Noaptea Cercetătorilor, eveniment internațional organizat în premieră la Iaşi

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment ce se desfăşoară anual în peste 300 de oraşe din Europa. În România acest eveniment va fi sărbătorit în data de 27 septembrie 2013 în Iaşi, Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Craiova.

Cu experimente trăsnite, conferinţe fascinante şi un concurs foto care uneşte inspiraţia şi creativitatea cu legile fizicii, evenimentul îşi propune să aducă mai aproape publicul de ştiinţă şi de cercetare.

În Iasi, manifestările specifice „Noptii cercetătorilor” vor avea loc în Parcul Palas, începând cu ora 18:00, si în Cărturesti Palas, de la ora 19:00. Grupurile de tineri vor descoperi cum arată viaţa la -200 grade Celsius si propriul corp fotografiat în infrarosu, la fel cum vor crea fulgere la borcan si vor sparge un placaj de lemn cu o minge de ping pong. De asemenea, participantii vor putea observa astrele prin instrumente astronomice profesioniste si se vor minuna în fata demonstratiilor de farse pe care deseori  ni le joacă ochii si urechile noastre.

PROGRAM IASI

Parcul Palas, Ora: 18.00 – 24.00

 • Cum arată viaţa la -200 grade Celsius?  Experimente cu azot lichid
 • Laser show & informatiile pe care le culegem din atmosferă cu ajutorul laserului
 • Harta căldurii corpului (fotografii în infrarosu)
 • Stăpânul fulgerelor: descărcări spectaculoase
 • Câte camere poti lumina de pe o bicicletă?
 • Roci si substante fluorescente
 • Cum se sparge lemnul cu o  minge de ping pong
 • Observatii astronomice & alte experimente
 • Poftim? Erori în percepţia auditivă şi vizuală
 • Cum circulă informaţia prin fibra optică: reflexia totală internă
 • Vezi cum erupe un vulcan
 • Aprinde o făclie fără sursă de foc
 • Afli ce se întâmplă cu jeleul în stomacul tău

Cărtureşti Palas, 19.00 – 22.00

 • Există viaţă în afara Pământului? spaţiul interstelar şi sinteza moleculelor
 • “Laser, frate”: tot ce nu ştiai că nu ştii despre lumină
 • De ce ardeii iuţi sunt fierbinţi şi alte curiozităţi ale simţurilor
 • Curentul electric fără fir

La cerere, se organizeaza, pentru grupuri, vizite ghidate în laboratoarele de fizică ale Universităţii “Alexandru IoanCuza”

„Noaptea Cercetătorilor” te învaţă să cucereşti spaţiul

Dacă ai privit vreodată cerul înstelat şi te-ai întrebat „Ce se află dincolo?”, în luna septembrie poţi afla răspunsul chiar de la un cercetător de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS). Oamenii de ştiinţă din ISS ce desfăşoară experimente la sol, în apă, în aer şi în spaţiu vor fi prezenţi în Bucureşti la Noaptea Cercetătorilor, un eveniment ce sărbătoreşte ştiinţa şi se desfăşoară în toată Europa pe data de 27 septembrie. Cercetătorii ISS vor purta participanţii într-o călătorie de la macro la micro-cosmos, invitându-i să observe obiecte cereşti printr-un telescop, dar şi cum arată emulsiile nucleare printr-un microscop. Radiaţii cosmice, găuri negre, neutrini, explozii solare — veţi afla despre toate acestea.

Institutul de Ştiinţe Spaţiale este cel mai nou partener care şi-a anunţat participarea la evenimentul Noaptea Cercetătorilor. Timp de o seară, pe 27 septembrie, ştiinţa va evada din laboratoare în centrul oraşului, acolo unde publicul va avea parte de experimente spectaculoase, conferinţe despre marile mistere ale Universului şi concursuri cu premii. Publicul va putea interacţiona direct şi cu cercetători de la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti, Institutul de Fizică Atomică şi Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, pentru a descoperi partea prietenoasă, fascinantă şi amuzantă a ştiinţei.

Evenimentul, al cărui scop este să promoveze cercetarea în rândul publicului larg, se desfăşoară în aceeaşi seară în peste 300 de oraşe din Europa. În România, acesta va avea loc în Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Cluj, în locaţii din centrele oraşelor şi din campusurile universitare.

Stelele, spaţiul, găurile negre, exoplanetele, expansiunea Universului – toate acestea sunt subiecte care au fascinant dintotdeauna publicul larg, dar rareori sunt explicate pe înţelesul tuturor. Mă bucură faptul că cercetătorii de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale s-au asociat evenimentului şi că vor putea intra în dialog cu toţi participanţii, indiferent de nivelul pregătirii lor ştiinţifice”, a declarat Ionuţ Topală de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, coordonator al proiectului. „Institutul de Ştiinţe Spaţiale participă pentru a patra oară la Noaptea Cercetătorilor, unde îi vom aştepta pe participanți cu experimente care să le dezvăluie o parte din Universul fascinant în care trăim” a adăugat Sorin Zgură, directorul Institutului de Ştiinţe Spaţiale.

Despre Noaptea Cercetătorilor

“Noaptea cercetătorilor” se organizează în toate ţările Uniunii Europene, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin fondurile FP7. Evenimentul este coordonat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în colaborare cu Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Craiova, precum şi Institutul de Fizică Atomică, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei şi Institutul de Ştiinţe Spaţiale.

Despre ISS

Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS) din Măgurele, România, dezvoltă proiecte de cercetare ştiinţifică în domenii precum fizica astroparticulelor, fizica energiilor înalte, astrofizică şi cosmologie, precum şi activităţi de cercetare aplicată, proiectare şi dezvoltare de tehnologii spaţiale. ISS s-a implicat în colaborări şi parteneriate de renume naţional şi internaţional (CERN-ALICE, ANTARES, KM3NeT, Pierre Auger Observatory), în programul spaţial ESA prin misiuni precum Euclid, Planck, Cluster şi în programul NASA cu primul experiment românesc trimis pe Staţia Spaţială Internaţională.

ORGANIZATORI ȘI PARTENERI

Echipa de organizare este formată de cercetători şi comunicatori de la unele dintre cele mai prestigioase instituţii de cercetare din România:

 • Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Fizică
 • Universitatea Bucureşti, Facultatea de Fizică
 • Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj, Facultatea de Fizică
 • Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Fizică
 • Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei
 • Institutul de Fizică Atomică
 • Institutul de Ştiinţe Spaţiale
 • Universitatea din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Exacte

CONCURS „CEL MAI NUMEROS GRUP”

Concursul este organizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiației, Institutul de Fizica Atomica si Universitatea București – Facultatea de Fizica, in cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor 2013”.

Poate participa orice unitate de invatamant prin grupuri organizate de elevi, din ciclul primar, gimnazial sau liceal, reprezentarea făcându-se de către profesorul (profesorii) coordonatori. Fiecare grup va contine intre 10 – 35 elevi si va fi insotit de un profesor coordonator. Participarea unei scoli se determina prin cumularea numarului total de participanti la eveniment.

 • Tema de concurs

Concursul are ca scop premierea scolilor cu cea mai numeroasa participare la manifestările ce se vor în desfășura in cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor 2013”, pe platforma de fizică de la Măgurele, in intervalul orar 10.00 – 20.00.

 • Înscrieri

Înscrierile se vor realiza pe site-ul http://noapteacercetatorilor.uaic.ro, la sosire pe platforma Măgurele sau la adresa de e-mail noapteacercetatorilor2013@gmail.com. Pentru inscriere este necesara completarea unui tabel, care va fi furnizat de organizatori, si care va contine componența grupului si va fi semnat de fiecare dintre membrii acestuia.

Nota: Duplicarea numelor elevilor in vederea maririi artificiale a numarului de participanti atrage dupa sine descalificarea scolii.

 • Calendarul concursului

Înscrieri: 16.09.2013 – 26.09.2013

Jurizarea participării: 30.09.2013

Publicarea pe site-ul http://noapteacercetatorilor.uaic.ro a numelor câștigătorilor: 1.10.2013

Premierea scolilor castigatoare se va realiza pe 4 octombrie 2013, pe Platforma de fizica de la Magurele. In cazul in care, din motive anuntate in prealabil, reprezentatii acestora nu pot participa, premiile vor fi transmise prin posta.

 • Jurizare

Participarea va fi analizată de o comisie de evaluare constituită din reprezentanţi ai organizatorilor.

 • Premii

Toți profesorii coordonatori vor primi diplome de participare la manifestare. Toti elevii partiicpanti vor primi drept premii produse educaționale. Primele doua clasate scoli cu cea mai numeroasa participare vor primi premii constând in truse de fizică de laborator. Valoarea totală a premiilor este de aproximativ 8000 lei.

 • Alte precizări

Nerespectarea uneia din condiţiile sus menţionate atrage după sine descalificarea din concurs. Înscrierea in concurs implica acceptarea integrala de către participanți a condiţiilor prezentului regulament. Pentru orice întrebări cu privire la regulamentul concursului trimiteţi un mesaj la adresa noapteacercetatorilor2013@gmail.com.

UPDATE: CÂȘTIGĂTORI

Au fost anunţaţi câştigătorii concursului de prelegeri ştiinţifice pe înţelesul tuturor.

tabel-castigatori-concurs-prelegeri-noaptea-cercetatorilor-2013

INFO

noapteacercetatorilor.uaic.ro
facebook.com/NoapteaCercetatorilor
noapteacercetatorilor2013@gmail.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: