„Nocturna Bibliotecilor” 2017. PROGRAM

 

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași se alătură și în acest an evenimentului cultural naţional „Nocturna Bibliotecilor”, programat să se desfășoare în seara zilei de 29 septembrie, începând cu ora 17.00, la sediul central din Bd. Ștefan cel Mare nr. 8.

Evenimentul, ajuns la ediția a VIII-a, este inițiat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și se desfășoară sincron și în Republica Moldova, în coordonarea Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM). Obiectivul principal al acestei campanii este acela de a atrage în spațiile de bibliotecă un public cât mai divers și de a crea o mai bună legătură între bibliotecari și diferitele segmente de public, într-o manieră relaxată și prietenească.

Sub genericul „Bucuria lecturii se recâștigă la bibliotecă”, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” propune publicului un program inedit care va cuprinde activități pentru toate categoriile de vârstă, activități în care îți vor da întâlnire toate domeniile: de la vizite ghidate, prezentări de carte de patrimoniu, proiecţii de filme, poezie, teatru, muzică, ateliere de creaţie, concursuri, expoziţii, dar și activități specifice de bibliotecă (împrumut de carte până târziu în noapte, eliberări permise etc.):

  • Ora 17.00, Biroul Împrumut pentru Copii: „Grafica mică a lecturii” – lansarea broșurii „Arta de Vacanță”, care cuprinde lucrările realizate de copii în lunile iulie și august la atelierul cu același nume, coordonat de Sabina Drinceanu și Bianca Irimia, absolvente ale Universității de Arte „George Enescu” Iași;
  • Ora 17.00, Galeriile comerciale, mezanin: „Lecturi cu bunici pentru cei mici” – bunicii vor citi celor mici, apoi, tot împreună, vor transpune în colaje, prin tehnica origami, personajele preferate, îndrumați de Roxana Anghel;
  • Ora 18.00, Biroul Împrumut pentru Copii: „Povești din cărți, filme din povești” – proiecții de filme realizate după cele mai iubite cărți pentru copii;
  • Ora 18.00, Sala de Artă și Referințe: „Lectura Stelelor” – Cristian Belei, profesor de fizică, va ține o lecție de astronomie, ocazie de a cunoaște și identifica constelațiile, stelele și planetele din sistemul nostru solar prin intermediul unei hărți stelare interactive, dar și de a afla metode de orientare după bolta cerească;
  • Ora 19.00, Galeriile comerciale, mezanin: „Educație relaxantă, sportul!” – sesiune sportivă susținută de instructorii Mariana și Ionuț Pârju de la Clubul Sportiv Master San Iași;
  • Ora 20.00, Sala de lectură: „DeConectare: Un manifest senzorial” – teatru senzorial cu Trupa de Teatru Senzorial Labirint Introspect din Cluj-Napoca. Conceptul redat prin această inițiativă provine de la creatorul teatrului senzorial labirint, Iwan Brioc din Țara Galilor. Tehnica a fost învățată, testată și adusă în țară printr-o serie de traininguri specializate la care au participat o parte din membrii trupei din dorința de a oferi experiența acestui tip de teatru experimental și la Iași.
  • Ora 20.00, Sala de Artă și Referințe: „Poemul pe note muzicale” – moment liric cu membrii Asociației Culturale Moldavia Iași;
  • Orele 9.00 – 22.00, Centrul de Înscriere: Concursul „Fiți parte din bibliotecă! Propuneți o activitate” – la acest concurs poate participa orice persoană (nu doar cititorii). Vom premia cu pachete de cărți și obiecte promoționale cele mai inedite și fezabile propuneri de activități sau de noi servicii de bibliotecă venite din partea publicului. Formularele vor fi introduse în urna special amenajată la Centrul de Înscriere. Câștigătorii vor fi anunțați luni, 2 octombrie.

Pe tot parcursul serii vor fi organizate vizite ghidate în bibliotecă, publicul având ocazia de a asista la prezentări de carte veche și de patrimoniu, rarități aflate în colecțiile bibliotecii și vor primi informații despre noutățile editoriale. Cititorii care doresc să-și reînnoiască biblioteca personală sunt așteptați cu un punct de Book-crossing (schimb de cărți).

Serviciile de bibliotecă – împrumut carte, înscriere și eliberare permise de intrare – sunt disponibile până la ora 22.00. Surprizele nu se opresc aici, astfel că anunțăm cititorii care au întârziat cu restituirea publicațiilor împrumutate că o pot face pe tot parcursul zilei de 29 septembrie fără niciun fel de taxă, penalitate sau… mustrare.

Și pentru că pe 1 octombrie, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași împlinește 97 de ani de activitate în slujba comunității, partenerii, colaboratorii și voluntarii cei mai activi în anul 2017 vor primi diplome de excelență. De asemenea, 1 octombrie este și Ziua Internațională a Senectuții, astfel că doi voluntari de la Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași (SVAIS) vor oferi sfaturi de prim-ajutor, iar doritorii vor beneficia de măsurarea tensiunii arteriale.

Parteneri: Asociația Culturală „Moldavia” Iași, Clubul Sportiv „Master San”, Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași, Asociația „Comunitatea Vie”, Trupa Idiot, Asociația Afect, Atelierul de creație „Voroneț”, voluntarii Bibliotecii Județene.

Participarea la toate activitățile derulate de bibliotecă este gratuită.

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FB: www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: