”O fecioara nesabuita”, de Ida Simons / Editura Polirom

O-fecioara-nesabuita-Ida-Simons

Scris cu verva ironica si umor, romanul Idei Simons, O fecioara nesabuita (traducere din limba neerlandeza si note de Gheorghe Nicolaescu), este povestea unei adolescente aflate in cautarea unui loc sigur in vremuri nesigure si intr-o lume in care haosul e pe cale sa se dezlantuie.

Aparut in colectia „Biblioteca Polirom”, O fecioara nesabuita este disponibil din aceasta saptamina in librariile din tara si pe www.polirom.ro, in curind si in format digital.

O fecioara nesabuita este echivalentul olandez al lui Stoner, un mare roman al literaturii universale. Din discretia stilistica a Idei Simons se naste un umor de cele mai multe ori blind, dar care se transforma uneori intr-o muscatoare ironie.” (De Morgen)

Bogat in elemente autobiografice, romanul O fecioara nesabuita evoca scene din viata unei familii de evrei peregrinind in perioada interbelica prin Haga, Anvers si Berlin. Vocea care povesteste este a lui Gittel, o fata de doisprezece ani pe care pasiunea pentru muzica o apropie de oameni, dar ii ofera si refugiu atunci cind lumea din jur devine amenintatoare. Parintii ei se ciondanesc fara oprire, asa ca, dupa fiecare cearta mai serioasa, mama isi ia fiica si se muta pentru citeva saptamini la rudele din Anvers. Gittel ajunge astfel sa fie invitata de un fost prieten al tatalui ei sa cinte la pian pentru Lucie, fiica lui de douazeci si noua de ani. Intre cele doua tinere pare sa se lege o prietenie strinsa, insa Gittel isi vede inselata increderea, ca din senin, in cel mai crud chip cu putinta.

Romanul O fecioara nesabuita ne vorbeste, printre altele, si despre «fragila prietenie dintre doua fete care traiesc intr-o comunitate evreiasca».” (Publishers Weekly)

O adevarata Jane Austen a anilor 1920. Romanul Idei Simons isi pastreaza inca farmecul.” (Trouw)

Ida Simons (1911-1960) debuteaza ca pianista la nouasprezece ani. Dupa studii muzicale la Londra si la Paris, concerteaza cu orchestre renumite in intreaga Europa. Cariera ii este intrerupta de dezastrul celui de-al Doilea Razboi Mondial; a trecut prin mai multe lagare de concentrare (Barneveld, Westerbork, Theresienstadt). Supravietuieste, dar suferintele indurate ii subrezesc sanatatea, asa ca renunta la cariera muzicala. Descoperindu-si vocatia literara relativ tirziu, publica putin: un volum de poezii in 1946, o culegere de nuvele in 1956 si romanul O fecioara nesabuita in 1959, cu doar un an inainte de moarte. Postum, in 1961, apare romanul neterminat Ca apa in desert.

Colecția „Biblioteca Polirom”, coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu, numara pina in prezent peste 1.000 de titluri. In pregatire: Erich Maria Remarque, Noapte la Lisabona; Michael Cunningham, O lebada salbatica si alte povesti; Michele Mari, Roderick Duddle.

INFO

Editura Polirom

www.polirom.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: