Noul Duster se lanseaza la Salonul Auto de la Frankfurt

Cu ocazia celei de-a 65-a ediţii a Salonului Auto de la Frankfurt, Dacia va prezenta, în premieră, Noul Duster. Fără a renunţa la atributele care au contribuit la succesul incontestabil al predecesorului său, noul model marchează o evolutie în ceea ce privește designul, accentuând şi mai mult valenţele sale 4×4.

Noua Dacia Duster afisează un stil exterior ce accentuează trăsăturile de robustete care au asigurat succesul primei variante. În partea frontală se remarcă noul calandru cu bandouri orizontale cromate si o nouă grilă a radiatorului, încadrată de  blocuri optice redesenate, care integrează de acum si lumini de zi.  Aceste evolutii subliniază trăsăturile de robustete ale vehiculului.

Am capitalizat toate acele elemente care i-au sedus încă de la început pe clientii nostri, păstrând totodată proportiile initiale ale autovehiculului. Elementele de identitate ale modelului, precum calandrul, au fost modernizate. Am reafirmat detaliile de veritabil 4×4 ale vehiculului, fără a renunta la elementele de utilitate deja cunoscute. Noul Duster îsi reafirmă caracterul puternic, dar păstrează genele initiale”.
David Durand, Director de Design al gamei Dacia.

Noile bare de pavilion longitudinale, care poartă inscriptia Duster, accentuează caracterul de SUV al masinii. Jantele de aluminiu, cu aspect „dark metal”, de 16”, alături de pneurile „Mud and Snow”, dau un plus de dinamism Noului Duster.

În partea din spate, noile blocuri optice reiau linia stilistică a părtii frontale, în special prin prezenta elementelor cromate. Ornamentul de esapament cromat, precum si noua inscriptie „4WD”, completează evolutiile de design exterior si reafirmă personalitatea puternică a noului Duster.  O nouă culoare, Gris Comète, este de acum disponibilă pentru Noua Dacia Duster.

Un interior profund înnoit

Noua Dacia Duster vine cu un alt interior, modern si confortabil, care reflectă apartenenta clară  la universul modelelor 4×4. Plansa de bord, complet redesenată, dispune de o consolă centrală încadrată de două baghete verticale ce accentuează impresia de robustete.

Noua Dacia Duster propune patru tapiterii noi, printre care una de piele, în functie de nivelul de echipare.  Scaunele cu un design nou oferă un plus de confort pasagerilor, în timp ce spătarul banchetei spate a fost ranforsat.  Nuantele disponibile la interior, mai sobre, întăresc caracterul masculin al noii Dacia Duster si apartenenta sa la universul 4×4.
Evolutiile de design, atât la interior cât si la exterior consolidează impresia de robusteţe pe care o degajă Noua Dacia Duster.

Pentru a sublinia designul şi caracteristicile 4×4 ale Noului Duster, Dacia oferă numeroase posibilităţi de personalizare prin intermediul unei game largi de accesorii. Pentru a accentua şi mai mult aspectul robust si personalitatea Noii Dacia Duster, clientii au la dispozitie două pachete speciale. Primul dintre acestea, numit pack „Adventure”, include protecţii laterale şi pentru pasajele roţilor, în timp ce al doilea, intitulat pack „Off-road”, include un set de praguri laterale şi un bull bar .

La interior sunt disponibile noi elemente de protecţie, utile în cele mai diverse situaţii: o gamă de covoraşe (inclusiv pentru portbagaj), un separator pentru spaţiul de bagaje şi huse pentru scaune.
În plus, cei care doresc pot comanda noile bare de pavilion transversale, care pot susţine o greutate de până la 100 kg, precum şi o protectie de portbagaj.  Noua Dacia Duster dispune de acum de senzori de parcare faţa alături de o gamă deja bogată de accesorii de siguranţă: kit anti-incendiu, sistem antifurt, lanturi de zăpadă, scaun pentru copii…. Noua Dacia Duster oferă mai multe prestaţii şi echipamente  la un preţ competitiv :

  • Dacia MEDIA NAV, sistemul multimedia complet cu bluetooth si sistem de navigatie încorporat (în functie de versiune) sau
  • Dacia Plug & Radio, un sistem multimedia simplu şi eficient care include radio, CD player cu MP3, Bluetooth® si prize USB si Jack.

Noua Dacia Duster propune multiple echipamente utile, în funcţie de versiune: regulator/limitator de viteză, asistentă la parcarea cu spatele, închiderea centralizată a portierelor la plecare şi indicator al temperaturii exterioare. Butoanele de acţionare a geamurilor electrice sunt poziţionate pe panourile portierelor şi dispun de comandă cu impuls pe partea soferului. Oferă un spatiu interior sporit si un volum de încărcare al portbagajului ce poate atinge 475 litri (în functie de versiune), precum si posibilitatea de a transporta obiecte de  până la 2m70 lungime (cu bancheta spate rabatată). Spaţiile de depozitare disponibile la interior au un volum de până la 3,3 litri. În plus, noua tabletă de portbagaj permite un acces usor la continutul portbagajului.

Noul model dispune în  serie de sistem de control dinamic al traiectoriei (ASR-ESP). Acesta asigură stabilitatea vehiculului în condiţiile cele mai dificile, cum ar fi evitarea unui obstacol, pierderea aderenţei în viraj sau condusul pe şosele alunecoase. Sistemul de asistenţă la frânarea de urgenţă (AFU) completează dispozitivul de anti-blocare a roţilor (ABS).

Pentru a garanta un nivel bun de protectie a ocupantilor, Noua Dacia Duster este echipată (încă de la primul nivel de echipare) cu airbag-uri frontale sofer si pasager, precum si cu airbag-uri laterale cap-torace. Soferul si pasagerul din fată sunt avertizati printr-un semnal optic si sonor în cazul în care nu si-au cuplat centura de sigurantă. Locurile din spate dispun de puncte de fixare Isofix care facilitează ataşarea în deplină siguranţă a scaunelor de copii.  În plus, în funcţie de versiune este disponibil limitatorul şi regulatorul de viteză. Comenzile acestor sisteme sunt prevăzute pe fatada consolei centrale (activarea sistemului) si pe volan (reglarea vitezei).

Un nou motor pentru un plus de polivalentă si performantă

Noul Duster inaugurează în gama Dacia motorul pe benzină 1.2 TCe 125 CP. Acest propulsor cu 4 cilindri si injectie directă, dezvoltă 90% din cuplul maxim încă de la  1 500 rotatii pe minut. Noul bloc este nu doar performant, ci si economic în exploatare, având un cost de utilizare redus: un consum de numai 6,0 l /100km si un lant de distributie cu garantie pe viată, care nu necesită întretinere. Acest motor este cuplat la o cutie de viteze manuală cu 6 trepte.

Motorul 1.6 16v 105 CP este în continuare disponibil atât pentru versiunile 4×2 cât si 4×4 iar, în anumite tări, si în versiunea cu GPL, care asigură un cost de utilizare scăzut. Pentru cei care preferă motorizările diesel, sunt disponibile două versiuni: 1.5 dCi 90 CP si 1.5 dCi 110 CP.

Funcţia Eco Mode şi indicatorul de schimbare a vitezelor (Gear Shift Indicator / GSI): un echipament util pentru cei care sunt atenti la consumul de carburant. Functia Eco Mode îi permite soferului să adopte, dacă doreste, un stil de condus care să diminueze consumul de carburant. Odată activat, sistemul adaptează anumiti parametri de conducere limitând performantele motorului si confortul termic, în proportii acceptabile pentru sofer si pasageri. Indicatorul de schimbare a vitezelor (Gear Shift Indicator / GSI) semnalează, printr-un indicator vizual, turaţia optimă pentru schimbarea vitezelor, cu efect direct atât asupra consumului cât şi a emisiilor de CO2.

Noua Dacia Duster oferă performante acustice superioare faţă de cele ale versiunii anterioare. Confortul la volan este şi el îmbunătăţit datorită unei mai bune insonorizări a habitaclului. Au fost diminuate atât zgomotele de rulare, cât si cele aerodinamice si cele generate de grupul moto-propulsor.

Noua Dacia Duster afişează aceleaşi dimensiuni exterioare ca varianta anterioară: 4,31 m lungime şi 2m lăţime. Compact şi agil în trafic, modelul asigură o poziţie de condus avantajoasă şi o bună vizibilitate, care permite un şofat  în deplină siguranţă. Ranforsările din partea inferioară a caroseriei, garda la sol ridicată şi unghiurile de atac şi degajare avantajoase fac din Noua Dacia Duster un vehicul ideal pentru traseele pe drumuri dificile sau în off-road.

RALIUL GAZELELOR 2013, UN PODIUM 100% DACIA DUSTER

Dacia Duster s-a clasat pe primele trei trepte ale podiumului la categoria crossover în celebrul Raliu al Gazelelor.   După 15 zile de cursă, 6 etape şi 12 până la 14 ore de sofat în fiecare zi,  echipajele 100% feminine care au condus Dacia Duster au înregistrat o victorie bine-meritată.  Saida Berhamida si Safae Challal (membrele echipajului 315) au declarat: „Am reusit să ne autodepăsim în această cursă. Duster este impresionant, reuseste să treacă acolo pe unde alte masini nu reusesc!”

INFO

www.media.renault.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: