Noaptea Alba a Strazii Lapusneanu / simbata, 30 iunie

Noaptea alba a strazii Lapusneanu

Dumitru Grumazescu ne anunta pe profilul sau de Facebook ca unul dintre cele mai interesante evenimente ale orasului –  ”Noaptea alba a strazii Lapusneanu”, editia 2012 va avea loc in noaptea de 30 iunie. Manifestarea din acest este dedicata regretatului  Ion Mitican.

Astfel, manifestarile de la Galeriile anticariat ”Dumitru Grumazescu” vor debuta la ora 19.00 cu intilnirea a epigramistilor ieseni reuniti la Sedinta Academiei Veche Pastore. Tot de la ora 19.00, trasura Domnitorului Cuza – interpretat de actorul George Marici, va circula pe ”Traseul Unirii” : Muzeul de Stiinte Naturale, str. Vasile Alecsandri, Piata Unirii, Muzeul Unirii, Bulevardul Carol I, Universitatea „Al. I. Cuza”, Muzeul Universitatii, Muzeul Literaturii Romane, Casa Memoriala „M. Kogalniceanu”, Universitatea Veche.

De la ora 20.00 va avea loc un recital de muzica clasica sustinut de elevii Colegiului ”Octav Bancila” si studentii Academiei de Arte ”G. Enescu”. De la ora 21.00,Petrica Ciobotaru ne va face o demonstratie a talentului sau in ”Chirita si ceilalti”. Copii, si nu numai, vor fi cu siguranta incintati de momentul de iluzionism care il are ca protagonist pe Vasile Vajuga. Nu va lipsi traditionala”bataie cu flori”, anuntata de Dumitru Grumazescu pentru ora 20.00,  pe traseul B-dul Carol – str. Alexandru Lapusneanu – Piata Unirii.

Unul dintre cele mai spectaculoase evenimente va fi “Parada facliilor” ( 21.00 – 22.00), tinerii ieseni  urmind a merge  in mars cu facliile aprinse spre Piata Unirii.

Iesenii mai sint asteptati la expozitii ale colectionarilor de antichitati (Tirgul Colectionarilor incepe de pe 29 iunie si tine pina pe 2 iulie), expozitie de obiecte, subiecte muzical-mecanice din colectia Grumazescu.

Muzeele de pe ”Traseul Unirii” participa la eveniment

De la ora 19.00 va avea loc vernisajul expozitiei „Carol Popp de Szathmari – artist fotograf”, deschisa in perioada 30 iunie – 1 august la Muzeul Unirii. Printre noutatile expuse se numara 54 de portrete ale electorilor din Muntenia care au realizat dubla alegere a lui Cuza de la 24 ianuarie 1859, lucrari aflate in patrimoniul Muzeului de Istorie Naturala. Vizitatorii vor admira si alte 36 de fotografii reprezentand „Privelisti romanesti”, din colectiile speciale ale Bibliotecii Centrale Universitare. Expozitia marcheaza implinirea a 200 de ani de la nasterea lui Carol Popp de Szathmari, pictorul oficial al lui Al. I. Cuza si al regelui Carol I, cunoscut ca primul fotograf din Principatele Romane. Evenimentul va continua cu o seara de poezie, de la ora 20.00, in Sala Dublei Alegeri a Muzeului, la care vor participa poetii Horia Zilieru si Emilian Marcu. Celelalte muzee iesene de pe Traseul Unirii vor putea fi vizitate intre orele 19-22. Artistii Operei Nationale si elevii de la Colegiul de Arta „Octav Bancila” vor sustine un concert la Muzeul „Kogalniceanu”. Momente muzicale vor avea loc si la Muzeul Literaturii Romane. Aici, de la ora 20, Scoala Populara de Arta si Universitatea de Arte „George Enescu” vor prezenta momente artistice de epoca, iar de la ora 21, formatia Weltmeister va incanta publicul cu un concert de acordeon, coordonat de profesorul Romeo Luchian.

Dumitru Grumazescu, sufletul acestei manifestari ne promite si alte surprize asa ca nu lipsiti de la o manifestare care va va bucura mintea, ochii si sufletul.

Evenimentul  „ Noaptea Alba a Strazii Lăpuşneanu” se afla la a patra editie, prima editie avind loc in august 2009. La acel moment a fost o actiune inedita care, dupa modelul Bucureştilor, a vizat punerea in valoare a unei file din cultura orasului. Dupa trei ani, proiectul revitalizarii Strazii Lapusneanu este inca actual si isi asteapta finalitatea.

INFO

www.facebook.com/events/412323132143991/

 

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: