Eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa în 1999 şi transformat în mod oficial în program european în 2005, Noaptea Europeană a Muzeelor se desfăşoară în 2015 în peste 1300 de muzee din Franţa şi aproximativ 3400 în Europa, numărul instituţiilor participante fiind aproape dublu faţă de cel din 2005.
La nivel european, evenimentul se află pentru a 11-a ediţie consecutivă sub înaltul patronaj al Consiliului Europei, fiind, de asemenea, al 7-lea an consecutiv de când UNESCO susţine în mod oficial acest program. La rândul său, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) acordă din 2011 patronajul său Nopţii Europene a Muzeelor, stabilită în fiecare an în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai când sărbătorim Ziua Internaţională a Muzeelor.
În România, Noaptea Europeană a Muzeelor este coordonată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, ediţia din acest an aflându-se sub semnul protestului faţă de retrocedarea patrimoniului. Astfel, decizia de a acoperi un obiect din expunere cu o pânză albă este un gest simbolic menit să sugereze vizitatorului faptul că e posibil ca în viitor să nu mai poată avea acces la acel obiect de patrimoniu, mobil sau imobil.
În acest context, Complexul Muzeal Naţional MOLDOVA Iaşi cu ocazia celei de-a XI-a ediţii a Nopţii Europene a Muzeelor invită în data de 16 mai 2015 publicul să se bucure de un program cultural variat şi un orar prelungit de vizitare.
În acest an, evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Cultură Iaşi, Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Institutul Cultural Român din Chişinău, Primăria Municipiului Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi, Opera Naţională Română Iaşi, Garnizoana Iași, Centrul de Fotografie Contemporană, Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, Asociaţia „ART – Meşteşugurile Prutului”, Fundaţia Culturală Artex, Clubul „Prietenii Muzicii”, „Alternativ Teatru”, Ansamblul „Coconiţe“, Clubul de Dans Multicultural, RotarAct, Primăria Oraşului Hârlău, Liceul Tehnologic Hârlău, Societatea Culturală „Petru Rareş”.
PROGRAM
PIETONALUL ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT
- orele 10.00-24.00 : Târgul Meşterilor Populari (organizator: Muzeul Etnografic al Moldovei, parteneri: Primăria Municipiului Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, Asociaţia Art-Meşteşugurile Prutului)
PALATUL CULTURII
- orele 19.00-01.00 : Expoziţia „Palatul Culturii – Palat al Muzeelor. Istoria edificiului în imagini” (organizator: Muzeul de Istorie a Moldovei, partener: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi)
Campania de donaţii sub genericul „DONEAZĂ ŞI SCRIE-ŢI ISTORIA!” – publicul este încurajat să vină la muzeu cu un obiect care ţine de trecutul apropiat, de care se poate despărţi şi pe care doreşte să îl încredinţeze Muzeului de Istorie a Moldovei, contribuind astfel la compunerea colecţiei de istorie contemporană.
MUZEUL UNIRII
- orele 17.00-01.30 Dialogul artelor la Palatul Cuza-Vodă.
Expoziţia „Nicolae Tonitza. Pictură şi grafică” (organizator: Muzeul de Artă, în contextul celei de-a doua ediţii a manifestărilor reunite sub ciclul „Artişti absolvenţi la Iaşi” iniţiate de Asociaţia Absolvenţilor Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi)
Expoziţia „Muzica în numismatică” (organizator: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Unirii, colecţionar: Dl. Tonel Dârzu)
- 20.00: „Concert la Palat” susţinut de Cvartetul Artes (coordonator lector universitar dr. Luminiţa Ciobanu de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi)
- 21.00: Concert de fanfară susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Iași
MUZEUL MEMORIAL „MIHAIL KOGĂLNICEANU” IAȘI
- 17.00-01.30 Festivalul Boieresc, ediţia a IV-a
- 17.30: Teatru la…muzeu cu participarea membrilor trupei „Alternativ Teatru” (coordonator: actorul George Marici)
- 19.30: Vernisajul expoziţiei „Mihail Kogălniceanu şi epoca Daciei literare” (organizatori: Institutul Cultural Român din Chişinău, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, cu sprijinul Primăriei Municipiului Chişinău, al Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” din Chişinău şi al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova)
- 20.00: Atelier de dans cu ansamblul „Coconiţe“ şi Clubul de Dans Multicultural (coordonator prof. Lavinia Răileanu)
- 21.00: Recital „Splendorile Operei” susţinut de sopranele Cristina Grigoraş şi Angelica Mecu-Solomon, acompaniate la pian de Traian Hudumeac (organizatori: Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu“, Opera Naţională Română din Iaşi, Clubul „Prietenii Muzicii“)
- 22.30: Proiecţie de film documentar.
MUZEUL „PONI-CERNĂTESCU“
- orele 17.00-01.30: Slalom fotografic la Muzeul „Poni-Cernătescu” din Iaşi
- 17.00: Vernisajul expoziției Momente din istoria tehnicii fotografice (organizator: Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”)
- 17.30: Slalom fotografic, ediţia a VI-a, expoziție – concurs ce se adresează tinerilor fotografi amatori ieșeni cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani (organizator: Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, parteneri: Centrul de Fotografie Contemporană, RotarAct)
- 18.30: Spectacol de teatru „Vibrații sonore” interpretează studenți ai Universității de Arte „George Enescu” Iași (coordonator asist. univ. dr. Iuliana Moraru)
- 20.00: Spectacol literar-muzical coregrafic „Parfum de Mai” susținut de elevi ai Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi ( coordonator prof. Carmen Zaharia Danicov, îndrumători prof. Florin Sandu – cvartetul „Alegria“, prof. Alice Sfaiter – teatru, prof. Rodica Fălişteanu – coregrafie)
PALATUL „ALEXANDRU IOAN CUZA” DE LA RUGINOASA
- 17.00-01.30: Aceleaşi legende… o altfel de noapte. Vizitarea expoziției permanente din cadrul muzeului. Acțiune interactivă cu participarea elevilor de la şcolile din comuna Ruginoasa sub genericul ,,Un muzeu, un prieten”
MUZEUL VIEI ŞI VINULUI DIN HÂRLĂU
- 10.00-01.00: Vizitarea muzeului şi a expoziţiei temporare „Meşteşugul pierdut – Ceramica în ritul funerar”
- 17.00- 20.00: Concert de piese folclorice locale susţinut de Fanfara din Sticlăria
- 18.00: Constituirea Cercului Iubitorilor de Vin „FETEASCĂ”
Evenimentele de mai sus fac parte în CIRCUITUL DE LA IAŞI, organizat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Muzeul Literaturii Române din Iaşi şi Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, circuite similare fiind organizate şi în Bucureşti şi Galaţi.
INFO
Complexul National Muzeal ”Moldova”