Nominalizat la Oscar si Bafta, documentarul ”Free Solo” are premiera pe National Geographic

Alex Honnold free solo climbs El Capitan’s Freerider in Yosemite National Park. (National Geographic/Jimmy Chin)

Apreciat de New York Times ca fiind ”un dar extraordinar pentru toți cei care cred că limitele posibilităților umane sunt departe de a fi atinse”, filmul FREE SOLO, nominalizat la premiile Oscar și BAFTA, va avea premiera globală pe 3 martie, fiind difuzat fără pauze publicitare pe National Geographic în Statele Unite ale Americii și apoi în 172 de țări și în 43 de limbi.  În România, premiera filmului va fi sâmbătă, 16 martie, de la 20.00

Carolyn Bernstein, vicepreședinte executiv al departamentului de conținut global bazat pe scenariu și de filme documentare din cadrul National Geographic, a făcut anunțul în cadrul turneului de presă al Asociației Criticilor de Televiziune organizat în California, în timpul unei prezentări speciale la care a fost prezent și protagonistul filmului, Alex Honnold.

Creat de realizatorul de documentare premiat Elizabeth Chai Vasarhelyi și de renumitul fotograf și alpinist Jimmy Chin, regizori ai filmului ”Meru”, preselecționat la Oscar, FREE SOLO este un portret uluitor, intim și curajos al cățărătorului în solo integral Alex Honnold din timpul pregătirilor acestuia pentru realizarea visului său de-o viață: escaladarea versantului celei mai faimoase stânci, El Capitan, înaltă de 975 metri, din Parcul Național Yosemite… fără a se folosi de corzi sau hamuri.

FREE SOLO este un thriller palpitant și povestea impresionantă a unui atlet care-și testează atât limitele fizice dar și convingerile în încercarea de a triumfa asupra imposibilului, dezvăluind sacrificiile personale necesare în atingerea excelenței. Pe parcursul antrenamentelor, armura invincibilității construită de-a lungul deceniilor se sparge brusc atunci când Honnold începe să se îndrăgostească, punându-i în pericol concentrarea și lăsând loc leziunilor și trenărilor. Vasarhelyi și Chin surprind minunat aceste momente profund umane, dar și escaladarea foarte periculoasă prin filmările artistice și ingenioase ce transportă privitorul în mijlocul experienței amețitoare. Rezultatul este o victorie a spritului uman.

Vizionările din cinematografe au făcut ca FREE SOLO să stabilească mai multe recorduri de box office în Statele Unite, inclusiv recordul celei mai mari medii de public al oricărui documentar în săptămâna de deschidere (28 septembrie 2018) și cele mai mari încasări pentru un documentar în săptămâna a 19-a de la lansare. Acum, în cea de-a 20-a săptămână de la debutul cinematografic, filmul este al doilea documentar cu cele mai mari încasări în 2018 în Statele Unite (și cel mai profitabil documentar nominalizat la Oscar), este pe primul loc la încasări în 2018 în categoria documentarelor în Marea Britanie și unul dintre cele mai bune 20 de documentare din toate timpurile din Statele Unite ale Americii și Australia. A primit trei premii US Critics Choice, trei premii Cinema Eye, un premiu din partea American Cinema Editors (ACE) pentru Cel mai bun documentar și nominalizări la premiile Producers Guild of America (PGA) și Directors Guild of America (DGA), între multe alte recunoașteri din industria cinematografică.

Când lucram la acest film, nu ne puteam imagina acest răspuns pe care l-am primit”, au declarat regizorii Vasarhelyi și Chin. ”Deși cei mai mulți dintre noi nu visăm să ne cățărăm în solo integral la peste 900 de metri, povestea lui Alex despre curaj, devotament și hotărâre este una cu care ne putem identifica. Suntem recunoscători pentru colaborarea cu National Geographic și Fox Home Entertainment și încântați că experiența lui Alex va continua să inspire mulți alți visători îndrăzneți.

FREE SOLO a fost numit de Entertainment Weekly unul din cele mai bune zece filme ale anului și a fost apreciat de critici din toată lumea ca fiind ”unul dintre cele mai izbitoare documentare ale anului”, ”extraordinar”, ”uimitor” și ”uluitor din punct de vedere vizual”.

Pe lângă faptul că transmite un mesaj despre perseverență și voință, filmul este și o reușită cinematografică fascinantă, ce pune în valoare frumusețea și grandoarea parcurilor noastre naționale”, a spus Bernstein. ”Filmul ne reamintește că avem obligația cu toții să protejăm lumea naturală ce ne înconjoară.

Pentru a transmite mesajul lui Alex Honnold și mai departe, National Geographic, în parteneriat cu Picture Motion și 360 Communications, a organizat proiecții pentru mai bine de 7000 de elevi, profesori, săli de escaladă și membri ai comunității din 17 orașe americane, în 114 școli și 19 organizații. Elevii au fost, în mod deosebit, impresionați de povestea lui Alex, trimițând nenumărate scrisori și filmulețe. Elevii uneia dintre școlile din New York chiar au recreat ei înșiși părți ale escaladei.

INFO

www.nationalgeographic.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: