”Noaptea Muzeelor” 2013 – 11 muzee deschise si multe evenimente culturale


Porţile a 11 muzee din judeţ vor fi deschise sâmbătă până la miezul nopţii şi chiar mai târziu. Vizitatorii vor putea admira gratuit exponatele şi vor participa la mai multe evenimente cultural-artistice. Oportunitatea este oferită în cadrul manifestării „Noaptea Muzeelor“, sărbătorită la nivel european.

La Iaşi, aceasta va fi marcată de Muzeele Universităţii „Al.I. Cuza“, Unirii, „Poni-Cernătescu“, „M. Kogălniceanu“, Viei şi Vinului din Hârlău, „V. Pogor“, „M. Sadoveanu“, „M. Codreanu“, „I. Creangă“, „V. Alecsandri“ şi „C. Negruzzi“. De asemenea, vor putea fi vizitate gratuit Palatul „Al.I. Cuza“ de la Ruginoasa, Turnul Golia şi Casa diaconului Creangă, dar şi Palatul Roznovanu, reşedinţa Primăriei Municipiului.

Complexul Muzeal Moldova

Muzeele din cadrul Complexului Muzeal „Moldova“ aşteaptă vizitatori între orele 17.00 şi 01.00. De exemplu, în acest interval, la Muzeul Unirii va fi lansat volumul „O istorie a literaturii române în imagini medalistice“ semnat de Andone Cumpătescu, va fi vernisată o expoziţie dedicată donaţiilor şi donatorilor pe care instituţia i-a avut de-a lungul timpului, iar în parcul acestuia va putea fi ascultat un concert susţinut de Fanfara Garnizoanei Iaşi. Tot în parcul Muzeului Unirii vor putea fi vizionate proiecţii ale unor concerte de muzică clasică.

La Muzeul „M. Kogălniceanu“, deschis publicului în intervalul 19.00-01.00, se va desfăşura a doua ediţie a unei manifestări organizate sub forma unui festival boieresc. „Vizitatorii vor face o incursiune în timpurile în care a trăit Mihail Kogălniceanu şi vor lua parte la manifestări interactive care vor include: muzică, artă plastică, expoziţii, dans, proiecţia unui film documentar, recitaluri de poezie, concerte de muzică clasică, workshop-uri şi ateliere pentru cei mici“, a menţionat Coralia Costaş, responsabil relaţii cu presa în cadrul Complexului Muzeal „Moldova“. Programul complet al manifestărilor susţinute în muzeele aflate sub umbrela acestuia poate fi consultat pe site-ul www.muzeul-moldova.ro.

Muzeul Literaturii Romane

Vizitând Muzeul Literaturii, ieşenii se vor putea bucura de un spectacol de teatru clasic oferit de liceeni, de un regal de teatru de modă medievală sau de un café-concert susţinut de tineri interpreţi din cadrul Şcolii Populare de Arte. În parcul muzeului vor avea loc un bal mascat, un atelier de creaţie plastică susţinut de pictorul Traian Mocanu şi un târg de obiecte decorative lucrate manual. „«Balul mascat în Parcul Lecturii» se doreşte a fi în spiritul cultural-literar, iar participanţii îşi pot alege costumul şi masca care îi reprezintă. Cel mai original costum va fi premiat cu un trofeu şi un pachet consistent de cărţi de la Editura Polirom. Această acţiune doreşte să aducă o notă de originalitate evenimentului «Noaptea Europeană a Muzeelor» şi corespunde noii strategii de revitalizare a imaginii instituţiei“, a subliniat Amelia Gheorghiţă, responsabil relaţii cu presa în cadrul Muzeului Literaturii. Programul complet al evenimentelor cu care instituţia vine în întâmpinarea vizitatorilor este disponibil pe site-ul acesteia si AICI

Asociatia „Centrul de Promovare Turistică” Iasi

În Turnul Golia şi în Casa diaconului Creangă din incinta turnului cei interesaţi pot urca între orele 18.00 şi 24,00. „Urcând cele 128 de trepte ale Turnului Clopotniţă, vizitatorii vor admira Sala Clopotelor, precum şi o perspectivă deosebită asupra incintei Mănăstirii Golia şi a Iaşului. La ultimul etaj se află terasa Turnului Golia, impresionantă atât prin dimensiunile sale cât şi din perspectiva oferită de oraş pe timp de noapte. La Casa diaconului Ion Creangă ieşenii vor putea admira veşmântul diaconesc original, în care acesta a slujit la Biserica Golia“, a precizat Carmen Chiorcea, director al Asociaţiei „Centrul de Promovare Turistică“ Iaşi.

VEZI SI: BAL LA PALATUL ROZNOVANU

VEZI SI: NOAPTEA MUZEELOR LA MUZEUL LITERATURII ROMANE

VEZI SI: Turnul Golia și Casa diaconului Ion Creangă vor putea fi vizitate gratuit în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor 2013”

VEZI SI: ”Noaptea Muzeelor” la Complexul Muzeal National Moldova

Autor: Loredana Oprea, Ziarul de Iasi

INFO

www.muzeul-moldova.ro

www.muzeulliteraturiiiasi.ro

www.iasi-info.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: