O istorie în relief, accesibilizată pentru nevăzători, la Palatul Culturii

Miercuri, 28 noiembrie, ora 12.00, vă invităm să participați la vernisajul expoziţiei „100 de ani în Imagini Tactile” – o istorie în relief, accesibilizată pentru nevăzători.

Evenimentul este organizat de Complexul Muzeal Național „Moldova”, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană (ADU).

Expoziţia constă într-o serie de imagini istorice, realizate prin tehnici specifice de reinterpretare a formelor şi printate în relief pe o hârtie specială, corelate cu descrieri ce pot fi uşor accesate prin telefonul mobil.

În planșe tactile, cu descrieri disponibile pe telefonul mobil, sunt prezentate personalități și momente cheie ale istoriei României. La baza realizării imaginilor tactile stau tehnici specifice de interpretare a pozelor, prin care se obţin desene stilizate, reliefate apoi pentru a fi „citite” de persoanele nevăzătoare.

În egală măsură, publicul văzător va descoperi o modalitate inedită de a se raporta la istoria naţională.
Proiectul „Imagini Tactile”, derulat de Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană, în parteneriat cu Centrul de Consultanță Istorică şi co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, pune bazele primei biblioteci virtuale de imagini accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România.

Scopul final al proiectului este ca prin asocierea imaginilor tactile cu descrierile audio, să se „traducă” o parte din istoria vizuală şi a patrimoniului ţării noastre într-o formă accesibilă persoanelor cu deficienţe de vedere.

Expoziția va putea fi vizitată la Palatul Culturii din Iași, în spațiul Muzeului de Artă (etajul I), până pe 9 decembrie 2018.

INFO

Palatul Culturii

Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1, Iasi

contact@palatulculturii.ro

www.palatulculturii.ro

www.facebook.com/PalatulCulturiiIasi

PE ACEEASI TEMA:

Pleiada Boutique Hotel găzduiește expoziția “Falstaff’s Women” a artistului Leontin Păun

Atelier de ceramică raku la Palatul Culturii

Bienala Internațională de Pictură Chișinău la Palatul Culturii din Iași

Recital extraordinar susţinut de pianistul Eugene Alcalay

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

CURSURI GRATUITE pentru copii și elevi cu vârsta între 4 și 18 ani

Expoziţia de fotografie „TĂRÂMUL BEDUINILOR”

Expoziție de pictură Doina Mihăilescu, la Muzeul Unirii Iași „Între ZI și VIS (grădină am vrut să fiu…)”

Oportunitate pentru elevi: Bursele FLEX – 1 an de liceu în SUA

Scrie un comentariu: