”O mie de femei albe” de Jim Fergus la Editura Humanitas

Editura Humanitas Fiction a lansat romanul “O mie de femei albe. Jurnalul lui May Dott” de Jim Fergus, recent aparut in colectia „Raftul Denisei“ in traducerea Iuliei Vladimirov si va asteapta in librarii.

Pornind de la incitanta poveste a o mie de femei albe care sunt trimise in preriile din Vest pentru a deveni sotii de indieni, in cadrul unui program guvernamental din timpul presedintelui Grant, Jim Fergus reda un episod tragic din istoria Americii de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

”O mie de femei albe” a fost foarte bine primit de public, devenind bestseller in SUA, unde s-a vandut in peste 1 000 000 de exemplare. Romanul l-a impus pe Jim Fergus pe plan international, traducerea franceza fiind distinsa in anul 2000 cu Prix du meilleur roman étranger, figurand in lista celor mai vandute carti din Franta pentru 57 de saptamani si atingand vanzari de peste 400 000 de exemplare.

„O capodopera din aceeasi categorie cu romanul Pe aripile vantului.“ (Françoise Xenakis)

In 1854, in cadrul unei conferinte de pace desfasurate la Fortul Laramie, o importanta capetenie Cheyenne ar fi cerut administratiei americane sa le daruiasca razboinicilor sai o mie de femei drept sotii, pentru a-si asigura astfel supravietuirea in lumea omului alb. Chiar daca veridicitatea povestii ramane o enigma, Jim Fergus adopta ipoteza implinirii ei, imaginand destinele dramatice ale acestor femei care iau drumul Vestului Salbatic, pe fundalul luptelor dintre triburile indiene si al ravagiilor provocate in randurile lor de catre armata americana. Evenimentele sunt relatate din perspectiva jurnalului tinerei May Dott, pe care prejudecatile vremii o forteaza sa ajunga intr-un spital de nebuni, de unde se poate salva doar prin participarea in cadrul programului „Mirese pentru indieni“. Dincolo de personalitatea complexa a lui May Dott si de ineditul traiului de zi cu zi al triburilor de amerindieni, impresioneaza o pleiada de eroine bine individualizate, care transforma, cu un curaj nemarginit, o stranie expeditie in salbaticie intr-o experienta continua de supravietuire.

Jim Fergus s-a nascut in 1950 la Chicago dintr-o mama frantuzoaica si un tata american. A absolvit liceul in Massachusetts si ulterior Colorado College, cu o diploma in literatura engleza. A calatorit mult si a trait de-a lungul anilor in Florida, Indiile Franceze de Vest, Idaho, Franta si Arizona. A fost antrenor de tenis de performanta in Colorado si Florida, iar in 1980 s-a mutat in Rand, Colorado, unde si-a inceput cariera de scriitor liber profesionist. In ultimii 20 de ani a publicat sute de articole, eseuri, interviuri.

Prima lui carte, A Hunter’s Road (1992), este un jurnal de vanatoare. Romanul sau de debut, bestsellerul One thousand White Women: the Journals of May Dodd, aparut in 1998 si vandut in peste 1 000 000 de exemplare in SUA, a primit Fiction of the Year Award (1999) din partea Mountains & Plains Booksellers Association. In 1999 publica un volum de articole si eseuri intitulat The Sporting Road. In 2005 vede lumina tiparului al doilea roman al sau, The Wild Girl: The Notebooks of Ned Giles. Sase ani mai tarziu apare romanul Marie-Blanche, despre istoria complicata a propriei familii, intinsa de-a lungul secolului XX. In 2013 termina romanul Amintirea dragostei (The Memory of Love), tradus in acelasi an in franceza si devenit imediat bestseller in Franta sub titlul CHRYSIS: Portrait de l’Amour.

Romanul O mie de femei albe este recomandat de Gold FM Romania si de Bookblog.ro.

Titlu: O mie de femei albe. Subtitlu: Jurnalul lui May Dott. An aparitie: 2017. Ediție: I. Pagini: 384. Format: 13×20 cm. ISBN: 978-606-779-231-7. Colectie: Raftul Denisei. Domeniu: literatură. Autor: Jim Fergus. Pret: 39

INFO

Editura Humanitas

www.humanitas.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: