohton.

Alcătuită din bannere de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, ampla expoziție  aduce în atenția publicului  o serie de documente de arhivă, documente istorice, facsimile, fotografii de familie etc., menite să reconstituie atmosfera literară și cea politică a epocii în care a trăit și a activat unul din cei mai importanți promotori ai ideilor pașoptiste, ai Unirii și a constituirii României moderne: Mihail Kogălniceanu.

Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 11 iunie 2015.

INFO

Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 11.

www.noapteamuzeelor.ro

www.acasalakogalniceanu.ro

PE ACEEASI TEMA:

„Cartea de colorat cu mesaje de la Arhangheli și Ingeri” se lanseaza la Iulius Mall

”New Nationalisms in the Heart of Europe” – expozitia tanarului artist vizual slovac Tomáš RAFA

Expoziție inedită- Corespondența amoroasă a poetului Ion Minulescu

Expoziția „Datini și obiceiuri de iarnă. Steaua”

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

#gustarta – Atelierul de pictat vise

It’s okay to act crazy @Legend

Stand Up Comedy cu Marius Covache, Huțupaşu Viorel si Alexandru Sasha Robu

M-ai ranit la Corazon @Time Out

Scrie un comentariu: