Noaptea Muzeelor 2017 la Iasi. PROGRAM

Sfarsitul de saptamana se anunță plin de activități culturale la Iași. Alături de sute de orașe europene, Iașul va sărbători sâmbătă seară “Noaptea muzeelor”. Vor avea program prelungit muzeografii de la Palatul Culturii, Muzeul Unirii, Muzeul “Poni-Cernătescu”, Palatul “Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, Muzeul Memorial “Mihail Kogălniceanu” si altele.

În România evenimentul este organizat de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum.

O măsură anunţată de  Compania de Transport Public (CTP) Iaşi   este menită să vină în sprijinul ieşenilor care vor participa la evenimentele organizate în cadrul „Nopţii Muzeelor“, în noaptea de 20 spre 21 mai. Potrivit reprezentanţilor CTP, mijloacele de transport de pe traseele 3, 6, 7, 9, 28, 36 şi 43 vor circula până la ora 02.00. Ultimele plecări de la capetele de linie vor fi în jurul orei 01.30. De asemenea, pe traseul Târgu Cucu – Copou va circula tramvaiul de epocă.

PROGRAM

Muzeul Institutul de Anatomie al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași

  • Colecție remarcabilă de piese anatomice cu valoare istorică, dovada a continuității cercetării și educației în domeniul medical ieșean
    Acces: gratuit. Orar: 18.00 – 23.30. Adresă: Strada Universității, nr. 16, Iași

PALATUL CULTURII DIN IAȘI

Orele: 19.00 – 02.00 (ora de intrare a ultimului vizitator)

Holul de onoare: Prezentare de arme și echipamente geto-dacice și sarmatice susținută de Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova.

Muzeul de Artă Iași

  • Vizitarea gratuită a expozițiilor temporare „Maeștrii picturii românești în patrimonial Muzeului de Artă” și „Afișul polonez contemporan” (9-31 mai 2017)
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 02.00. Adresă: PALATUL CULTURII Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1 Iași

Muzeul de Istorie a Moldovei

  • Vizitarea gratuită a expozițiilor temporare „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită” și „Socializare și divertisment la 1900”
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 02.00. Adresă: PALATUL CULTURII Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1 Iași

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

  • Vizitarea gratuită a expozițiilor temporare ”Instrumente de muzică mecanică în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și „Retrotehnica”
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 02.00. Adresă: Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1 Iași, Palatul Culturii

Muzeul Unirii Iași

  • Expoziţia „Personalităţi feminine ieşene în Primul Război Mondial”, parteneri: Arhivele Naționale ale României – SJAN Iași, curatori: dr. Aurica Ichim, dr. Sorin Iftimi
  • Expoziția „Palatul Unirii – Cartier Regal (1917 – 1918)”, parteneri: Primăria Municipiului Iași, Arhivele Naționale ale României – SJAN Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași
  • Expoziție de artă plastică, Sorin Purcaru, „Ritual de trecere”
  • Expoziția permanentă a Muzeului Unirii
  • Ora 20.30, Spectacol folcloric susținut de ansamblul „Hora Moldovei” al Cercului Militar Iași, parteneri: Primăria Municipiului Iași, Asociația „Alexandru Lăpușneanu”
  • Ora 21.00 – Proiecție de film, „Ecaterina Teodoroiu”; parteneri: Primăria Municipiului Iași – Departamentul „Centenar”
  • Ora 21.00 – Momente de muzică, dans și modă, parteneri: Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, îndrumător: Lect. Univ. Dr. Ligia Cosoi, și Academia Jr., îndrumător: Alina Babcinetchi Cosoi.
  • Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 00.00. Adresă: Iași, Str. Al. Lapusneanu Nr. 14

Muzeul Etnografic al Moldovei

  • Vizitarea gratuită a expozițiilor• „Cotidianul țărănesc: inventivitate şi pragmatism” • „Sărbătoarea în sat. Spiritualitate şi artă” (Ouă încondeiate și Port popular)
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 02.00. Adresă: Palatul Culturii, et. I, P-ța Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1, Iași

Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

  • Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va oferi vizitatorilor accesul liber la colecțiile Civilizației Cucuteni și la Muzeul Academic. Vizitatorii vor putea admira statuiete antropomorfe, vase ceramice cu modele și culori specifice vechii civilizații preistorice, replica boltei înstelate de acum 5000 de ani, dar și mistria și ciocanul folosite la punerea pietrei fundamentale a Palatului Universitar, în 1893, primele steaguri ale facultăților sau galeria de tablouri aparținând lui Constantin Stahi.
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 12.30. Adresă: Copou, Str Titu Maiorescu 12, Iași

Muzeul „Poni-Cernătescu”

  • Spectacol literar-muzical-coregrafic „Portativul tânărului artist”; prezintă prof. Carmen Zaharia-Danicov.

    • Ora 18.15 – Spectacol de teatru „Frământări interioare” (colaj de monologuri), susținut de studenții anului II Actorie, Facultatea de Teatru Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, coordonator asist. univ. dr. Iuliana Moraru
    • Ora 19.00 – Moment muzical – Interpretează Cvintetul de suflători, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, și Giulian Lupu, saxofon. Îndrumători: prof. Florin Loghin, prof. Laurențiu Reuț.
    • Ora 19.30 – Momente de teatru. Interpretează elevii clasei a X-a, secția teatru, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași. Îndrumător: prof. Dan Narcis Abuhnoaie
    • Ora 20.00 – Momente de balet si dans. Interpretează elevii secției de coregrafie, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași și Ansamblul „Veselka” al Uniunii Ucrainenilor. Îndrumător: prof. Rodica Fălișteanu;
    • 18.00 – 22.30, Vizitarea gratuită a expoziției permanente a muzeului și a expoziției temporare „Instrumente și aparate optice.”
    Coordonator program: Dr. ing. Monica Nănescu.

    Acces: gratuit. Orar: 18.00 – 24.00. Adresă: Iași, Str. Mihail Kogălniceanu Nr. 7 B

Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

  • Vizitarea expoziției permanente
  • Festivalul Boieresc, 19-20 mai 2017, ediția a VII-a, organizat în cadrul Proiectului „Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu – un simbol istoric” derulat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi şi Fundaţia Culturală Artex
    Acces: gratuit. Orar: 18.00 – 00.00. Adresă: Iaşi, Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 11

Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa

  • Vizitarea expoziției permanente din cadrul muzeului
    Palatul „Al. I. Cuza”, aflat de asemenea în subordinea Muzeului de Istorie a Moldovei, este situat în satul Ruginoasa, comuna Ruginoasa. Edificiul a fost construit în primul deceniu al secolului al XIX-lea, de vistiernicul Săndulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei luxoase reşedinţe pe locul vechii case boiereşti a strămoşilor săi. Stilul iniţial a fost cel neoclasic, păstrat de capela reşedinţei, stil care se impusese cu predilecţie în arhitectura civilă din Moldova acelor timpuri.
    Acces: gratuit. Orar: 18.00 – 00.00. Adresă: Strada Unirii Nr.34 , Iași

Muzeul Viei și Vinului Hârlău

  • Lansare de carte – „Curtea Doamnească a Hârlăului. Documente”, autor Dumitru Miron
  • Vizitarea expoziției permanente, urmată de Petrecerea din Parcul Muzeului cu participarea Ansamblului de dansuri Rapsodia Hârlăului, coregrafia prof. Gabriela Sandu
    Muzeul Viei şi Vinului, din subordinea Muzeului Etnografic al Moldovei, este situat pe Str. Logofăt Tăutu nr. 7, Hârlău. Muzeul este găzduit în Casa Logofătului Tăutu, construcţie boierească tipică din secolul al XIX-lea, care a fost supusă unui generos program de restaurare-reamenajare.
    Acces: gratuit. Orar: 18.00 – 00.00. Adresă: Str. Logofăt Tăutu nr. 7, Hârlău, jud. Iași

MUZEELE LITERARE

În acest an, la Noaptea Muzeelor, muzeele literare ieșene vor avea în centru câte un obiect a cărui poveste va fi prezentată publicului vizitator.

Va fi deschisă publicului și expoziția „Pogromul de la Iași” (strada Vasile Alecsandri, nr. 6, fosta Chestură de Poliție), care ilustrează cel mai mare masacru de pe teritoriul României în epoca modernă și primul masacru antisemit major de la declanșarea operațiunii Barbarossa împotriva Uniunii Sovietice (22 iunie 1941), la care România lui Ion Antonescu a participat ca aliat al Germaniei naziste. 

Duminică, 21 mai 20147, programul de vizitare al muzeelor literare iesene va fi între orele 12:00 și 17:00.

Colecţia „Istoria teatrului românesc”

  • Audiții, expoziție.  Va fi expusa si o   insignă de la inaugurarea Turnului Eiffel, care a aparținut lui Teodor Burada, prezent la eveniment;
    Poate că nu era loc mai potrivit decât Iaşul pentru deschiderea unui muzeu dedicat istoriei teatrului şi acest lucru se întâmpla în decemdrie 1976, la 160 de ani de la reprezentaţia primului spectacol în limba română, Mirtil şi Hloe, pus în scenă de Gheorghe Asachi, în decembrie 1816. Muzeul Teatrului s-a constituit într-un ansamblu de colecții unicat de afișe, costume, artă plastică și decorativă, manuscrise, fotografii etc.
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: Parcul Copou, Iaşi

Muzeul „Ion Creangă”

  • Audiții, expoziție. Va fi expusa si Revista „Convorbiri literare”, nr. 10 din 1881, ce include ca prim text începutul Amintirilor din copilărie de Ion Creangă;
    Clădirea care găzduieşte Expoziţia documentară Viaţa şi opera lui Creangă, biblioteca şi fondul documentar constituit la 15 aprilie 1918, ca şi amfiteatrul în aer liber (proiect realizat de arhitectul ieşean Virgiliu Onofrei) au fost construite în perioada 1984-1989 şi inaugurate la 11 iunie 1989.
    Cel mai vizitat muzeu din Iaşi, Bojdeuca „Ion Creangă”, se înfăţişează vizitatorilor din ţară şi străinătate nu ca o arhivă, ori ca o colecţie de documente vechi, originale, ci ca o sinteză vie, ca o oglindă modernă a vieţii şi operei unui mare creator român şi a lumii româneşti şi europene în care a trăit Ion Creangă.
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: str. Simion Bărnuţiu nr. 4, Iaşi

Muzeul „Mihai Eminescu”

  • Audiții, expoziție. Va fi expusa si o foaie cu semnătura lui Mihai Eminescu.
    Clădirea din Parcul de Cultură Copou a fost inaugurată în anul 1989 ca un omagiu adus poetului la Centenarul morţii sale şi este, după părerea specialiştilor în domeniu din România, a zecilor de mii de vizitatori din ţară şi de peste hotare, un adevărat monument de arhitectură capabil să evoce prin sine însuşi dimensiunile creaţiei eminesciene. Un punct de maxim interes pentru public îl constituie expoziţia de fotocopii după Caietele eminesciene, aflate în manuscris la Academia Română din 1902.
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: Parcul Copou, Iaşi

Muzeul „Otilia Cazimir”

  • Activități artistice, recital de chitară, expoziție. Vor fi expuse si scrisori de la copii către Otilia Cazimir, cea mai iubită scriitoare de cărți pentru copii;
    Casa în care a locuit şi a creat Otilia Cazimir a devenit muzeu memorial în 1972. Biroul la care scria Otilia Cazimir este plin de manuscrise. Călimara, ochelarii şi alte obiecte personale par că o aşteaptă. Biblioteca abundă în cărţi cu dedicaţii. Portrete ale sale sau peisaje din zona Bucşinescu, realizate de pictori din şcoala ieşeană, precum Victor Mihăilescu-Craiu, Nicolae Constantin ş.a. dau măsura preţuirii de care se bucura Otilia Cazimir în rândul artiştilor plastici.
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: str. O. Cazimir, nr. 4, Iaşi

Muzeul „G. Topîrceanu”

  • Expoziții, recitaluri. Va fi expus si un calculator manual metalic cu husă, din primele modele, realizat de George Topîrceanu și Ștefan Procopiu, în atelierul acestuia din Iași;
    Micuţa, discreta, aproape misterioasa casă a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a aparţinut poetului Demostene Botez. Aici a fost instalat şi sediul revistei „Însemnări literare”, la 8 ianuarie 1919, din care făceau parte: M. Sadoveanu, G. Ibrăileanu, G. Topîrceanu şi Demostene Botez. Memorialul a fost inaugurat la 22 iunie 1985, cu un an înaintea centenarului naşterii poetului (centenar UNESCO).
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: str. Ralet, nr. 7, Iaşi

Muzeul „Mihail Sadoveanu”

  • Audiții, expoziție. Va fi expus si certificatul de înscriere a firmei de popularizare a jocului de șah, înființată la Iași, în 1930;
    În data de 6 noiembrie 1980, casa de la Copou cunoaşte momentul sărbătoresc alinaugurării sale ca Muzeu Memorial „Mihail Sadoveanu”. Sunt prezenţi la festivitate:fiica scriitorului, Profira Sadoveanu, soţia scriitorului, Valeria Sadoveanu, I.P.S. Teoctist, Mitropolitul Moldovei şi Sucevei, scriitori şi oameni de cultură, oficialităţi din Iaşi, un numeros public. Gazde sunt muzeografii Muzeului Literaturii Române din Iaşi, cei care, cu efort şi stăruinţă, au dat clădirii destinaţia şi înfăţişarea de astăzi.
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: aleea Mihail Sadoveanu nr. 12, Iaşi

Muzeul „Vasile Pogor”

  • Târg handmade, expoziții, muzică ambientală. Va fi expusa si o casetă de corespondență (proveniență: Dimitrie Anghel), donație recentă către MNLR Iași;
    În inima Iașului se află „casa cu ferestre luminate”, în saloanele căreia își dădeau întâlnire câteva dintre personalitățile care au marcat istoria României moderne: Maiorescu, Alecsandri, Xenopol, Conta, Caragiale, Eminescu, Slavici, Creangă și mulți alții. Pe atunci această casă aparținea lui Vasile Pogor, unul dintre fondatorii celebrei societăți literare „Junimea”, și a găzduit nenumărate ședințe junimiste.
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: str. Vasile Pogor nr. 4, Iaşi

Muzeul „Constantin Negruzzi”

  • Recitaluri, scenete de teatru, expoziție
    Casa, inaugurată ca muzeu la 7 octombrie 1995, i-a avut ca oaspeţi, de-a lungul timpului, pe Mihalache Sturdza, Al.I. Cuza, V. Alecsandri, M. Kogălniceanu, P.P. Carp, majoritatea scriitorilor junimişti şi reputaţi actori ai Teatrului Naţional ieşean, muzicieni ca Eduard Caudella, în prezenţa căruia cei doi fraţi, Leon şi Iacob, cântau la pian şi flaut.
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: sat Hermeziu, com. Trifeşti, jud. Iaşi

Muzeul „Mihai Codreanu”

  • Program artistic, expoziție, audiții. Va fi expus si samovarul sonetistului Mihai Codreanu, fabricat la sfârșitul secolului al XIX-lea în oraşul Tula, din sudul Rusiei;
    Deschisă publicului în 1970, casa-muzeu în care a locuit Mihai Codreanu, a fost construită în anul 1934, pe un teren donat sonetistului de Primăria Iași ca o recunoaștere a admirabilei sale activități. Casa se păstrează aproape în întregime așa cum arăta în timpul vieții poetului, cu toate valorile artistice, cu biblioteca, biroul de lucru, sufrageria, dormitorul și toate celelalte anexe.
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: str. Rece, nr. 5, Iaşi

Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei”

  • Concert cameral, expoziții. Va fi expus si Apostolul (Codicele Bratul, primul manuscris românesc datat – 1559-1560);
    Construită, conform unor atestări documentare, în timpul domniei lui Antonie Ruset, între anii 1677-1679, clădirea, care adăpostește secția de literatură veche, a fost sediul celei de a doua tiparnițe din Iași, în perioada 1679-1686. În această clădire a fost organizată, în 1970, o expoziție reprezentativă pentru literatura română veche. Cu prilejul canonizării Mitropolitului Dosoftei (2005), numele muzeului a devenit „Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”.
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: str. Anastasie Panu nr. 54, Iaşi

Muzeul „Vasile Alecsandri”

  • Pe urmele lui Vasile Alecsandri
    Deschisă publicului în 1928, sub egida Academiei Române, casa de la Mircești a lui Vasile Alecsandri a devenit muzeu memorial în anul 1957 și a fost reorganizată în 1987, și restaurată în anii 1991-1992, 1998. Expoziția permanentă cuprinde fotografii, tablouri, manuscrise, reviste, cărți rare, obiecte diverse ce se constituie într-un sugestiv drum al vieții și operei lui Alecsandri.
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: com. Mirceşti, jud. Iaşi

Punctul muzeal „G. Ibrăileanu”

  • Expoziția documentară reconstituie muzeografic viața și activitatea criticului literar și a scriitorului G. Ibrăileanu și cuprinde manuscrise și fotografii, corespondență, mobilier specific epocii în care a trăit, volume etc. Inițiativa deschiderii punctului muzeal „G. Ibrăileanu” îi aparține Muzeului Național al Literaturii Române Iași, iar amenajarea obiectivului a fost realizată cu sprijinul Asociației „Patrimoniu pentru comunitate” Iași și a Primăriei Orașului Târgu Frumos. Curatorii proiectului au fost Iulian Pruteanu, Corina Irimiță și Oana Melinte. Punctul muzeal se află în incinta Casei de Cultură „G. Ibrăileanu”
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: Str. Cuza Voda nr. 10 Târgu-Frumos, Iasi

Punctul muzeal „Ionel Teodoreanu”

  • Punctul muzeal „Ionel Teodoreanu” de la Golăiești a fost inaugurat la 21 mai 2016, cu ocazia Nopții internaționale a muzeelor, în urma unui parteneriat dintre Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Primăria Comunei Golăiești.
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: com. Golăiești, jud. Iași

Punctul muzeal „Dimitrie Anghel”

  • În lumea lui Dimitrie Anghel
    Punctul muzeal „Dimitrie Anghel” de la Miroslava a fost inaugurat la 18 aprilie 2016, în urma unui parteneriat dintre Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Primăria Comunei Miroslava. Între anii 1971-1990, în conacul de la Corneşti, unde s-a născut poetul Dimitrie Anghel a existat un punct muzeal. Aici erau expuse manuscrise, reviste, fotografii, cărți ale poetului. După Revoluția din 1989, punctul muzeal de la Cornești a fost închis temporar pentru restaurare, iar între anii 1990-1992, conacul, beciul și celelalte anexe au fost demolate până la fundație de către locuitorii din sat.
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: com. Miroslava, jud. Iași

PRIETENII NOPTII MUZEELOR

Sinagoga Merarilor Iași

  • Noaptea Sinagogilor Deschise
    Ora 22.00 deschiderea oficiala a evenimentului – alocutiune Presedinte Ing.dipl. Ghiltman Abraham – istoricul sinagogilor din Iasi , alocutiune dl. lector univ. Moga Iulian – Sinagoga Merarilor din Iasi, alocutiune director JCC Iasi – Albert Lozneanu , prezentare activitatea JCC Iasi; speech reprezentant Primaria municipiului Iasi cat si alte oficialitati , scriitorul Mircea Radu Iacoban
    Ora 22.30 – 23.00 – vizitare expozitie foto si standuri cu principalele sarbatori evreiesti – degustare de produse traditionale evreiesti;
    Ora 23.00 – 01.00 – Recital formatia Klezmer Niggun a Comunitatii Evreilor din Iasi
    Se vor distribui pliante celor prezenti, ce vor contine o scurta prezentare si un istoric al Sinagogii Merarilor din Iasi.
    Acces: gratuit. Orar: 22.00 – 01.00. Adresă: Str. Elena Doamna 13, Iași

Primăria Iași – Serviciul de Stare Civilă

  • Starea civilă în vreme de război (1916 – 1918)
    Expoziție de documente specifice activității de stare civilă din perioada Primului Război Mondial. Parteneri: Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 00.00. Adresă: Str. V. Alecsandri nr. 8, Iași

Primăria Iași – Palatul Roznovanu

  • Iași, Capitala Renașterii Naționale
    Vizitarea gratuită a Palatului Roznovanu, sediul Primăriei Municipiului Iași
    Palatul Roznovanu a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales în Primul Război Mondial, între 1916 – 1918, când a găzduit sediile ministerelor conducerii politice refugiate de la București. Palatul Rosetti-Roznovanu a găzduit Curte De Casație Și Justiție, Arhiva Și Servicii ale Ministerului De Justiție. În încăperea în care se află acum Cabinetul Primarului își avea biroul M.S. Regele Ferdinand I, iar în actuala Sală de ședințe a Consiliului Local s-a întrunit, în 1918, Consiliul de Război al României.
    Acces: gratuit. Orar: 19.00 – 01.00. Adresă: Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.11, 700064 Iaşi

INFO

Noaptea Muzeelor

noapteamuzeelor.ro/Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: