Nocturna Bibliotecilor 2018 – Bibliotecile Unesc

Potrivit tradiției, în ultimul weekend al lunii septembrie (28-29 septembrie 2018) se desfășoară campania națională Nocturna Bibliotecilor. În anul Centenarului Marii Uniri, campania de mobilizare nocturnă a bibliotecilor este dedicată valorilor și simbolurilor culturale ale Unirii, reunind participanții sub sloganul Bibliotecile Unesc.

Pornind de la premisa că bibliotecile aduc oamenii aproape, unesc comunități și idei și inspiră la creativitate, Biblioteca Județeană Gh. Asachi” propune publicului un program personalizat circumscris tematicii acestei ediții: vizite ghidate, proiecţii de filme, prezentări de carte nouă și de patrimoniu expoziții, concursuri, ateliere de creație, jocuri interactive, lecturi publice, poezie, teatru, muzică, expoziții, activități specifice de bibliotecă (împrumut de carte până târziu în noapte, eliberări permise etc.) și multe alte surprize.

PROGRAM

SECȚIA DE ÎMPRUMUT PENTRU COPII

 • Orele 14.00-16.00: Concursuri:
  Concurs de mimă „Ghicește-mă Tu!”; Concurs de cultură generală „Cine răspunde câștigă!” ; Concurs „Bunele maniere… în bibliotecă și nu numai!” Premiile constau în cărți.
 • Orele 16.30-18.00: Ecranizări reușite după cărțile citite (proiecții de filme):  The Lion King (dublat), recomandat pentru grupa de vârstă preșcolari/ școlari mici.
 • Orele 18.00-20.00: Percy Jackson și Olimpienii: Hoțul fulgerului (subtitrat), recomandat pentru grupa de vârstă 10-14 ani.
  „Ca și noutate… titluri căutate”: expoziție și prezentare de carte apărută la Editura Art. „Cu cartea preferată în fotografie”: album pe site-ul bibliotecii.

AMERICAN CORNER:

 • Orele 14.00-20.00: „The Game Crafter” (jocuri pentru copii): învățăm împreună culori, forme sau numere, în limba engleză, să ne concentrăm să construim cel mai stabil turn din lemn sau ne distrăm, descoperindu-ne talentele muzicale cu ajutorul lui Makey-Makey Classic, joc ce folosește mai multe cabluri pentru conectarea la diferite obiecte simultan și transformă orice obiect într-un buton.
 • Orele 20.00-22.00: To Kill a Mockingbird/ Să ucizi o pasăre cântătoare: proiecție de film. „Cele frumoase biblioteci din America”: expoziție de carte.

GALERIILE COMERCIALE, MEZANIN:

 • Ora 16.00: „Veșnicia păsărilor moldave” (prezentare expoziție de fotografii și galerie de sunete ale păsărilor aflate pe teritoriul Moldovei încă din cele mai vechi timpuri).
 • Ora 16.00: „Unirea în arta copiilor” (copiii participanți vor ilustra într-un mod nonconformist poveștile „Marii Uniri”, îndrumați de voluntara bibliotecii Maria Ursache, student masterand la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași).
 • Ora 17.00: „Origami pentru UNIRE” (personaje create prin tehnica origami își vor da întâlnire într-o inedită Horă a Unirii, sub atenta coordonare a doamnei Roxana Anghel).
 • Orele 20.00-21.00: „Provocarea cuvintelor” (în timp ce vor asculta muzică în căști, participanții vor trebui să ghicească cuvântul/cuvintele – care vor fi cu referire la bibliotecă, cărți, lectură – spuse cu voce tare de organizatori. Cei mai preciși vor primi diverse recompense din partea bibliotecii).
 • Orele 20.00-21.00: „Workshop de Poezie” cu Asociația Culturală Moldavia Iași (participanții vor extrage unul dintre cele cinci cuvinte și vor încerca să creeze un vers/ sau vor extrage o strofă care are cuvinte lipsă și le vor completa din memorie. La final se vor citi noile „creații”).

SALA DE LECTURĂ:

 • Orele 20.00-21.00: „Biblioteca VIE” (cinci „cărți vii” întruchipate de tineri, își vor spune moral povestea vieții cu accent pe discriminare – excludere socială, neegalitate de șanse și neegalitate de gen etc.).
 • Orele 21.30-22.30: Recital de Poezie și Monolog cu Școala de Teatru ProfessArt Iași, coordonată de actor-profesor Luiza Cupceac. Recitatori: Ilinca Minea, Paula Vrânceanu, George Gușuleac, Răzvan Bujor, Valentin Mocanu, Tudor Istov.

Alături de voi se vor afla: membrii Atelierului de creație „Voroneț de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, elevi, cadre didactice, părinți și bunici de la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza”; membrii Asociației Culturale Moldavia Iași; Facultatea de Biologie de la „Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași; Societatea Ornitologică din România (SOR); Școala de Teatru ProfessArt Iași și voluntarii Bibliotecii Județene, cărora organizatorii le multumesc pentru efortul și timpul alocat în beneficiul comunității.

Pe tot parcursul serii vor fi organizate vizite ghidate în bibliotecă, publicul având ocazia de a asista la prezentări de carte veche și de patrimoniu, rarități aflate în colecțiile bibliotecii și vor primi informații despre noutățile editoriale. Cititorii care doresc să-și reînnoiască biblioteca personală sunt așteptați cu un punct de Book-crossing (schimb de cărți).

Serviciile de bibliotecă – împrumut carte, înscriere și eliberare permise de intrare – sunt disponibile până la ora 22.00.

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FBwww.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: