Noul film al lui Igor Cobileanski: un scenariu „problematic” si un zbor de 10 secunde

Regizorul Igor Cobileanski îsi aduce pe marile ecrane din România, din 27 septembrie, debutul său în lungmetraj de cinema: „La limita de jos a cerului”. Filmul îi va purta pe spectatori într-o lume vizitată rareori în cinematografia contemporană, într-o tară împărtită între dorinta de se deschide către Occident si rămăsitele sale din epoca sovietică.

Igor Cobileanski

Igor Cobileanski, autorul celebrelor scurtmetraje „Când se stinge lumina”, „Sasa, Grisa si Ion” si „Plictis (si inspiraţie)”.

Înainte de a ajunge în selectia Festivalului International de Film de la Karlovy Vary, în competitia East of the West, „La limita de jos a cerului” a petrecut o perioadă lungă în pregătiri si apoi în post-productie. Cele mai mari emotii i le-a dat lui Igor Cobileanski chiar scenariul. „Scenariul original al filmului a fost scris de Corneliu Porumboiu si acesta a fost, probabil, unul dintre cele mai «problematice» aspecte pentru mine, la nivelul emotional, pentru că îmi închipuiam că spectatorii se vor gândi la filmele lui când îl vor vedea pe al meu si-l vor compara cu ele”, spune Igor Cobileanski, autorul celebrelor scurtmetraje „Când se stinge lumina”, „Sasa, Grisa si Ion” si „Plictis (si inspiraţie)”.

Povestea scrisă de Corneliu Porumboiu era plasată initial într-un orăsel din zona Moldovei si a fost transferată ulterior si adaptată de Igor Cobileanski pentru Republica Moldova.  Viorel (Igor Babiac) este un traficant mărunt de droguri care trăieste într-un orăsel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său (Sergiu Voloc) îl târăste după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îsi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeste (Ela Ionescu) urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să îsi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă…

Am avut noroc de un scenariu scris cu foarte mult talent, de un producător foarte dedicat, de o echipă tehnică profesionistă si de un director de imagine experimentat – Oleg Mutu. Toate acestea împreună mi-au dat curajul să trec peste lipsa de încredere pe care o implică un debut”, adaugă regizorul.

Turnajul a avut loc în Republica Moldova, timp de 35 de zile, iar post-productia a fost realizată la Bucuresti. Unul dintre obiectele esentiale din film, deltaplanul, este protagonistul unei scene memorabile, pentru care un specialist a lucrat timp de patru luni: deltaplanul a fost controlat de la sol, una dintre putinele reusite de acest fel în lumea pilotilor. „Si nouă ne-a fost putin frică la filmare, pentru că nu stiam cum se va comporta în aer. Dar a mers, mai bine zis, a zburat… 10 secunde. Suficient pentru o singură dublă posibilă, în ultima zi de filmare”, explică Igor Cobileanski.

În distributie apar Igor Babiac, student la Academia de Muzică, Teatru si Arte Plastice din Chisinău,  Sergiu Voloc – actorul distribuit de Igor Cobileanski în toate scurtmetrajele sale, Ela Ionescu, actrită de teatru din Bucuresti, îndrăgitul actor Igor Caras-Romanov si Angela Ciobanu.  Imaginea poartă semnătura lui Oleg Mutu, iar montajul a fost realizat de Eugen Kelemen si Cristina Ionescu. Producător este Alexandru Teodorescu, de la Saga Film, iar producător executiv si story editor, Mihaela Popescu.

„La limita de jos a cerului” a primit o finantare de 1.282.395 de lei din partea Centrului National al Cinematografiei (CNC). Scenariul a fost dezvoltat cu sprijinul rezidentei la Atelierul Cinefondation, un proiect al Festivalului de la Cannes.

INFO

www.facebook.com/limitacerului

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: