O colecţie cât o casă memorială

Parte din cea mai mare colecţie de opere semnate de Rudolf Schweitzer-Cumpăna este scoasă la vânzare la  licitaţia de iarnă Artmark, în data de 18 decembrie, ora 19.30, JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Cele 15 lucrări prezente în licitaţia Artmark au aparţinut doctorului Ioan Dumitrescu-Popovici, celebru colecţionar interbelic, a cărei fabuloasă avere a fost confiscată de Securitate în anii `60. Aceste opere au fost retrocedate moştenitorilor de drept de către Muzeul Naţional de Artă al României în custodia căruia s-au aflat vreme de câteva decenii.

În anii ‘30, tatăl meu[…] a fost invitat în Franţa, unde a fost lector la Facultatea de Medicină a Universităţii din Paris. A început să cumpere tablouri de pe piaţa de artă şi s-a împrietenit cu pictori români ce se aflau acolo. Aceasta explică prezenţa atâtor tablouri de C. Isachie şi S. Cumpăna.” (Sorin Dumitrescu Popovici, fiul Dr. Ioan Dumitrescu-Popovici)

Pe lângă multe alte vârfuri ale artei plastice româneşti, “perla” colecţiei doctorului Ioan Dumitrescu-Popovici în ceea ce priveşte operele lui Rudolf Schweitzer-Cumpăna este tabloul clasat la Tezaur, “Pregătiri pentru un prânz în familie” (9.000 – 15.000 €), pictură celebră, amplu ilustrată în albumele de specialitate.

Acestuia i se alătură şi alte lucrări importante atât din perioada pariziană, cât şi din cea în care pictorul se întorsese deja în ţară şi primea o multitudine de comenzi, printre care şi cea pentru panourile decorative din Sufrageria Palatului Regal.

INFO

Institutul Artmark de Management al Artei

www.artmark.ro

PE ACEEASI TEMA:

Barack Obama semnează la București

Ultima fotografie a lui Nicolae Grigorescu va fi scoasă la licitație

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Live Music Experience | Arcu House of Beer

Wonders of Women | Little Texas

Dragobete Art. Ro 2021

Atelierul Artistului | Palas Iasi

Scrie un comentariu: